Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Tímea tovább álmodhat

Tenisz - Nagyszerű esztendőt zárt a soproni Babos Tímea, sikert sikerre halmozott idén. A fejlődés útjai azonban beláthatatlanok, ezért jövőre a juniorok és a felnőttek között is maradandót szeretne alkotni.
Babos Tímea 16 éves soproni teniszező élete legeredményesebb évét zárja. Kiemelkedő sikerei közé tartozik, hogy Wimbledonban elődöntőt játszott a juniorok között és tagja volt az U16-os Európa-bajnokságot nyert magyar válogatottnak. Párosban döntőt játszott a Roland Garroson.

Sopronban nagyon beszűkültek a lehetőségei, ezért szerződést kötöttek az angol Gosling Akadémiával. Az edzései nagy részét már ott végzi. Ugyancsak változás, hogy idén Babos Tímea tagja lett a Félix Promotion cégnek.

„Sikerült az edzés és versenyzés feltételein javítani, de még ebben fényévekre vagyunk a legnagyobb riválisok mögött. Egyre jobb szakértői csapat dolgozik a háttérben és ez nagy segítség nekem. Sok teher került le a vállamról, de munkánk van még bőven. Bár az év folyamán Timi sok-sok leget hajtott végre a magyar tenisz történetében, de az igazi nagy durranás még várat magára. Mi más is lehetne ez, mint az egyéni Grand Slam-győzelem. Már minden más ott van a vitrinben. Egyéni EB-arany, csapat EB-arany, páros Grand Slam-döntő, egyéni elődöntő, tornagyőzelmek sora egyéniben és párosban. De a vitrinben ott a hely annak a bizonyos serlegnek, amit nagyon szeretnénk odahelyezni. Ehhez sokat kell dolgozni, hisz a vetélytársak sem tétlenkednek" – fogalmaz Babos Csaba, az édesapa.


Babos Tímea számára több szempontból is emlékezetes év marad 2009.
Babos Tímea számára több szempontból is emlékezetes év marad 2009.


Babos Tímea idei juniorstatisztikája: 16 ITF-versenyen lépett pályára. A 2008-as évet a 20. helyen zárta a világranglistán, az ideit a 3. helyen fejezte be. A 16 versenyből 10-en eljutott legalább az elődöntőig. Egyéniben 3 tornát nyert, 3-szor döntőzött és 4 elődöntője volt. 106 egyéni mérkőzéséből 88-at megnyert. Ezek közül az eredmények közül kiemelkedik a wimbledoni elődöntő, az oszakai döntő, az EB-bronz a 18 évesek között. Párosban is volt 3 tornagyőzelme, 3 döntő és számtalan elődöntő. A lista élére a Roland Garros döntője kívánkozik, de az oszakai címvédés sem sokkal marad el tőle.

„Bemutatkoztam a felnőttek közt is. És a premier szépre sikerült. Bár a névnapomon életem első felnőttdöntőjén még veszítettem a kvalifikációból indulva, de rá egy hétre, a tizenhatodik születésnapomon már én emelhettem magasra a győztesnek járó trófeát" – emlékezik Babos Tímea.

„Felnőttként" – számokban: 6 versenyt játszott, 27 egyéni meccséből 23-at megnyert. Van 2 tornagyőzelme és 3 döntője. Párosban 14 meccsből 10-szer nyert párjával, és a tornagyőzelem és döntős helyezés itt sem maradt el. A semmiből indulva az 540. helyen zárja az évet a WTA-ranglistán, ami ebből a kevés versenyből ígéretes kezdet. Játszott még a hazai Szuper Ligában és itt az MTK-Erzsébetváros csapatában minden egyéni és páros meccsét győztesként vívta meg.

A korosztályos nemzeti csapatokban is megmérettetett és jól teljesített. A Winter-kupán, ami a téli csapat EB, a magyar válogatott 1. játékosaként minden mérkőzés után fogadhatta a legyőzött ellenfél kézfogását, ezzel Európa-bajnoki címhez segítve a magyar csapatot. A csapatarany mellett jutott EB-ezüst is párosban és az egyéni bronz sem lebecsülendő, főként annak fényében, hogy a 18-asok között született. Az idei évben összesen 182 mérkőzést játszott, ami nagyon nagy szám. Hogy mi lehet a fejlődés útja?

„Technikailag sokat kell javulni, de mentálisan talán még ennél is többet. El kell tudni viselni az esélyesség terhét és kezelni kell az esetleges külső nyomást is. Fegyelmezettebbnek és agresszívabbnak kell lenni. Mindig minden helyzetben tiszta fejjel kell gondolkodni és dönteni. Így kimondani talán könnyű, de megvalósítani nem lesz az" – mondja Babos Csaba.
Tímea sokat dolgozott az év során, de még ennél is több és keményebb munka vár rá, hogy megvalósulhassanak az álmai.

„Jövőre már kevesebb juniorversenyen játszom, de a legfontosabbakon ott leszek a pályán – veszi át a szót Timi. – A cél az, hogy a junior-világranglistán az élmezőnyben maradjak, hiszen jövőre augusztusban rendezik az első ifjúsági olimpiát Szingapúrban. Ott a címeres melegítőben a dobogóra állni felemelő érzés lenne. A felnőttek között is jó volna a kétszázba kerülni az év végére, ezzel megnyílna az út a felnőtt Grand Slamek kvalifikációja felé. És onnan már csak egy ugrás, persze csak képzeletben, a főtábla. Nemcsak remélem, hiszem is, hogy 2011-ben ott szerepel a nevem a listákon."

Olvasóink írták

  • 2. Túrabakancs 2009. december 23. 23:59
    „Nem elég hogy remekül játszik, még jól is néz ki! Kell ennél több? Az egyik kedvenc sportom a tenisz, melyet űzök is. Bár lehet hogy egy kicsit elfogult vagyok. :) Igaz a tények azok tény-
    ek.”
  • 1. Dr.Horváth 2009. december 23. 20:17
    „Minden elismerésem Tímeának! Csak így tovább!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cristiano Ronaldo az első Puskás-díjas

Tovább olvasom