Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Sportpálya már sport nélkül

Győr - Minden sporttevékenység megszűnt a Győri Elektromos egykori sporttelepén. A napokban az asztaliteniszezőknek kellett távozniuk az edzőcsarnokból. Úgy tudjuk, az épületből raktár lesz, s vannak, akik szerint a futballpályára piacot terveztek a bérlők.

A győri sportpálya kálváriája 2004 végére nyúlik vissza. A Győri Elektromos-sporttelepet a hatvanas években az ÉDÁSZ hatékony közreműködésével építették. Az áramszolgáltató vállalatot a privatizáció során megvásárolta az E.ON-csoport, amelynek egyik tagja a 3,5 hektáros létesítményt aztán eladta a győri Pannon Belváros Kft.-nek.

A területet a város rendezési tervében sport- és szabadidő-tevékenységre sorolták be és az új tulajdonosok ilyen célú hasznosítást is terveztek.
Ugyan az anyagi gondokkal küszködő, megyei I. osztályú futballcsapat fél évvel ezután megszűnt – az asztaliteniszezők maradtak, s új főbérlő is akadt. A Xantus János Állatkert Kht. 2005. április 1-jén került képbe.

Talán ez az utolsó felvétel, amikor a Tromos-pálya még sporttelep képét mutatja.
Talán ez az utolsó felvétel, amikor a Tromos-pálya még sporttelep képét mutatja.

 

A területet a kibővített park megközelíthetősége miatt bérelte a kht., ám a szerződése évekkel ezelőtt megszűnt.

Szintén 2005 áprilisában szóbeli megegyezés született arról, hogy az ETO FC működteti az ott edző utánpótláscsapatokat. Az élvonalbeli együttes női NB I-es csapata ezt követően az Elektromos-pályán készült és játszotta bajnoki mérkőzéseit. Egészen 2008 júniusáig, ugyanis miután elkészült az ETO Park műfüves pályája, érthetően már nem volt szükség a játéktérre, így felmondták a megállapodást.

Közben a Pannon Belváros új tulajdonosai új bérlőket találtak. Az asztaliteniszezőknek tehát menniük kellett.
„Megpróbáltunk további bérlőket keresni az asztaliteniszezők mellé, de nem sikerült, így kénytelenek voltunk felmondani a velük kötött megállapodást. Az őáltaluk fizetett bérleti díj egyébként is rendkívül méltányos volt, még az üzemeltetési költségeket sem fedezte" – mondta el érdeklődésünkre dr. Lukács Renáta, a Pannon Belváros egyik tulajdonosa.

 

Lakópark biztosan  nem épülhet

Többen úgy vélik, hiba volt, hogy annak idején nem a városi önkormányzat vásárolta meg a futballpályát és a kiszolgálóépületeket. Talán akkor megmenekülhetett volt az Elektromos Sportkör is. Igaz, hogy a területet a város rendezési tervében sport- és szabadidő-tevékenységre sorolták be, de ez nem jelenti azt, hogy sporttevékenységet kell ott folytatni. Egy független, ám név nélkül nyilatkozó, ingatlanhasznosítással is foglalkozó szakértő szerint ez a törvény finoman fogalmazva is rugalmas: „A besorolás könnyen kijátszható. Ugyan nem lehet egy lakóparkot felépíteni ilyen területen – az Elektromos-sportteleppel kapcsolatban ez már az állatkert közelsége miatt sem lehetséges –, ám elég egy pingpongasztalt a sarokba állítani, hogy minden az előírásnak megfeleljen, s a területet mégis más célokra használják fel."

Az asztaliteniszezők távozásával gyaníthatóan minden sporttevékenység megszűnik a Győri Elektromos egykori sporttelepén, de a tulajdonosok szerint csupán átmenetileg.
„Nemrég egy tanulmányt készítettünk, hogyan lehetne a leghasznosabban kialakítani a területet. Az elképzeléseink közt egy szabadidőközpont szerepel, ahol természetesen a sport is szerepet kapna."
Addig azonban marad a raktárépület, ugyanis várhatóan erre a célra használja a csarnokot az új bérlő. Azt viszont, hogy a játéktéren piacot tartanának a közeljövőben, a tulajdonos cáfolta:
„Nincs róla tudomásunk, hogy erre vonatkozó engedélyt nyújtottak volna be az illetékesnek" – tette hozzá dr. Lukács Renáta.

A két NB I-es csapatot is felsorakoztató asztaliteniszezőket győri iskolák fogadták be.
„Sajnos a bajnoki szezon közepén voltunk kénytelenek elhagyni a csarnokot. Tény, hogy nem volt magas a bérleti díj – bár azt is el kell mondanom, hogy októberben néha nem volt benne több tíz foknál, s egy alapos felújítás is ráfért volna a helyiségekre –, nem is lett volna több pénzünk rá – fogalmazott Albert Zoltán, az Elektromos márciusban megválasztott elnöke. – Sajnos az asztaliteniszt nem nagyon támogatják, ami pénzünk van, elmegy a bérleti díjra. Igaz, a lehetőségeink most sem ideálisak – nincs hol zuhanyozni, a világítás sem a legjobb –, szerencsére a gyárvárosi és a Balassi-iskola tárt karokkal fogadott bennünket és ezért csak köszönettel tartozunk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi idők focija

Labdarúgás - Legendás futballisták, játékvezetők részvételével hatvan év felettiek tornáját rendezi… Tovább olvasom