Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Soproni csoda: Veletek megyünk a Final Fourba!

Kosárlabda - Története legnagyobb sikerét érte el az MKB-Euroleasing Sopron. Székely Norbert csapata az idegenbeli siker után hazai pályán is legyőzte a francia Bourges együttesét, és bekerült a legrangosabb európai sorozat négyes döntőjébe, a Final Fourba.

MKB-EUROLEASING SOPRON - BOURGES 70-63 (13-10, 19-15, 25-22, 13-16)
Női kosárlabda Euroliga-negyeddöntő, 2. mérkőzés


MKB-EUROLEASING SOPRON: Macleod 5/3, Honti 19/6, Holt 5, Milovanovic 21/9, Horti 6 Cs.: Krivacevic 6, Horváth Zs. -, Eördögh 8/3

BOURGES: Dumerc -, Melain 5, Lelas 10, Ndongue 33, Alessandra 2 Cs.: Manic /3, Miyem 6, Bujdosó -


Székely Norbert: "Elképesztő amit ma művelt a csapat. Ez egy csoda!Ezt az érzést nem lehet leírni. Olyan csapatokat előztünk meg, amelyek anyagi lehetőségei nem mérhetők a miénkhez. Ott vagyunk Európa legjobb négy csapata között. Meg akajuk nyerni az Euroligát!"

Honti Kata: "Fantasztikus közönségünk van! Köszönjük a szurkolást! Óriási tettet vittünk véghez, hogy idegenben nyertünk. Itthon pedig meg kellett csinálni, amit Franciaországban elkezdtünk. A kritikus helyzetekben nem remegett meg a kezünk, megdogoztunk a sikerért. "

Jelena Milovanovic: "Ezzel a győzelemmel egy nagyon nagy álom teljesült. Mindent beleadtunk, megérte!"

Fotó: Németh Péter


Eördögh Edit: "Úgy érzem, hogy az egész csapat kihajtotta magát. Ez a csapat fiatal játékosokból áll, de bárkit képes legyőzni, mert nem ijed meg senkitől. Mi diktáltuk a ritmust, és bírtuk erővel is a végéig. Az ünneplés még tart pár napig, aztán készülünk a következő feladatra."

40. perc: Milovanovic dobhat büntetőket. Mindkettő jó! 70-59. Eördögh Edó már sír a kispadon. Ötvenegy másodperc a végéig! Kapunk egyet ziccerből. 70-61. Még 23 másodperc. N'Dongue még dob egyet. 70-63. Itt a vége!

39. perc: Beszedünk egy kosarat. Egy perc a végéig. 68-59.

37. perc: Honti két büntetője jó! 68-54. Melain kosár+ jöhet a büntető. Ez is hibátlan. 68-57. Kemény lesz a hajrá.

36. perc: Francia időkérés után N'Dongue talál be. 66-53. A vendégek legeredményesebb játékosa egyik büntetőjét dedobja. 66-54.

34. perc: Holt szerez labdát, és ziccerig viszi. 66-51.

33. perc: MacLeod középtávoliba áll bele. Megvan! 64-51.

32. perc: N'Dongue megint. 60-49. Milovanovic dupla. 62-49. Potyognak a pontok. 62-51.

31. perc: Milovanovic triplával nyitja az utolsó negyedet! 60-47.

A harmadik negyed után: 57-47

30. perc: Nyolccal vezetünk. 54-46. Székely Norbert időt kér. N'Dongue egyik büntetőjét bedobja. 54-47. Milovanovic az utolsó másodpercben dob triplát! 57-47.

29. perc: Lelas büntetőkből pontos. 54-42. Miyem felhozza tízre a vendég csapatot. 54-44.

28. perc: Eördögh bedobja a büntetőket. 52-35. N'Dongue dupla+ egy büntetőből. 52-38. Eördögh megint hibátlanul szórja a büntetőket. 54-38. Beszedünk egy duplát. 54-40.

27. perc: Honti fantasztikus! Szór egy duplát, és jöhet a ráadás. Ez kimarad. 50-33. Miyem jut labdához. 50-35.

26. perc: Honti megállíthatatlan. Krivacsevicsnek ad gólpasszt. 46-31. Manic mindkét büntetőjét bedobja. 46-33. Krivacsevics dupla! 48-33.

24. perc: Milovanovic szór hármast. 42-29. N'Dongue lazán, és sajnos pontosan dobja a büntetőket. 42-31. MacLeod nagy passza megy Krivacsevics felé. Megvan a kosár! 44-31.

23. perc: Hontié eddig a harmadik negyed! 39-27. Kapjuk a választ. 39-29.

22. perc: Honti küzd a palánk alatt. Megvan a kosár, és jöhet a ráadás. Ez is jó. 37-25. N'Dongue hozza vissza tízre a Borges csapatát. 37-27.

21. perc: Honti duplával kezdődik a második félidő. 34-25.

A félidőben: 32-25

20. perc: Honti hármast dob! 32-25. Hét ponttal vezetünk a félidőben.

19. perc: Miyem dupla. 29-25. Székely Norbert időt kér.

18. perc: MacLeod passzából Milovanovic szerez pontokat. 27-21. Milovanovic labdát szerez, és végigviszi. 29-21. N'Dongue hibátlan büntetőből. 29-23.

17. perc: Az első francia tripla. Manic szerzi. 24-19. Lelas hozza fel három pontra a Bourges-ot. 24-21. Eördögh egy büntetőt dob be. 25-21.

16. perc: Nagy játék! Milovanovic fejezi be duplával a tökéletes támadást. 24-16.

15. perc: Horti megint nehéz helyzetből eredményes. 22-16. Időt kér a Bourges.

14. perc: Krivacsevics eladja a labdát, Lelas kihasználja a hibát. 17-14. Eördögh triplával köszön a szurkolóknak. 20-14. Gyorsan beszadünk egy duplát. 20-16.

13. perc: Holt szerez meg egy lepattanót az ellenfél palánkja alatt. Bevállalja, és jó. 17-12.

12. perc: Horti fordul le a védőkről. 15-10. Melain könnyű pontokat szerez. 15-12.

Az első negyed után: 13-10

10. perc: Azt utolsó percben nincs pont. Az első negyed után három ponttal vezet a Sopron.

9. perc: MacLeod tripla! 13-10.

8. perc: Manic egyenlít. 10-10.

7. perc: N'Dongue kap szép passzt. Feljönnek két pontra. 10-8.

6. perc: Holt az egyik büntetőjét értékesíti. 8-4. Milovanovic viszi be a palánk alá a labdát, és egy pillanattal a támadóidő lejárta előtt eldobja. Ez az! 10-6.

4. perc: Honti áll bele egy középtávoliba. Megvan! 7-2. Alessandra kosarát talán támadó szabálytalanság előzte meg. A bírók nem így látták. 7-4.

3. perc: Hortit nem tudják tartani a pálánk alatt. 5-0. Lelas szépít. 5-2.

2. perc: Honti triplájával itt az előny. 3-0.

1. perc: A Bourges kezdte a meccset, de az első ziccert ők is, majd a hazaiak is elhibázzák.

Korábban:

A soproniak szakvezetője, Székely Norbert szerint hihetetlen nagy csata vár ma tanítványaira a francia Bourges elleni Euroliga-negyeddöntő második felvonásán:

 
Kitérnek

Az Euroliga-meccs iránti hatalmas érdeklődésre való tekintettel ma 19 helyett 19.45 órakor kezdődik a SMAFC–Honvéd NB I/B-s férfimérkőzés. Vetési Imre edző reméli, sok boldog szurkoló jön majd át az ő meccsükre is.
„Azt gondolom, szakmailag egyik csapat sem mutat újat a másiknak, már csak azért sem, mert ilyen rövid idő alatt túl sok szakmai újításra idő sincs. Azt gondolom, leginkább a lelki tényezők döntenek. Nagy kérdés, hogyan hat a lányokra a tudat, hogy egy hatalmas siker kapujában vannak. Ilyen helyzetben még sosem volt ez a társaság, sőt, fennállása során a klub sem. Eddig kilenc meccset nyertünk meg a mostani Euroliga-sorozatban, a tizedik lépcsőfok tetejére feljutni iszonyú nehéz lesz. Éppen ezért lehet óriási szerepe a közönségnek. Szurkolóink eddig is rengeteget segítettek nekünk, s nagyon remélem, most, hogy ilyen lehetőség kapujába értünk, telt ház lesz, és mindenki teli torokból buzdítja majd a lányokat. Ez is óriási erőt adhat nekik."

A lányok szerda délután tértek vissza Sopronba, s rögtön tartottak egy regeneráló edzést, majd csütörtök délután videózás után edzettek egyet. „Nagyon kimerítő meccsen vagyunk túl, de ez a Bourges-ra is igaz. Bízom benne, hogy egy friss csapat fogadja majd a franciákat" – tette hozzá Székely Norbert.

Emlékek


 Óriási érdeklődés

Török Zoltán, a soproni klub ügyvezetője elmondta: a klubban égtek a telefonvonalak, óriási az érdeklődés a meccs iránt. A kapukat 16 órakor nyitják meg, a bérletesek helyeit 17.30-ig tartják fenn. Kérik a szurkolókat, ha van a klubhoz kapcsolódó mezük, pólójuk, azokban érkezzenek. Tehát boruljon zöld-sárgába az MKB-aréna.
A fiatal szakvezető beszélt Euroliga-emlékeiről is. Mint mondta, amióta Sopronban dolgozik, egyetlen olyan eset volt, amikor egy győzelemre állt a csapat a négyes döntőbe jutástól. Még Natalia Hejková volt az edző, amikor egy szintén francia csapattal, a Valenciennes-nel került szembe a Sopron. Két meccs után egy-egyre állt a párharc, s akkor a mindent eldöntő harmadik meccsen, Franciaországban minimális különbséggel, két-három ponttal maradt alul a csapat.

A csapatkapitány, Eördögh Edit az előbb említett időszakban nem volt a soproni együttes játékosa, azt megelőzően viszont már játszott ki-ki meccset a Final Fourba jutásért: „Elég régen volt már, még Balogh Bubu játszott és ha jól emlékszem, Farkas Sándor volt az edző, s akkor a még Natalia Hejková vezette Rózsaheggyel játszottunk. Az első meccsen kikaptunk, majd Sopronban nyertünk, de a mindent eldöntő ki-ki meccsen, Rózsahegyen esélyünk sem volt. Ennyire közel a hatalmas bravúrhoz, mint most, még sosem álltunk. Talán életünk legnehezebb meccse előtt állunk. Egymás között csak arról beszélgetünk, hogy itt az esély, élni kell vele. A továbbiakról szó sem esett..."

Az már közös emléke az edzőnek és a „csékának", amikor a Jekatyerinburgon sikerült két győzelemmel túljutni, ám következett a Szamara – a mai CSZKA Moszkva elődje –, amely két sima győzelemmel túljutott az MKB-Euroleasingen.

Sikerülhet, de nehéz lesz

 
Sopronban rendezik a Magyar Kupa-döntőt

Tegnap a fővárosban tartották a Magyar Kupa négyes döntőjének rendezési jogáért kiírt versenytárgyalást. Ezen eldőlt, hogy a netrisk.hu MK-döntőt Sopronban rendezik március 28-án és 29-én. Az elődöntők párosítása: MKB-Euroleasing–SEAT Foton Győr, MiZo-Pécs–Szeged.
A soproniak érthető okokból egyelőre nem foglalkoznak ezzel a sorozattal, erre majd a Bourges elleni párharc után térnek vissza.
Tapodi Péter, a Foton vezetőedzője így értékelte a sorsolást: „El sem tudtunk volna képzelni nehezebb mérkőzést annál, hogy Sopronban az MKB-Euroleasing ellen kell játszanunk az elődöntőben. Tiszteljük a soproniakat, de nem félünk tőlük, becsületesen fel fogunk készülni a négyes döntőre. Ha érmet szerzünk, már akkor is boldogok leszünk."
Bokor Ákos, a sÖrdögök ügyvezetője annak idején, a Ronchetti-kupa-győzelem idején a női csapat technikai vezetője volt: „Gratulálok a franciaországi sikerhez, s nagyon szeretnék a péntek esti meccs után is gratulálni az együttesnek. Nagyon magas szintű csapatjátékot játszanak a lányok. A többi gárdával szemben nincsenek világsztárjaik, viszont csapatként nagyon együtt van, egy hullámhosszon mozog a társaság."
Saeed Armaghani volt a vezetőedző a klub eddigi legnagyobb nemzetközi sikere, a Ronchetti-kupa-győzelem idején: „Láttam a franciaországi mérkőzést, szorítottam a soproni lányokért, óriási dolgot vittek véghez azzal, hogy a Bourges-t idegenben legyőzték. Nagyon egységes, szervezett csapat az MKB. A sikerek alapja, hogy nagyon nagy hangsúlyt fektet a jó védekezésére. Új fejezetet írhat a csapat a klub történetében, de hozzátenném: nagyon nehéz meccs lesz a mostani is, ám ha ugyanolyan akarattal s egységesen játszanak, mint eddig, a kiváló soproni szurkolótábor segítségével sikerülhet a bravúr."

Farkas Sándor, a BSE jelenlegi, a Sopron korábbi edzője, akivel szintén nyert bajnokságot a csapat: „A franciaországi bravúr után remélem, a Sopron saját pályáján, hazai körülmények között, közönsége segítségével ismét legyőzi a Bourges csapatát, s bejut a Final Fourba."

Pálla Zoltán soproni nemzetközi minősítésű FIBA-játékvezető: „Úgy érzem, ha szoros csatában, pár vagy akár csak egyetlen ponttal is, de nyer az MKB. Szerintem most még nehezebb dolga lesz, mint kedden az utolsó negyedben volt, újra szükség lesz pluszteljesítményekre, de lesz olyan erős ez a csapat, hogy a teher nem töri meg. Mivel férficsapataink nem nagyon indulnak nemzetközi porondon, bennünket, magyar játékvezetőket is a női Euroligában foglalkoztatnak inkább. A lányok Final Fourba jutása a magyar kosárlabda, s azon belül a játékvezetés számára is nemzetközi elismerést jelenthet."

Amber Holt és a többi soproni kosaras sporttörténelmet írhat a mai mérkőzésen.

Olvasóink írták

 • 14. sme 2009. február 21. 16:57
  „FrankieBoy! Mi ugyanúgy szoktunk szorítani a győri kézisekért is, elvégre magyarok vagyunk mindannyian. A soproni kosarasoknak pedig gratulálok és további sok sikert az F.F-ban.”
 • 13. osztógép 2009. február 21. 12:39
  „gratula!”
 • 12. Je.Ta. 2009. február 21. 10:44
  „Gratulalok a szenzacios teljesitmenyhez!!!
  Szep volt LANYOK!
  HONTI PISTA büszke lehetsz lanyodra es a SOPRONI KOSARLABDARA!”
 • 11. FrankieBoy 2009. február 21. 07:22
  „Győri kézilabdaszurkolóként végigizgultam a meccset a tévé előtt...
  Nagyszerű játékkal gyűrte le a csapat az ellenfelét, ez igazán szép volt, lányok!
  Gratulálok a csapatnak, és nagyszerű szurkolóinak innen Győrből!

  Ps.: kicsit szoríthatnátok Ti is nekünk a BL-döntőért! :)))))”
 • 10. lHunter 2009. február 20. 22:52
  „Nem vagyok soproni!
  Nem szeretem a kosárlabdát!
  Sajnos nincsen kalapom amit megemelhetnék a Lányok előtt!
  Így csak annyit tudok mondani:GRATULÁLOK!!!!”
 • 9. Löw 2009. február 20. 22:48
  „kár hogy nem láthattam. Szép volt lányok!”
 • 8. pisti60 2009. február 20. 22:29
  „Ez nem csoda ez van bennünk és megnyerjük az EURÓLIGÁT!!
  Szép volt lányok!!”
 • 7. pulci 2009. február 20. 21:49
  „Ha már focicsapatunk nincs akkor legalább legyen egy ilyen szenzációs kosárcsapatunk akikre büszke lehet lenni és viszik Sopron hírnevét Európában.
  Gratulálok lányok!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. Kriesztó 2009. február 20. 20:38
  „Fantasztikus mérkőzés volt, ott voltam a helyszínen. A közönség tombolt, mintha legalább Madonna lépett volna fel a recski óvodabálban :) A nézőtér tele, a lelátók körül rengeteg álló szurkoló... a pályán meg egy csodálatos csapat! Gratulálok lányok, ez gyönyörű teljesítmény volt, remélem még sok ilyen meccset látunk :)”
 • 5. jockey 2009. február 20. 20:37
  „Ez csodálatos volt lányok! Hajrá Sopron!”
 • 4. thurvj97 2009. február 20. 20:36
  „Ez egy fantasztikus csapat! Gratulálok és további sikereket kívánok ennek a szimpatikus,igazán szerethető társaságnak. Élén Székely Norbival és Török Zolival ! Most már mindent elérhettek. Szorítok értetek!”
 • 3. lacko78 2009. február 20. 20:09
  „Szép volt lányok.További sikereket kívánok.hAjrá SOPRON...”
 • 2. marta1986 2009. február 20. 19:54
  „Gratulálok a lányoknak a szép sikerhez, csak így tovább”
 • 1. marta1986 2009. február 20. 19:54
  „Gratulálok a lányoknak a szép sikerhez, csak így tovább”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi sport

A teljes hétvégi program: Tovább olvasom