Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 10°C Még több cikk.

Szerdán dönt a MOB arról, hogy pályázhatunk-e majd a 2024-es budapesti olimpiára

Borkai Zsolt szerint Magyarország most történelmi pillanat előtt áll.
Szerdai közgyűlésén dönt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) arról a megvalósíthatósági tanulmányról, amelyet, ha elfogad a szervezet, akkor a MOB kinyilváníthatja javaslatát, hogy a jövőben pályázhasson a 2024-es budapesti olimpia megrendezésére - mondta a szervezet elnöke kedden Győrben, a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért program keretében megrendezett konferenciasorozat harmadik állomásán.

Borkai Zsolt emlékeztetett: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly decemberben fogadta el az Olympic Agenda 2020 elnevezésű programot. A reformprogram az olimpiai mozgalom és eszme megújítását, valamint a kisebb, olcsóbb, gazdaságosabb és ésszerűbb, a meglévő adottságokra és a fenntarthatóságra építő olimpiarendezés mellett foglal állást.

A MOB elnöke úgy fogalmazott, hogy ezzel "vége annak az időszaknak, mikor egy-egy rendező város, vagy ország belerokkant az olimpiába", s Magyarország most történelmi pillanat előtt áll.

Hangsúlyozta: amikor a megvalósíthatósági tanulmány készült, többször elhangzott egy "extrém" mondat: "Ez jár nekünk", mégpedig azért, mert a legeredményesebb országok közül - 168 aranyérmével - egyedül Magyarország nem rendezett még ötkarikás játékokat. Ezen kívül az az érv is mellettünk szól, hogy Közép-Európában sem volt még olimpia - fogalmazott.

Borkai Zsolt elmondta azt is, hogy ha a holnapi ülésen elfogadják a tanulmányt, akkor erről tájékoztatni fogja a politikai pártok frakcióit, szeptemberig pedig nagy munkával el lehet jutni odáig, hogy Magyarország kinyilvánítsa szándékát.

Ettől függetlenül azonban folytatódni fog a konferenciasorozat, mert a politikai támogatottságon túl az egyik legfontosabb, hogy a társadalom is az olimpiarendezés mellett álljon.

Emlékeztetett: eddig mindig az alacsony állampolgári támogatottság miatt nem jutott el odáig a szervezet, hogy egy olimpia rendezésére kinyilvánítsa a szándékot.

A játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg és Róma jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Justin Gatlin is a Gyulai emlékversenyen Székesfehérváron

A világ idei legjobb 100 méteres idejével rendelkező Justin Gatlin is indul július 7-én a… Tovább olvasom