Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Több évtized munkáját díjazták

A közelmúltban rangos országos kitüntetést vehetett át a diáksportban végzett munkájáért a soproni Ferling József és a győri Horváth Lajos. Mindketten a „Magyar diáksportért" emlékérmet vehették át.

Igazi sportos család

Ferling József testnevelőként, edzőként és sportszervezőként hosszú évtizedek óta dolgozik Sopronban. Annak idején az SVSE labdarúgója volt. Négy évet töltött a fővárosban, 1952 és 1956 között a Testnevelési Főiskolára járt. Onnan hazatérve először a Soproni Vasashoz igazolt, majd egy évre rá visszatért anyaegyesületéhez, a Vasúthoz. Az aktív játékot 1963-ban hagyta abba, de közben már javában tanított és edzősködött a Soproni Sportiskola labdarúgó-szakosztályánál.

Számos sportágban kerültek ki kezei közül sikeres versenyzők, játékosok a tornaterem nélküli intézményből. „A futballisták közül Tímár Dezsőt Dunaújvárosba vitték el, Udvardi Endrét a Tatabánya, Németh Zoltánt pedig a Videoton igazolta le, amikor pedig a soproni futballcsapat feljutott az NB I-be, annak az együttesnek Nagy Jenő személyében volt a gépipariban tanuló játékosa. Atlétikában a középiskolás bajnokságot nyert Szekeres Béla később a Budapesti Műszaki Egyetemre került, Universiadét nyert. Papp György hármasugrásban volt középiskolás szinten kiemelkedő a maga 15 méter 30 centis eredményével. A kosarasok között a SMAFC kupagyőztes csapatából Záray Ká-
roly és Káldy Zoltán, később Bokor Zsolt, majd Rédecsy Gábor volt az iskola hallgatója. Kitűnő tájfutócsapatunk is volt Adorján Zoltán, Horváth Pál és Merics Péter személyében. Horváth egyéni bajnok és később válogatott lett."

Szerválni még most is beáll

Ferling József csaknem fél évszázada, 1958 óta szervezi a soproni városi röplabda-bajnokságot. „Jelenleg hét-hét férfi-, illetve női csapattal működik a bajnokság, melyből a Soproni RC kiemelkedik, igaz, az NB II-ben elindulni nincs pénzük. Az egyetemen – ahol pár éve óraadóként dolgozom – egyre népszerűbb a sportág."

Ferling József túl a 75. évén időnként még maga is beáll az öregfiúk röplabdacsapatába játszani. „Csak szerválok, a mezőnyben már nem tudnék játszani, de azt mondom, amíg csak bír, mozogjon az ember."
A családban Ferling József fia atletizált – tízpróbázott –, 6. lett az országos középiskolás bajnokságon. Unokái ha időnként kedvük van, akkor sportolnak. A család másik ágán viszont van kinek szurkolni. Bátyja fia, Béla Tatabányán edzősködött még Kiprich Józseffel együtt, míg unokája a Dunaferr válogatott kézilabdázója, Ferling Bernadett.

13 éve a kézilabdáért

Horváth Lajos, a győri Szent-Györgyi-iskola igazgatóhelyettese és testnevelő tanára az elmúlt több mint egy évtizedes munkájáért részesült az elismerésben. Az iskola 1994-ben döntött úgy, hogy speciális kézilabdaosztályt indít.

„Ezzel tulajdonképpen bekapcsolódtunk az ETO utánpótlásképzésébe. Már a kezdetekben olyan játékosok kerültek ki az iskolából, mint Kindl Gabriella, Mehlmann Ibolya, de az iskola tanulója volt Herr Orsolya, Tatai Péter vagy az Iváncsik testvérek, Gergő és Tamás" – mondta Horváth Lajos, aki számos alkalommal irányított diákolimpia-
győztes csapatot.

Legutóbb például az V. korcsoportban lett első a Szent-
Györgyi együttese, s ezzel jogot szerzett a kétévente esedékes
diák-világjátékokon való indulásra.

Dániai utat ér az aranyérem

„Ezt megelőzően egyszer vettünk részt ezen a seregszemlén, az élet úgy hozta, hogy rendre a Debrecen csapata végzett az élen, s ők indulhattak. Most nekünk van lehetőségünk többek között dán, francia, német csapatok ellen szerepelni. Remélhetőleg összejön az utazás, mert azt tudni kell, hogy Dániában lesz, s az iskola egyedül biztosan nem tudja fedezni a költségeket, de számítunk a támogatók segítségére. Elvégre ez mégis nagy lehetőség a gyerekek előtt" – folytatta Horváth Lajos, aki nem túl optimista a diáksport jövőjével kapcsolatosan.

„A legújabb elképzelések szerint könnyen előfordulhat, hogy megreformálják a rendszert, s ha esetleg az ötödik és a hatodik korcsoportot valóban összevonják, akkor rengeteg gyerek versenyzési lehetősége szűkül le. Akármi történik, a Szent-Györgyi továbbra is szeretné az iskolai kereteket a lehető legnagyobb mértékben kihasználni, s megmaradni a győri kézilabda-utánpótlás egyik bázisának" – tette hozzá a testnevelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üstökösként szárnyalnak

Töretlen a győri Üstökös FC utánpótlás-nevelő klub fejlődése, ezt bizonyítja, hogy a következő… Tovább olvasom