Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Tapsvihar az olimpikonoknak

Budapest, Syma Csarnok - Az aranyérmes vízilabdázókat, kajak-kenusokat, az ezüst- és bronzérmeseket és a pontszerzőket köszöntötték kedden a Syma csarnokban, miután hazaérkezett Pekingből a magyar olimpiai küldöttség - a kisalfold.hu helyszíni riportja. Galériák. Videó a hazaérkezésről.
A protokoll. A sportolók a szurkolókat megkerülve egy hátsó bejáraton vonultak a csarnokba. Így sem kerülhették el azonban a szurkolók virágcsokrait és gratulációit. Vörös rózsák várták a legjobbakat.

Ezután a Pekingben pontszerző versenyzőket és az érmeseket szólították a színpadra. Cseh László röviden annyit mondott "Köszönöm a szurkolást és a biztatást". Vajda Attila kenus futamáról annyit jegyzett meg, "a vége volt a legnehezebb." A reflektorfényben Janics Natasa is szűkszavú volt: "Nem volt egyszerű".

Kozmann György, aki Kiss Tamással harmadik helyezett lett kenuban, elmondta: "fantasztikus érzés, hogy az elmúlt egy hónap fájdalmai után kárpótlást kaptak az olimpiai bronzéremmel." A kenusok megemlékeztek Kolonics Györgyről is.

Az olimpikonok köszöntése Budapesten

Az ünneplés után Schmitt Pál, a MOB elnöke megköszönte a szurkolótábornak a fogadtatást: "Nem jöttünk üres kézzel" - fogalmazott a vezető. "Ha megbecsüljük a helyezéseket, akkor ilyen fogadtatásban részesülhetnek versenyzőink. Olyan olimpián vagyunk túl, amely után az egyik szemünk sír, a másik nevet. Hálás vagyok mind a százhetven magyar olimpikonnak, akik kivívták a pekingi részvételt. Becsüljük és szeressük őket, hogy ami nem sikerült Pekingben, az megvalósulhasson Londonban."

Gyenesei István sportért felelős miniszter azt hangsúlyozta, hogy a magyarokon kívül nem voltak más nemzetbéliek, akiknek a szurkolását úgy lehetett hallani, mint az övékét. A siker valamennyiünk számára siker - folytatta. "Közösen kell vállalni a kudarcot, és a következő 4 év minden napján közösen kell építkezni, hogy Londonban sikeresebbek legyünk."
(-isj-)

You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.


Videó: Cseh Róbert


Kolót nem felejtették el

A nagy színpadi ünneplés, megható pillanatok, tapsvihar után az olimpikonok igyekeztek minél gyorsabb felhúzni a nyúlcipőt, de a sajtó képviselői és persze a rajongók nem engedtek, s egyből megrohanták őket. Valahol egy össznépi élménybeszámolót, rengeteg gratulációt, s olyan kérdezz-feleleket képzeljenek el, ahol tizenéves gyerekek együtt faggatják az újságírókkal a bajnokokat.

Nehéz ilyenkor megmondani, melyik magyar olimpikon bizonyult a legnépszerűbbnek – na jó, a csajoknál bizonyos Kásás Tamás nevű háromszoros olimpiai bajnok vízipólós –, de tán nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk: akárcsak a színpadon, a fogadáson is a Kozmann-Kiss duót kapta a leghatalmasabb szeretetdózist. Ami természetesen nagyban szólt Kolonics Gyurinak is, akinek édesapja szintén aláírta a Syma-csarnokban azt a Pekinget is megjárt zászlót, amire a kétszeres olimpiai bajnok már nem „véshette fel" a nevét...

Négy hónapja még szemetet szedett

Vissza az ötkarikás játékok erkölcsi győzteseihez: miután Kozmann Gyurit jó két percig a barátai a levegőben dobálták, pár pillanatra sikerült a kenus mellé férkőznünk: – Londonban is együttmentek Tamással az olimpiára? – kérdeztük a bronzérmes Koló egykori társát. – Remélem, együttutazunk, de az biztos, hogy én már csak a lelátón szurkolok majd neki – hangzott a frappáns, s egyben kicsit szomorú válasz.

Kiss Tamás ellenben az angol fővárosban tényleg élete formáját lapátolhatja. Az ifjúsági korú – mindössze 21 éves – kenus kerek, kissé csodálkozó szemekkel fogadta a szurkolok nonstop kéznyújtását. Amikor kábé ötödszörre is megkérdezték tőle, milyen érzés a markában tartani az olimpiai érmét, így válaszolt: „Tudjátok, négy hónapja még szemetet szedtem Csepelen, szóval, nem igazán számítottam erre".

A pekingi átkot megtörő kenuskirály, Vajda Attila – semmi túlzás nincs ebben a titulusban, elvégre mégis csak a klasszikus 1000 méteres számban léphetett a dobogó legfelső fokára – szintén nehezen öntötte szavakba olimpiai bajnoki címét, ahogy ő fogalmazott: „nehéz feldolgozni, elhinni egy ilyen sikert".

Hova tűnt Kovács Kati aláírása?

Az aranybányát megnyitó vizes szekcióból persze nem csupán zseniális kenusokat, hanem kajakosokat is ünnepelhettünk. A győri színekben versenyző Kammerer Zoli és Kucsera Gábor minden gesztusán, mozdulatán kitűnt: nagyon el vannak kenődve, s nagyon szerettek volna érmet hazahozni.

Janics Natasa nyilatkozik

Kovács Katin inkább a fáradság és a hosszú repülőút jelei látszottak; ennek ellenére egy kedves mosoly kíséretében mindenkinek adott autogrammot, aki kért tőle. A kétszeres olimpiai bajnok jövőjéről egyelőre annyit tudni, hogy szeptemberben hivatalosan is összeköti Hoffmann Ervin kenussal az életét, de hogy komoly versenyen szurkolhatunk-e még ennek a csupaszív lánynak – az nagy talány.
 Aranykovács társából, Janics Natasából pedig az őszinteség és huncutság csakúgy árad. Jelen sorok írójának a Vajdaságban született háromszoros bajnoknőhöz fűződik a leghelyesebb sztorija. Történt, hogy Natasa épp kiszabadult a sajtó gyűrűjéből, mire rögtön kedveséhez és két kölyökkutyájához bújt. Persze, a pofátlan sajtómunkások egy utolsó támadást indítottak – konkrétan a jövőjéről tapogatóztunk minden különösebb siker nélkül –, sőt, még aláírást is követeltünk magunknak. Nos, a Kisalföld munkatársa olimpiai bajnokokkal gazdagon teleírt lapot nyújtott oda, mire Natasa megkérdezte, hogy Kovács Katitől is kértem-e aláírást. Mondtam, az első közt, mire jött a válasz: „akkor melléje szeretném írni a nevem". Igen ám, csak jó percig a világ minden kincséért sem találtuk meg Kati szignóját...

Két szelíd óriás

A vízilabda harmadszorra is megkoronázott királyait szintén sikerült elcsípni hosszabb-rövidebb időre. Kásásnál és Kiss Gergőnél, a két szelíd óriásnál hiába kérdezősködtünk London felől, nem adtak egyértelmű választ. Ráadásul Kiss apuka vállát két lánya is egyre erőszakosabban nyomta, s követelte, hogy most már csak velük foglalkozzon a bivalyerős lövéseiről ismert pólós. Molnár Papesznek viszont – csakúgy mint Benedeknek – biztosan a pekingi volt az utolsó nagy nemzetközi fellépése, ahogy ő mondta: „ahogy ígértem, a válogatottban végleg leteszem a lantot".

Aggodalomra azonban semmi ok, elnézve a vagányabbnál vagányabb Varga-fivéreket és többi tehetséges fiatal magyar pólóst, jó eséllyel négy év múlva újraírhatjuk a vízilabda történelemkönyvét. Igaz, ez már másik történet lesz, addig is örüljünk a pekingi szép emlékeknek, felejthetetlen pillanatoknak. (Szeghalmi Balázs)

Olvasóink írták

 • 7. Vica91 2008. augusztus 26. 21:09
  „Gratula midnen sportolónak aki kijutott az olimpiára!! Külön tiszelet és dícséret jár azoknak akik érmet szerezetek!! :)
  T!:?????,fc soproni,és Margarét!: muszály mindenhol vitatkozni?!?!? bár én sem ?????-nek adok igazat...:)”
 • 6. "?????" 2008. augusztus 26. 20:27
  „3. 5. Szebb a világ hályogon keresztül lafatyikák ? Vagy esetleg jutott némi lehulló csontocska ?”
 • 5. fc soproni 2008. augusztus 26. 19:38
  „????????. Tőled ennyi jutott?? Ott voltam a fogadásukon a Syma csarkonban, senki nem kapott csak vörös rózsát megnyugtatlak. Baj ,hogy belekerült a csokorban? Neked csallánt vinnék azt megérdemelnéd.”
 • 4. LEHELKE 2008. augusztus 26. 17:47
  „HAJRA MAGYAROK !! SZEP VOLT !! TISZTELET ES BECSULETTEL HELYT ALTAK !!!”
 • 3. Margarét 2008. augusztus 26. 16:47
  „Tisztelt "?????"!

  Ha odakerülnél, szívesen vinnék Neked is ilyen szép csokrot, hisz az azt jelentené, hogy nagyon sokat dolgoztál. Addig inkább ne irigykedj: Mutatsd meg, Te mit tudsz! Mindent bele!”
 • 2. sportoló 2008. augusztus 26. 16:44
  „szmomra pl azok a legjobbak, akiknek sikerült kijutniuk az olimiára
  szép volt, köszönöm”
 • 1. "?????" 2008. augusztus 26. 16:03
  „"Vörös rózsák várták a legjobbakat." Sőt, láthatóan másokat is....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pekingi doppingellenőrzés: átverés?

Werner Franke német doppingszakértő szerint a népbutítás kategóriájába tartoznak a pekingi olimpián… Tovább olvasom