Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

SVSE: patinás klub, fényes sikerek

Az Soproni VSE teniszezői nap mint nap az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelő műhelyében gyakorolhatnak. Az eredményes szakosztályt több mint húsz éve Márta György irányítja.

A Soproni VSE nyolcvankilenc éves története során számos szakosztálynak adott otthont hosszabb-rövidebb ideig. Napjainkban három szakosztály maradt aktív: a labdarúgók, a természetjárók és a jelenkorban legnagyobb sikereket elérő teniszezők, akiknek élén több mint húsz éve Márta György áll.

˝Az elmúlt két évtized alatt megváltoztak a célkitűzéseink. Volt egy időszak, amikor az élsportra, a felnőtt-csapatbajnokságra koncentráltunk. A legmagasabb osztály negyedik helyéig is eljutottunk, de gondot okozott, hogy nem tudtunk annyi helyi versenyzőt kiállítani, amennyi szükséges lett volna. Így vendégjátékosokat vagy külföldieket kellett szerződtetnünk, akik kevésbé kötődtek az SVSE-hez. Ezért aztán koncepciót váltottunk és azóta az utánpótlás-nevelésre koncentrálunk. Az elmúlt tizenkét évben tízszer a vidék legeredményesebb klubja lettünk, kétszer pedig a második helyen végeztünk, ez az országos rangsorban is kivétel nélkül az első öt hely valamelyikét jelentette˝ – mondta a szakosztályvezető.

Az egyesület versenyzőkerete jelenleg huszonöt teniszezőből áll, melyet négy korosztály alkot. Emellett működik egy ötvenfős tenisziskola is a kezdők számára, ahonnan a legtehetségesebbeket igyekeznek bevonni a versenyzők közé. Az SVSE három főállású edzőt foglalkoztat, a vezetőedző Úr Csabát, valamint két segítőjét, Takács Lászlót és Szemerits Gábort. Télen pedig a főként Babos Tímeával foglalkozó Babos Csaba is beszáll az oktatásba.

Márta György több mint húsz éve irányítja a szakosztályt. Fotó: Magasi Dávid
Márta György több mint húsz éve irányítja a szakosztályt. Fotó: Magasi Dávid

˝Ami sajnálatos, hogy a teniszezők tizennyolc évesen kiöregednek és felnőttként sokan nem folytatják a versenyzést, mert a tanulás és a munka mellett nem tudnak vele foglalkozni. Korosztályos bajnokságokat nyerő, tehetséges teniszezők tűntek el így, mint például Csontos Balázs, Csontos Eszter vagy az Amerikában tanuló és ott is játszó Dorn Kunigunda. A tenisz ráadásul nem olcsó sport, és nagyon kevesen tudnak belőle megélni.˝

Az SVSE leginkább rivaldafényben lévő játékosai az elmúlt időszakban Babos Tímea és Jani Réka voltak. Jani Réka már Budapesten, a Sávolt Teniszakadémia színeiben versenyez, a Kisalföld szavazásán a megye legjobb ifjúsági játékosának díját zsinórban harmadszor elnyerő Babos Tímea viszont továbbra is az SVSE igazolt versenyzője.

˝Jani Rékával is jó a kapcsolatunk, ha Sopronban van, Babos Timihez hasonlóan ő is nálunk edz. Szép lett volna, ha a portugálok ellen ők ketten alkotják a magyar válogatottat, de az összecsapás ütközött Timi ausztráliai versenyével, így ez nem valósult meg. Babos Timinek tehetsége és szorgalma alapján ott van a helye a legjobb ötven között a világranglistán, és ha a körülmények jól alakulnak, a legjobb húsz sem elérhetetlen számára.˝

Az SVSE szakosztálymodellje egyre kevésbé jellemző az országban. A báziscégek kihátrálása miatt a teniszklubok önállóan, üzleti alapon működnek.

˝Mi igyekszünk minél többet felvállalni a költségeinkből. A szakmai munkáért az edzők felelnek, és amíg ez működik, ebbe nem szólok bele. A legnagyobb támogatóink a GYSEV és az önkormányzat, emellett jó szereplésünknek köszönhetően pályázati lehetőségeink is vannak. Igyekszünk minél több fiatallal megismertetni a teniszt és a sport személyiségfejlesztő hatását. Remélem, sokat halljuk majd a nálunk edződő fiatalok, mint például Sziklai Krisztián, Szekeres Dániel, Szabó Dávid, Kovács Balázs, Lénárt Anna, Asztalos Szabina, Kovács Réka vagy a tizenkét évesek közül Rácz Péter, Divós Dominik, Puskás Olivér, Szekeres Dávid, Szabó Barnabás, Egresics Alexandra és Kocsis Adelina nevét. Lehet, hogy köztük vannak a jövő sztárjai.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hozták a kötelezőt: ETO - Csömör 7–3

Futsal - A Duna Takarék ETO hozta a kötelezőt, négy gólos különbséggel győzött a Rubeola FC Csömör… Tovább olvasom