Kisalföld logö

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 32°C Még több cikk.

Tanár volt a pályán és a katedrán

Pális Ferenc, az ETO legendás csatára szeptember 16-án ünnepli 75. születésnapját. Az egykori labdarúgó legemlékezetesebb mérkőzését 1951. május elsején játszotta. A győri gárda az Aranycsapattal mérkőzött, s nagy meglepetésre győzött is 6–4-re. A fél tucat győri gólból Pális – fél óra játék alatt – öt találattal vette ki részét.
– Valóban ez volt az a mérkőzés, amelynek szinte minden percére emlékszem – mondta az ünnepelt gólfelelős. – Grosics Gyula, a válogatott akkori hálóőre valahogy sosem bírt velem, mert igazi mumusa voltam, de az öt gól azért kiugró teljesítmény volt. Emlékszem, a Népsport tudósításában a futball tanárának nevezett. A válogatottból viszont egyedül Buzánszky Jenő gratulált csak, a többiek nem szóltak semmit.
– Ezt követően nem merült fel a neve sosem a válogatottnál?
– Valahogy nem volt szerencsém ezzel. Amellett, hogy nehéz volt a tűz közelébe kerülni, sérülések miatt mindig az utolsó pillanatokban estem el a nagy lehetőségtől. Az 1954-es svájci vb előtt üvegbe léptem, ami elvágta az Achilles-inamat. Fél évig tartott, mire teljesen rendbe jöttem. Két évvel később pedig a melbourne-i olimpia előtt egy porcsérülés „szólt közbe". Akkoriban ez is több hónapos kiesést jelentett, s bevallom, utána már nem voltam a régi.
– Nagyon csalódott, hogy elmaradt a nagy kiugrás?
– Nyilván akkor volt bennem keserűség, de ma már úgy érzem, amit lehetett, elértem. Nagyon sokat kaptam a labdarúgástól. Mosonmagyaróváron a Kühnéből indulva megjártam az ETO-t, rövid kitérőt tettem a Budapesti Vasutasnál, s a MÁVDAC-ban is csodálatos éveket húztam le. Ki tudtam alakítani magam, majd a későbbiek során a családom számára egy biztos egzisztenciát. A futballt befejezve a tanulást is folytattam.
– Miért döntött úgy, hogy visszaül az iskolapadba?
– A feleségemnek köszönhetem, hogy végül a tanári pályára kerültem. P noszogatott, hogy tanuljak, s ezért is hálás vagyok neki. Huszonöt évet tanítottam a gépipari technikumban, forgácsolásra oktattam a diákokat. Az eredeti szakmám egyébként esztergályos-marós volt, így nem volt idegen tőlem ez a terület.
– Mára teljesen megszakadt a kapcsolata a labdarúgással?
– A magyar mérkőzéseket csak a tévében az összefoglalókon keresztül figyelem, a külföldi futballtalálkozót viszont megnézem. Sajnos a mai magyar foci már nem sok örömre ad okot. Pedig meggyőződésem, hogy számos tehetség van a hazai pályákon, de ez a mérkőzések színvonalán egyáltalán nem látszik meg. Úgy érzem, ezért leginkább a játékvezetés okolható. Teljesen más szellemben fújnak a bírók, mint külföldön, s ami nekem a legnagyobb megdöbbenést okozza, hogy a magyar sípmesterek nem következetesek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepő M.U.-vereség az Old Traffordon

Meglepetésre hazai pályán szenvedett vereséget a Manchester United az angol labdarúgó Premier League… Tovább olvasom