Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Szeged után: csúcs ez az érzés

Magyar szempontból a legsikeresebb és egyben tökéletesen rendezett sík vízi világbajnokságnak adott otthont Szeged.
Magyar szempontból óriási sikerrel zárult a Szegeden rendezett 35. sík vízi világbajnokság: a fantasztikus közönségről, a szervezésről mind a nemzetközi szövetség vezetői, mind a sportolók elismeréssel nyilatkoztak.

Káprázatos közönség

A korábbi szegedi Európa-, illetve világbajnokság után már várható volt, hogy nem mindennapi hangulat fogadja majd a versenyzőket a Maty-éren. Így is történt. A négy nap alatt több mint 50 ezer néző látogatott ki a pályára, s varázsolt felejthetetlen atmoszférát a létesítménybe.
Egy maroknyi piros pólós – a hátán Győr Hungary feliratot viselő és nemzeti zászlót lobogtató –  csapat is a kemény mag részeként szurkolta végig a vb-t.

– Győrből sokan eljöttek a világbajnokságra. A családunk mellett a fiam nevelőedzője, Érsek László is a helyszínen szorított Viktorék sikeréért. A kétszáz méteren négyesben elért ezüstérmükért dicséretet érdemelnek, hiszen az előttük végzett szerb egység ezen a vb-n verhetetlen volt – fogalmaz Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-kenu Szövetség alelnöke, egyben a csapatunk vezetője.

Kizárással fenyegettek

Eufóriában úszott a nézőtér, amikor a női kajak kvartett az ezer méteren elért sikere után végigevezett a szurkolók előtt. Ám a hangosbeszélő olykor már elcsukló hangon kérlelte a szurkolókat, hogy állítsák meg Janicsékat, mert a zsűri kizárja őket a versenyből.

– Ez nem pánikkeltés volt  – folytatja Kadler Gusztáv. – A nemzetközi szövetség emberei megértették ugyan, hogy a hazai közönség előtt jobban felspannoltak a versenyzőink, de a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak: a mérlegelés előtt nem lehet kimenni ünnepelni. Ráadásul ez nem az első renitens dolog volt, mert korábban Vajda Attila szándékosan a vízbe ugrott, Benedek Dalmát pedig a mentőmotoros vitte ki a partra. Az utolsó figyelmeztetés használt, így végül  semmi nem rontotta el az örömünket.

Vasárnap este egy közös pezsgős koccintással búcsúzott a magyar csapat a minden szempontból lenyűgöző szegedi vb-től, hogy utána ki-ki maga ünnepelhessen tovább...

A pekingi gerinc

Angyal Zoltán szövetségi kapitány előzetesen 6–8 elsőséget remélt, és azt mondta: örülne, ha ezek közül 2–3 olimpiai számban születne. Ezt tehát alaposan túlteljesítették a versenyzők.
„Örömmel töltött el, hogy minden szakág nyert aranyérmet, ez biztató a jövőre nézve. Azt hiszem, a vb után kijelenthető, hogy körvonalazódik a pekingi csapat gerince" – tette hozzá Angyal. 
Egy nemzet képviselői még soha nem nyertek ennyi aranyat világbajnokságon, de arra sem volt korábban példa, hogy az összes női számban magyar győzelem szülessen. A viadal abszolút sztárja a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos duó volt, amely sporttörténelmet írva hat-hat aranyat gyűjtött a Maty-éren, ez is rekord.

Mi vagyunk a példa

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke kiemelte: nem volt arra példa, hogy hat olimpiai számban szerezzenek világbajnoki címet a magyar versenyzők.

„A magyarok teljesítményének megítéléséhez egy külföldi szakember véleményét hívom segítségül. Az olasz szövetség elnöke azt mondta: szerinte minden világbajnokságot Szegeden kellene rendezni addig, amíg más nemzetek szövetségei meg nem tanulják, hogy egy világverseny elsősorban a versenyzőkről és a közönségről szól."
Az elnök kiemelte még a világbajnokság háttércsapatát is, mint említette, 560 ember dolgozik gördülékenyen azért, hogy minden tekintetben sikeres legyen a szegedi világverseny.

Kőbán kedvessége

A világbajnokság ideje alatt shuttle buszok – magyarul ingajáratok – szállították a versenyzőket, az újságírókat a városból a Maty-éri pálya bejáratához. A szurkolókat is, de őket másik útvonalon és a pálya egy másik részére. Ez akkor derült ki, amikor leszálltunk a buszról és még több száz méter gyaloglás várt ránk a sajtópáholyig.
Nyakunkban az akkreditálási kártyával baktattunk, amikor egy furgon fékezett előttünk. A hátsó kis szélvédőn látni lehetett, amint a sofőr pakolni kezd, hogy legyen számunkra hely a kocsiban.
Melléérve Kőbán Rita nyitott ajtót:

– Szálljatok be, látom, ti is a pályára mentek!
Rita pedig elindult egykori sikerei helyszíne felé. A világbajnoki címeit – összesen kilencet – 1998-ban Szegeden is gyarapította.
– Az a vb különösen emlékezetes  számomra, hiszen kihagyás után aranyérmesként tértem vissza. A város, a csodálatos pálya, a fantasztikus szurkolósereg azóta is a szívem csücske.
A pályán lobogó zászlókat nézve úgy vélte, a nagy melegben hátszél nem nehezíti a versenyzők dolgát, mert a szél szemből és kissé oldalról fúj, és ez a hetes, nyolcas, kilences pályákon indulóknak kedvez.
A mieinknek ezen a hétvégén a pályabeosztás szerencsére teljesen mindegy volt...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt levélben hívta ki Klicskót a fehérorosz Ljahovics

Meglehetősen szokatlan módon, nyílt levélben hívta ki ringcsatára Vlagyimir Klicskót, a Nemzetközi… Tovább olvasom