Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Terebélyesedik a futballmaffia-botrány Olaszországban

Bár közeleg a futball-világbajnokság, az olasz futballközvéleményt most nem a nemzeti tizenegy esélyei foglalkoztatják elsősorban. Jobban érdekel mindenkit, hogy a következő hetekben, hónapokban sikerül-e felgöngyölíteni az olasz futball ügyeinek szövevényes szálait.
Bár közeleg a futball-világbajnokság, az olasz futballközvéleményt most nem a nemzeti tizenegy esélyei foglalkoztatják elsősorban. Jobban érdekel mindenkit, hogy a következő hetekben, hónapokban sikerül-e felgöngyölíteni az olasz futball ügyeinek szövevényes szálait. Két éve tartó nyomozás után kiderült, hogy Olaszországban valóságos futballmaffia működik, melynek Keresztapája a Juventus elnöke, Luciano Moggi.

Három hét múlva kezdődik a futball-világbajnokság, de az egyik nagy esélyes romokban hever: az olasz futball történetének legnagyobb válságát éli át ezekben a hetekben.

Május 5-én a La Gazzetta Dello Sport közölte: az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) olyan hangfelvételek birtokában van, amelyek bizonyítják, hogy a Juventus általános igazgatója, Luciano Moggi a tavalyi bajnoki szezonban rendszeresen konzultált a bíróküldő bizottság elnökével.

A nápolyi ügyészség a tavalyi bajnokság 29 mérkőzése kapcsán folytat vizsgálatot: ezekről valószínűsítik, hogy nem tiszta körülmények között zajlottak. Az azóta eltelt két hétben mindenki csak kapkodja a fejét. Negyvenegyen viszont foghatják is: őket a nápolyi ügyészség gyanúsítottként idézi be az Olaszországban csak „calciocaos"-ként (futballkáosz) emlegetett ügyben.

Politikai szálak

A díszes társaságban megtalálható többek között a Juventus, a Lazio és a Fiorentina elnöke, a Milan bíróküldésért felelős vezetőségi tagja, valamint kilenc élvonalbeli játékvezető, és több neves újságíró is. A hipotézis összeesküvés-elméletnek sem rossz: futballmaffia működik Olaszországban. Ráadásul a szálak a politikai elitig vezetnek: a Keresztapaként tevékenykedő Luciano Moggi a Berlusconi-kormány két miniszterével is „üzleti kapcsolatokat" ápolt. Az egyik hangfelvétel tanúsága szerint Giuseppe Pisanu belügyminiszter kedvenc csapata (az alsóbb osztályú Torres) érdekében kéri Moggi segítségét: megpróbálhatná elintézni, hogy a Torres ne elfogult bírót kapjon a mérkőzéseire. Moggi nem szabadkozott.

Több órára bezárva

A Juventus-vezér azonban időnként nyomatékosította, miért becézik Olaszországban Don Corleonénak. A vádak szerint egyes játékosokat zsarolásnak is beillő nyomásgyakorlással próbált meg Torinóba csábítani, a Reggina ellen idegenben elveszített bajnoki mérkőzés után pedig Antonio Giraudo ügyvezető igazgatóval együtt több órára bezárták az öltözőbe Gianluca Paparesta játékvezetőt és asszisztenseit.

A nápolyi ügyészség ezért többek között emberrablással is gyanúsítja – de Moggi emellett még számtalan turpisságot is könnyek között ismert el hétfői, hat órán keresztül tartó kihallgatása során.

A bűnüldöző szervek immár a maffia-típusú bűnszövetkezetekre jellemző szűk vezetői csoport, a „kupola" tagjait is megnevezték: Moggin és Giraudón kívül főleg Paolo Bergamo, Pierluigi Pairetto (a játékvezető-küldő testület társelnökei), Massimo De Santis (játékvezető) és Innocenzo Mazzini (a szövetség korábbi alelnöke) keverte a kártyákat az elmúlt években. Egyébként a játékosok között is akadnak érintettek.

Játékosok klubja

Korábban csak a Juventus kapusát, Gianluigi Buffont gyanúsították azzal, hogy nagy tételben köt fogadásokat saját csapata mérkőzéseire – szerdára azonban kiderült, hogy rajta kívül majd kéttucat focista utazik még a fogadási bizniszben.

Az ügyészség csak ezen a héten kezdte meg az érintettek kihallgatását, vagyis még számtalan fordulat várható az ügyben. Ami biztosnak tűnik: a vádak beigazolódása esetén a Juventustól nemcsak a tavalyi bajnoki címet vehetik el, hanem a klubot akár a harmadosztályba is visszasorolhatják. Mindenesetre, aki az elmúlt években figyelemmel kísérte az olasz bajnokság küzdelmeit, nem lepődött meg túlságosan a történteken.

Francesco Sensi, a Roma korábbi elnöke már két évvel ezelőtt is hasonló vádakat fogalmazott meg a Juventusszal szemben. Akkor még nagy volt a hallgatás, most viszont felrobbant egy időzített bomba Olaszországban. Kérdés, hogy a repeszek kiket találnak el végérvényesen.

Kiss Tibor Noé

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aranyérem kapujában

Ma dől el a női bajnokság sorsa. A címvédő Graboplast-ETO már egy döntetlennel is megőrizné trónját.… Tovább olvasom