Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 9°C Még több cikk.

Tovább harcol az igazáért

Jogerősen is tíz év letöltendő fegyházbüntetésre ítélték a Szlovákiában kábítószerügybe keveredett győri futballistát, S. P.-t

A Kisalföld egyik korábbi számában (Tíz év fegyház ártatlanul?, 2004. november 25.) már megírtuk, hogy bejutottunk a pozsonyi börtönbe ahhoz a győri futballistához, S. P.-hez, aki kábítószerügybe keveredett Szlovákiában – megtalálták az ujjlenyomatát egy több mint 140 millió forintot érő heroincsomagon – és első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. Akkor a labdarúgó ártatlannak vallotta magát és ez azóta sem változott. Jelentős fordulat azóta sem történt az ügyben, sőt, az ítélet immár jogerős. S. P. napjainkban Szlovákia helyett Budapesten tölti a büntetését.

megnyílik a börtönkapu

A budapesti Kozma utcai fegyház és börtön falán a következő olvasható: „Ez a börtön a kommunizmus magyarországi áldozatainak egyik emlékhelye. Több tízezer magyar szenvedett e falak között ártatlanul. Közülük százakat végeztek ki. Pro Patria et libertate." Van időnk mindezt elolvasni és megjegyezni, hiszen a fél kettőre ígért beléptetés alaposan csúszik. A börtön udvarán géppisztolyos, kutyás őröket látunk, akik láthatóan kőkeményen vigyázzák a rendet. Végül a csúszás okára is fény derül. A Kozma utca helyett a Maglódi utcába kellett volna menni, igaz, ezt a „meghívóban" elfelejtették közölni...

Egy óra a beszélőn

Nincs mit tenni, rohanunk a B objektumhoz, ahol az ilyenkor szokásos procedúra – fémdetektoros vizsgálat, értékek leadása, személyi igazolvány felmutatása – után végre megnyílik a börtön kapuja. A szlovák viszonyokkal ellentétben itt már kulturált, európai színvonalú helyiségben foglalhatunk helyet. Nem vagyunk egyedül, többen is érkeztek látogatóba a családtagjaikhoz. Ezúttal plexifal sincs, így az ilyenkor természetes kézfogás, üdvözlés sem maradhat el. A sarokban egy asztal mögött egykedvűen beszélgetnek az őrök, nyilván megszokták már a helyzetet. A kis malőr ellenére a beszélő időtartama nem változik, továbbra is egy óra áll rendelkezésünkre.

S. P. több társával együtt az ilyenkor szokásos szürke ruhában érkezik meg, és láthatóan nagyon örül annak, hogy találkozhat azokkal az emberekkel, akik igazán fontosak neki az életében.

„ Ártatlan vagyok az ügyben"

„ Természetesen most is ártatlannak tartom magam az ügyben és tovább harcolok a saját igazamért. Mikor hazakerültem, volt egy rövid tárgyalásom, ahol megkérdeztem a bírónőt: hogyan lehetséges az, hogy egy olyan ember – a közeli hozzátartozómról van szó –, aki büntetett előéletű, többrendbeli bűntényt követett el, kevesebb büntetést kap nálam, akit egy esettel vádoltak meg és korábban soha nem volt összetűzésem a törvénnyel? Nem tudott rá válaszolni. Itt egyébként jelenleg egy fegyházhoz szoktató emeleten vagyok, hamarosan pedig reményeim szerint dolgozni fogok."

Az egykori győri labdarúgó hozzátette: igyekszik pozitívan gondolkodni, és erőt adnak neki azok az emberek, akik kitartanak mellette. Mióta hazahozták Szlovákiából, több barátja is felajánlotta a segítségét. A börtönben pedig kellemes meglepetés is érte.

felismerte a börtönőr

„ Egyik alkalommal megismert az őr. Megkérdezte a nevemet és emlékezett a pályafutásom egyik korábbi szakaszára. Sokat beszélgettem vele a fociról, ám az itteni viszonyokban ez nem jelent sok jót. Sajnos már többször is megloptak. Előfordult, hogy kiszakadt a nejlontáskám a fogvatartottak előtt és mindenemet elvitték. A napok lassan telnek, ezért szeretnék minél hamarabb dolgozni. Beszélgetek a többiekkel és keresztrejtvényt is szoktam fejteni. Állandóan azon gondolkodom, hogyan bizonyítsam be az igazamat. Felülvizsgálati kérelmet nyújtottam be a Legfőbb Ügyészséghez, mert minden törvény adta lehetőségemmel élni akarok. Sajnos érdemben sehol sem hallgatnak meg, egész egyszerűen nem vesznek komolyan. Mellette az áthelyezési kérelmemet is beadtam, mert szeretnék a hozzátartozóimhoz közelebb lenni."

Letelik az egy óra, az őrök határozott hangja véget vet a társalgásnak. Elbúcsúzunk egymástól, ám az ajtóból visszanézve még többször is találkozik a tekintetünk. Szemében a reménykedést látom. Reményt arra, hogy évek múlva zökkenőmentesen illeszkedik vissza a társadalomba.
Elvileg 2013-ban...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfogyva, de törve nem

Vass László, a soproni csapat pályaedzője elmondta: sok a sérült, mindezek ellenére nem szeretnének… Tovább olvasom