Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Szijártónak kihívást és élményt jelent a játékvezetés

Labdarúgás - Játékvezető lett a Rába ETO korábbi kétszeres magyar bajnok labdarúgója, Szijártó László. Az egykori kőkemény védő hétvégén már a megyei másodosztályban bíráskodott.
A szurkolók közül bizonyára sokaknak ismerősnek tűnt a vasárnapi Bácsa–Gönyű megyei II. osztályú mérkőzés játékvezetője. Nem véletlenül, a bíró ugyanis a Rába ETO nyolcvanas évekbeli aranycsapatának egyik ismert játékosa, Szijártó László volt, akitől megtudtuk: játékvezetőként is legalább olyan lelkesen és felkészülten lép pályára, mint egykoron labdarúgóként az élvonalban tette.

– Miért lett játékvezető? – kérdeztük Szijártó Lászlót.

– Számomra ez egy újabb kihívást jelent. Mindenem a labdarúgás, sokat kaptam a sportágtól, s most szeretnék valamit törleszteni. Falusi gyerekként, szentnek számítottak azok a vasárnapok, amikor meccsre járt a fél vagy az egész falu. Tizenhárom éves koromban már a felnőttek között játszhattam Szanyban, s aztán az ETO-ban felejthetetlen éveket tölthettem el. Edzőként jelenleg is foglalkozom gyerekekkel, a győri Mesevár és az újvárosi óvodában igyekszem a kicsiknek megtanítani a nagyon fontos alapokat. Nagyon jó érzés, amikor például Ausztriából, ahol korábban szintén edzőként is dolgoztam, kapok visszajelzést, hogy egy-egy volt játékosom már az élvonalban kapott szerződést. Szeretnék ehhez hasonló pozitív élményeket kapni a játékvezetéstől.

– Ami nem lesz egyszerű, hiszen elég sok botrányról hallani manapság...

– Talán kevés a példakép. Nekünk még ott volt egy Palotai, Puhl, Bay vagy egy Vágner, hogy csak azokat említsem, akik hirtelen eszembe jutnak, rájuk fel lehetett nézni. Én is úgymond zsivány futballistának számítottam, nem kellett egy kis reklamálásért a szomszédba mennem, de mindig tudtam, hogy hol a határ. Nyilván az edzőknek ebben is nagyon fontos szerepük van, persze a játékvezetőknek is készülniük kell. Azt gondolom, csak felkészülten, elfogultság nélkül lehet egy játékvezetőnek pályára lépnie, s csak azzal kell törődnie, ami a játéktéren történik.

– Ha már a példaképeket említi, megismerik a játékosok, tudják, hogy egy kétszeres magyar bajnok vezeti a mérkőzéseiket?

– Nyilván zömében már egy fiatalabb generáció alkotja a csapatokat, de nem ritka, hogy az alacsonyabb osztályban olyan idősebb futballistával találkozom, aki tudja, ki vagyok, s talán ott is volt a lelátón a régi stadionban, amikor az aranyakat nyertük és szurkolt nekünk. Ezt persze próbálom is kihasználni, legtöbbször sikerrel.

– A nézők közt viszont már több egykori szurkolója akadhat.

– Igen, de ez akár rosszul is elsülhet. Nemrég az egyik faluban, amikor egy nem túl szomjas úriember felismert, végigpocskondiázta az egész meccset. Ki kell tudnom kapcsolni az ilyen megnyilvánulásokat. Valószínű, Fradi-szurkoló volt az illető, aki nem felejtette el az Üllői úton lőtt gólomat.

A Rába ETO egykori aranycsapatában az első sor bal szélén.
A Rába ETO egykori aranycsapatában az első sor bal szélén.

– Nemrég kezdte a játékvezetést, a hétvégén pedig már a megyei másodosztályban bíráskodott. Milyen céljai vannak?

– Mint bármiben, itt is a legalsó lépcsőfokról kell elindulni. Első osztályú bíró a koromnál fogva már nem lehetek, de szeretnék minél feljebb jutni. Egyébként teljesen mindegy, milyen osztályban vezet az ember, mert a résztvevők számára az a legfontosabb kilencven perc. Azért hozzá kell tennem, sokkal nehezebb egy alacsonyabb osztályú meccset vezetni, mint például egy profi összecsapást, ahol a játékosok nem annyira fegyelmezetlenek, mert tudják, hogy egy eltiltás a pénztárcájukat is érinti.

– Említette, hogy szanyi származású. Könnyen előfordulhat, hogy játékvezetőként tér vissza arra a pályára, ahol a pályafutása elkezdődött.

– Ezen már én is gondolkodtam. Nagy megtiszteltetés, öröm lenne a rokonok, ismerősök előtt ugyanott játéktérre lépni.

Szijártó Lászlót olykor felismerik az idősebb drukkerek.
Szijártó Lászlót olykor felismerik az idősebb drukkerek.

Olvasóink írták

 • 3. szurkoló12 2008. május 17. 22:30
  „Egyet értek Hunterrel. Méghogy edző Ausztriában??? Feljelentették a szülők, mert ütötte a gyerekeket!!!! Még mindig a hülye gólját emlegeti az Üllői útról és azt hiszi, hogy emiatt cseszegették a meccsen?? Röhej.”
 • 2. Sorponyi 2008. május 16. 20:04
  „T.Hunter!
  Ilyen stílus a "böszme szurkolók"-ra jellemző! Kitől tanultátok? Van tippem.”
 • 1. lHunter 2008. május 15. 12:37
  „Ha bíróként is olyan böszme lesz mint játékosként,vagy ahogy bánt és beszélt a játékosaival utánpótlás edzőként akkor nem sok jövőt jósolok neki itt sem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ligakupa: Fehérvár vagy Debrecen?

Labdarúgás - Az idei szezonban először megrendezett Ligakupa elérkezett a nagydöntőjéhez. Mint… Tovább olvasom