Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Térdműtét új módszerrel

Ezentúl egy új műtéti eljárással is megoperálhatják Győrben a térdszalagszakadást szenvedett labdarúgókat.

Ha összejön a közel egymillió forint, ezentúl egy új műtéti eljárással is megoperálhatják Győrben a térdszalagszakadást szenvedett labdarúgókat. Épp ezért az idei futballbál bevételét a megyei szövetség erre a célra ajánlja fel.

A megyei futballszövetség kezdeményezésére dr. Milanovich Gábor, a Petz Aladár megyei kórház sebész, baleseti sebész adjunktusa 1998 óta látja el a sérülést szenvedett megyei amatőr labdarúgókat. A sportsebészeti szakrendelés – egy héten egyszer, keddenként – lehetővé teszi a sérült labdarúgók egységes és speciális ellátását, a rendszeres kontrollvizsgálatot, a gyorsított, irányított rehabilitációt.

Úgy fest, hamarosan még ennél is színvonalasabb ellátásban részesülhetnek a sérült futballisták, ugyanis ha sikerül összegyűjteni a hiányzó 750 ezer forintot, akkor egy új eljárással lehet majd megoperálni az elülső keresztszalag-szakadást szenvedett játékosokat.
„A többéves tapasztalat szerint ez az egyik leggyakoribb és egyben legsúlyosabb térdsérülés, ami egy labdarúgót pályafutása során érhet – emelte ki dr. Milanovich Gábor.

– Ha egy ilyen sérülést nem kezelünk megfelelő módon, akár a sportpályafutás folytatása is kérdésessé válhat. Arról nem is beszélve, hogy  később egy kopott ízület komoly fájdalmakat okozhat. Nemrég sikerült egy orvosi műszereket gyártó céggel megegyezni, így a régebbi  műtéti eljárást  modernebb, európai színvonalú technikával válthatjuk fel. E megállapodás szerint  a komplett szettet, amelynek értéke három és fél millió forint, Győrbe telepítik, nekünk csupán a  szalagpótláshoz  használt rögzítőkészletet kell megvásárolni" – folytatta a szakember.
A baleseti osztály tehát be tudja szerezni a műszert, ehhez azonban a győri kórház nem tud anyagi segítséget nyújtani.

„A megyei szövetség által rendezett februári jótékonysági futballbál bevétele szponzori felajánlásokkal kiegészítve biztosíthatja, hogy a legkorszerűbb elülső keresztszalagpótlásra használt komplett szettet ezentúl Győrben is használni tudjuk. Az új eljárás legnagyobb előnye, hogy a szalagpótláshoz a comb belső oldalából vett saját inat használunk, melynek kivétele és a pótlás is fedett technikával, utóbbi artroszkópos módszerrel történik. A behelyezett ín rögzítése speciális célzó segítségével, korszerű implantátumokkal – titán-, illetve felszívódó műanyag csavar – történik."

Mivel a  beültetett szalag rendkívül stabil, az ízület a műtét utáni időszakban külső rögzítést nem igényel.
„Természetesen  az ínnak be kell épülnie, ezzel  a módszerrel is körülbelül fél év után térhet csak vissza a futballpályára a labdarúgó, azonban jóval kisebb a térd műtét alatti terhelése, az operáció utáni fájdalom, így hamarabb elkezdhető a gyógytorna, gyorsabb a rehabilitáció, kisebb a szövődmények veszélye. Mindezek következtében a combizom nem sorvad el, a térd funkciója hamarabb áll helyre, s a kivett ín helyén sem lépnek fel problémák."

Az eljárás előnyösebbnek tűnik a mostanság divatos műszalagos pótlással szemben is, hiszen utóbbinál a beültetett anyag élettartama véges, később újabb műtét válhat szükségessé. A  saját anyaggal történő pótlás végleges gyógyulást eredményez.
Bár a befizetendő összeg előteremtése még folyamatban van, a műtéti szett telepítése már megtörtént.

„A program februárban elkezdődött, s eddig két ilyen műtétet végeztünk. A tapasztalatok igen kedvezőek. A tervek szerint épp a futballbált megelőző napon, huszonharmadikán végezzük a harmadik ilyen beavatkozást, s remélhetőleg ezután folyamatosan gyógyíthatjuk vele a sérült sportolókat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két NB I-es ETO-meccs Gyirmóton?

Gyirmóton játssza két élvonalbeli mérkőzését az ETO, ha a stadion nem lesz megfelelő állapotban a… Tovább olvasom