Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Sportitalok mértékkel

Nincs az a hosszú távú futóverseny vagy más, folyamatos megterheléssel járó sport, ahol bizonyos időközönként a sportolók ne innának úgynevezett sportitalokat. Mennyit használnak és mennyit ártanak ezek az italok?
Általában azért isszák őket, hogy csillapítsák szomjukat, hogy jobban teljesítsenek, gyorsabban futhassanak. A laikusok mellett természetesen szakembereket is foglalkoztatott a téma, így tudományos szempontból is megvizsgálták a "sportital" kérdéskört.
Egy dolog biztos, sportolás közben izzad az ember, tehát folyadékot veszít szervezete. A folyadékvesztés intenzitása természetesen összefügg azzal is, hogy milyen hosszan és hogy milyen kemény, intenzív tempóban dolgozik szervezetünk. Ehhez még olyan külső tényezők is hozzájönnek, mint az időjárás, a környezeti hőmérséklet, a páratartalom. E tényezők mind növelhetik a folyadékveszteséget. Egy felmérés szerint a meleg időben futó maratonisták óránként akár 2,8 liter folyadékot is veszítenek. Ez a testsúly 8%-a. Tudva, hogy a 3%-os veszteség is már ártalmas lehet, egyértelmű, hogy elkerülhetetlen a megterhelt munka közbeni rendszeres folyadékpótlás.

Figyelembe kell venni az elektrolitok szerepét. A legtöbb sportital tartalmaz különböző százalékban elektrolitot feltüntetve a tápanyagtáblázatban. Az elektrolit egy feloldott anyag, mely vezeti az elektromos töltéseket. A gyakorlatvégzésre reagálva az izmoknak is szükségük van elektromos töltésekre, hogy képesek legyenek az összehúzódásra. Ezt a kulcsfontosságú szerepet az enzimek látják el. Bár az izzadás közben az elveszített folyadék nagyobb része víz, mégis ürül vele az izommozgáshoz szükséges két legfontosabb elektrolit, a nátrium és a kálium is.

Mivel a test fő energiaforrása a szénhidrát, a szénhidrátpótlás is elkerülhetetlen, ha tartani akarjuk a teljesítményszintet. A szénhidrát egy része felszívódik a gyomorból, a másik részét pedig vagy a vér szállítja, egyszerű glükózként (cukorként), vagy az izmokba és a májba kerül, mint glükogén (a glükóz egy komplexebb formája). A sportitalok fogyasztása elősegíti a vér egyenletes glükóz pótlását hosszú távú gyakorlatvégzés közben, így a futók megelőzik az izmok és a máj véges glükogénkapacitásának kimerülését. Ez az élettani magyarázata annak, hogy miért van szükség az energiaitalokban a szénhidrátra. Ami azonban inkább fontosnak tűnik, az a víz és a szénhidrát aránya ezekben az italokban.

Az arányokat figyelve kitűnik, hogy a szénhidrát a vízhez képest lassabban ürül a szervezetből. Így korábban azt ajánlották, hogy az italoknak 100 milliliter vízben kevesebb mint 2,5 gramm szénhidrátot kell tartalmazniuk. Későbbi kutatások kimutatták, hogy ez az arány nem megfelelő, mivel elhanyagolható mértékben járult csak hozzá az energiapótláshoz. Még ha ebből a keverékből 15 percenként 200 millilitert is fogyaszt egy mataroni távon futó sportoló, óránként csak 20 gramm szénhidráthoz jut.
További kutatások kimutatták, hogy a növekvő teljesítményhez szükséges mennyiség minimum 50 gramm szénhidrátbevitel óránként. A széles körben elfogadott dózis így ma100 milliliterenként 4-5 grammot állapít meg. Ez a mennyiség, úgy tűnik képes segíteni a teljesítményt a vér glükóztartalmának fenntartásával. Ha egy óra alatt 600-1200 milliliter italt fogyasztunk, már kiegyenlíthetjük az ez idő alatt keletkezett folyadékveszteségünket.

A legtöbb sportital gyártó cég már ilyen arányokban állítja elő termékeit. De tulajdonképpen a sportolók maguk is készíthetnek személyre szabott italokat, amik valamivel gazdaságosabbak, mint a boltokban kapható termékek. A legfontosabb kitételek, amikre figyelni kell sportital készítésénél vagy vásárlásánál, hogy a jó italok nem tartalmaznak sem koffeint, sem szénsavat. A koffein ugyanis vízhajtó, a szénsav pedig gyomorproblémákat okozhat. A zsírtartalmú italokat is ajánlatos kerülni sportolás közben, mivel ezek hányingert is okozhatnak. Fontos még, hogy soha ne kezdjünk folyadékhiányos (dehydrált) állapotban edzeni. A legkönnyebben ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy sportolás előtt egy órával legalább 0,5-1 liter, fél órával az edzés előtt pedig újabb 0,5 liter folyadékot iszunk. Általában 20-30 perces tréningezés még nem kíván különösebb folyadékpótlást, ám nyáron már ekkora megterhelés is komoly veszteséggel járhat, így ilyenkor fokozottan kell figyelnünk folyadékháztartásunk egyensúlyára.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiszárt vinné az ETO

Nem kevesebb mint kilenc labdarúgónak jár le a szerződése a szezon végén a Matáv Sopron… Tovább olvasom