Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Thaiföldön tanulta tovább a thai-box mesterségét

Panák Ákos a thai-box őshazájában, Thaiföldön járt. Az egy hónap alatt sok újat tanult kinti edzőitől. Helytállt a jaltai világbajnokságon is.

Panák Ákos (középen) thai társaival az edzőteremben.
Panák Ákos, a győri Bull’s Kick-Box SE versenyzője, több hazai és nemzetközi versenyen ért el kiváló eredményt. A küzdősportokkal még 1994-ben ismerkedett meg, akkor kezdett el foglalkozni a kyokushin karatéval.

– Ezt 2000-ig űztem versenyszerűen, emellett pedig a thai-boxba is belekóstoltam – mondta Panák Ákos.

– Néhai edzőmtől, Szabó Szilárdtól rengeteget tanultam, az ő halála óta elsősorban egyedül edzem. Panák a közelmúltban megnyerte a thai-box magyar bajnokságot low-kick kategóriában, s ezzel jogot szerzett arra, hogy a jaltai világbajnokságon magyar színekben induljon.

– Jót tett az az egy hónap, amit Thaiföldön töltöttem, mert rengeteget erősödtem, s a technikámat is tökéletesíteni tudtam – folytatta. – Persze bőven van még mit fejlődnöm.

A győri thai-boxos egy hónapig élt és edzett Pattayában a helyi Sityodtong edzőtermében.

– Két barátom, a debreceni Nagy Attila és a budapesti Oli Márk révén kerültem a Távol-Keletre – mesélte a kezdeteket Panák Ákos. – A hely egyébként egy tengerparti város, ám mi a település másik végében laktunk. Jutott idő azért arra, hogy lássunk valamit a városból és az országból, bár időnk nagy részét – ugyanúgy, mint a helyi fiataloknak – az edzés tette ki.

Panák elmondta: naponta két edzésen vettek részt. Az első rövidebb, a második viszont hosszú volt. Egyben volt közös a két foglalkozás, roppant kemény voltában.

– Délelőtt egy jó másfél órás tréninggel kezdtünk, mely főként futásból, lazításból, árnyékolásból és erősítésből állt – részletezte a napi penzumot a győri fiatalember. – Délután erőnléti edzések voltak, melyeket nem is érdemes részletezni, elég talán annyit mondani, hogy időnként már-már embertelen volt. Az edzők pedig nem ismertek kegyelmet, nem igazán engedélyezték a lazítást. Még nekünk, külföldieknek sem, pedig mi fizettünk azért, hogy ott legyünk.

Az egy hónap ötezer batba (megközelítőleg 25 ezer forint) került. Ennek ellenére nem igazán volt „szabadságuk" a vendégeknek.
– Természetesen azért ment ki az ember, hogy ne lazsáljon, ez mondjuk nem is jellemző rám – tett hozzá Panák. – Engem is meglepett azonban, hogy időnként milyen drasztikusan bírják rá az edzés folytatására a fáradó embereket. A két edző, aki velem foglalkozott, volt, hogy rendesen hátba vágott, hogy csináljam.

A győri thai-box bajnok azt is elmondta, európai ember számára sok a furcsaság mind az ottani élet, mind pedig az edzések terén.
– Az, hogy hat-nyolc éves gyerekek meccseket játszanak, ráadásul ezt teljes erőbedobással teszik, kint senkit nem lep meg – mondta. – Mint ahogy az sem, hogy a piacon csak úgy hemzsegnek azok a büfék, ahol tálszámra lehet enni a legkülönfélébb bogarakat. Nos, nem kóstoltam meg egyiket sem, ellenben a számunkra is fogyasztható specialitásuk, a kao pat kai egész jó volt. Ez egy rizs alapú, tojással, csirke- vagy sertéshússal, hagymával, borsóval összekevert étel, amiből sokat ettünk. Finom volt és megfizethető.

Az élet egyébként nem nevezhető drágának, bár a társadalom szinte csak két rétegre, nagyon szegényre és nagyon gazdagra tagolódik.
Panák Ákos szeretett volna mérkőzésen is szerepelni, erre azonban nem került sor.

– Sajnos egy sérülés meghiúsított ebben – indokolta. – Az egyik edzésen két centi hosszan szétnyílt a szemhéjam. Az edzőteremben elég egyszerű módon lekezelték ugyan, de inkább orvoshoz mentem, ahol pár öltéssel összevarrták. Jó pár hét eltelt azóta, de még mindig látszik a nyoma.
Panák azt is elmondta, ha teheti, jövőre ismét visszamegy, de a tervek szerint már nem egy, hanem két hónapra.

A thai edzőtábor után a győri versenyző részt vett a jaltai kick-box világbajnokságon, ahol már a Thaiföldön tanultakkal felvértezve versenyzett, s végzett az 5–8. helyen.

Olvasóink írták

  • 1. Ikó Hajnalka 2007. december 19. 22:49
    „Sajnos nem tudom megnézni a képet, ami Panák Ákosról készült az edzőteremben, vagy bármilyen képet amelyiken megtalálható. Szeretném ha elküldenétek nekem E-Mail-on keresztül.

    Köszönettel: Ikó Hajnalka”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A meghiúsíthatják reklámtörvények a kanadai nagydíjat

A montreali bíróság elutasította két üzletember arra vonatkozó keresetét, hogy a Forma-1-es Kanadai… Tovább olvasom