Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Sopronba költözhet a DAC

Labdarúgás - Ősztől NB II-es labdarúgócsapata lehet Sopronnak. A tavalyihoz képest feleannyi pénz jut a győri Integrál-DAC utánpótlására, amely összeomolhat, így pedig a felnőttcsapat sem szerepelhet az NB II-ben.

A profi együttest működtető társaság képviselője elmondta, ha nem kapnak garanciát az utánpótlás működtetésére, elviszik a jogokat. Nem cáfolta: ha kell, akkor éppen Sopronba.

Úgy tudjuk, Sopronba vinnék el a másodosztályú futballcsapat jogait az Integrál-DAC nemrég Dunaújvárosból érkezett vezetői. Az ok: feleannyi pénzt kap ezentúl a klub az utánpótlás és a Pápai úti létesítmény fenntartására, ami nem biztos, hogy elég lesz.

Az Integrál cég tavaly év végén jelentette be, hogy nem támogatja tovább az NB II-es felnőttcsapatot, így bizonytalanná vált a kék-fehérek másodosztályú jövője.

A DAC felnőttegyüttesének szerepeltetését – az utánpótlás működtetését az Integrál-DAC SE továbbra is vállalta – aztán a korábban Dunaújvárosban közreműködő Héger József képviselte magyar–német vegyes társaság vette át. Az új tulajdonos úgy fogalmazott, hogy képletesen egy slusszkulcsot kaptak kézhez a már meglévő autóhoz.
Nos, úgy fest, ez az autó elromlott és Győrben nem lesz pénz a megjavításához.

A történet megértéséhez vissza kell kanyarodni közel két esztendőt: 2007 végén kilenc győri klub kötött szindikátusi szerződést a labdarúgóutánpótlás-nevelés hatékonysága érdekében. Az önkormányzat a szindikátuson keresztül egy összegben – évente 60 millió forinttal – támogatta és támogatja a helyi utánpótlást. A pénz elosztását a szindikátus tagjai szavazással döntik el. A mára csak nyolc egyesület nemrég úgy döntött – úgy tudni, azért, mert időközben kevesebb gyerek sportol már a klubnál –, az Integrál-DAC SE az eddigi nyolc- helyett négymillió forintot kapjon.

Ez az összeg pedig nem biztos, hogy elegendő lesz az utánpótláscsapatok és a létesítmény működtetéséhez. Ha pedig nem működnek ezek a csapatok, akkor nem szerepelhet az NB II-ben a felnőtt-, profi együttes sem.

„Többször is elmondtuk, üzleti alapon szeretnénk működtetni a felnőttcsapatot. Ezt télen úgy vállaltuk, amit a megkötött hosszú távú szerződés is tartalmaz, hogy az utánpótláscsapatok és a létesítmény üzemeltetését továbbra is az Integrál-DAC SE biztosítja. A napokban értesültem arról, hogy ezentúl sokkal kevesebb pénz jut az egyesület utánpótlására. Éppen ezért június másodikáig garanciát kértem az egyesülettől és a szindikátustól a további működtetésre" – mondta el Héger József érdeklődésünkre, aki nem zárta ki, hogy ha kell, máshová viszik el az NB II-es jogokat.

„Nem szeretnénk, ha a másodosztályú lehetőség, no meg a játékosok jogai, amelyek nagyon sokba kerültek eddig, emiatt megszűnnének. Ha nem kapunk garanciát az utánpótlás és a sporttelep további működtetésére, elvisszük ezeket a jogokat, ha ott kell, akkor éppen Sopronba."

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Birkás Tivadart, az Integrál-DAC SE elnökét is:

„Megpróbáljuk azokat a feltételeket biztosítani, amelyeket az együttműködési megállapodás tartalmaz. Ha ezeket valamelyik fél megszegi, az nyilván új helyzetet teremt. Ami biztos, mi mindig hiteles tájékoztatást adtunk az utánpótláscsapatainkról a szindikátusnak" – mondta az elnök.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. mumus 2009. június 09. 18:16
  „Az önkormányzat adna pénzt, ha lenne neki. A város tele van bajnok kosárcsapatokkal, meg a színház, felújítások, mélygarázs, stb. Folyik a pénz!
  Focira - az utánpótláson kívül - nem jut.”
 • 41. pulci 2009. június 05. 17:36
  „A soproni városvezetés azért kussol mert 2008-ban végighazudták azt a fél évet, és most inkább csöndben maradnak nem árulnak el semmit vagy egyszerűen nincs mit mondaniuk. Nem lesz itt semmi ezek az emberek élen Abdaival és Fodorral egy forintot sem fognak költeni annak érdekében, hogy Nb2-es csapat legyen Sopronban. Egyetértek fcsoproni-val a vasút mai siralmas állapotában az ég világon semmi esélye sincs hogy feljusson és ezt mondom azért is mert több játékossal együtt is játszottam és ismerem őket. Vagy meg lehet győzni őket, hogy profibb hozzállással álljanak hozzá mint 2 éve amikor majdnem feljutottak, vagy ide kell hozni egy csapatot és beépíteni a soproni kötődésű játékosokat. Ennek az esélyét 2011 előtt nem látom mert a mai jobboldali városvezetésnek semmi érdeke és akarata nincs hogy ezt a dolgot előbbrevigye...”
 • 40. ACSA 2009. június 03. 19:48
  „Ez jó kérdés!!!!!!!:-)))))))”
 • 39. mumus 2009. június 03. 17:59
  „Melyiké?”
 • 38. ACSA 2009. június 03. 01:11
  „Mumus? Te az önkormányzat embere vagy?????”
 • 37. mumus 2009. június 02. 20:32
  „DAC. A tulajdonos megtudta, hogy az előre megbeszélt összeget - ami a pálya fenntartását és az utánpótlás költségvetését fedezte - meg akarják felezni. Ez azért gáz, mert ha az említett célokra félpénz is elég, akkor hova lett a korábbi évek támogatása? Egyébként Héger úr máig adott határidőt a biztosítékok bemutatására.

  Az is lehet, hogy a tulajdonos Sopronnal riogatja a pénzek elosztóit: így akar több pénzt kicsikarni.

  Aztán meg Sopron. Én még sehol sem olvastam a soproni Önkormányzat álláspontját ebben az ügyben. Sopronban van egy - a közgyűlés által elfogadott - sportkoncepció, ami kimondja, hogy nb2-es labdarúgó csapat kellene a városnak. Ehhez azonban sem forrást, sem felelőst nem rendel. Így nagyon nehéz lesz.

  Az SVSE. Nahát idén épp hogy bennmaradt az nb3-ban. Botorság azt hinni, hogy majd ők - esetleg - feljutnak, hiszen sem a szándék, sem a tehetség nincs meg bennük. Nem bántani akarom őket, de nézzük meg a Bakony csoport tabelláját.

  Hát így állunk.”
 • 36. ACSA 2009. június 02. 19:48
  „t_petyusz!Alighanem te a sakkban is csak csere paraszt lehetnél!!!”
 • 35. t_petyusz 2009. június 02. 14:01
  „Így van ott az SVSE azt hozzák NB 2-be ne egy győri szaros csapatot!!! HAJRÁ VASÚT!!!”
 • 34. lali84 2009. június 02. 10:08
  „piluu:látod itt minősiteted le magad itt kezdődnek a bajok..”
 • 33. fcsoproni 2009. június 02. 08:09
  „Piluu!
  Igazad van hozzászólásodban. Leírom én, hogy látom a dolgokat.
  1. Abdai lesz...ja mi fog a focival történni. A önkormányzatnak eggyel kevesebb gond.
  2. Ha a Vasut meg lenne erősítve és nagyobb célok lennének ennek Jablonka tenne keresztbe, mert a pozicióját elvesztené. Neki nem érdeke a magasabb osztály.
  3. Idegen csapatot idehozni? Nem lenne befogadva főleg Győrböl. Ha már ilyen gondolatok voltak Győrbe akkor ezen a Gyirmót nem gondolkodott? Ide biztos kaptak volna licencet .
  4. Jó lenne a várovezetésnek valamit kitalálni, mert kezd a létesítmény amortizálódni. Nem csak szinház van a világon ezt értesse meg valaki a polgármesterrel.
  Mégegyszer a focit az Abdai kezébe ne adják, mert még ebböl a semmiből is kihoz valami rosszabbat.”
 • 32. ACSA 2009. június 01. 18:31
  „Gyerekek! Itt nagyon kilóg a lólába!-Tud ezekről a dolgokról a mi polgármesterünk,hogy hogyan golyózzák ki a DACOT!!!!!!???????????,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,”
 • 31. focci 2009. június 01. 17:34
  „Alexander
  Ha nem vagy képben az utánpótlásról a DAC-nál ne írj semmit. 6 utánpótlás csapat 9-19 évesig.A kicsik kétszer edzenek de 13-15 évesek heti 3-4 edzés a 17-19 évesek 4 alkalommal edzenek. A testvérek kevesebbet fizetnek.( És ha valaki esetleg nem fizet nincs elzavarva)A DAC állja a rezsit, a buszt, a játékvezetői költségeket,nevezési díjat, játékengedélyeket, sportorvosi költségeket és kíváló pályákon játszanak a gyerekek. Ha az utánpótlás megszűnik akkor kb. 150 gyerek kerül utcára. A legügyesebbeket elviszi talán az ellenlábas ahol nincs gyerek és az ETO-ból, Ménfőcsanakról kap gyerekeket, hogy a létszám meglegyen. A többi meg mehet heti 4 sportolás helyett csavarogni.”
 • 30. Piluu 2009. május 31. 19:30
  „Mi a fenének kell keverni mindenfélét hogy milyen csapatokat hoznak Sopronba?:
  Nem kell nekünk más csapat! Az SVSe-t kellene támogatni és úgy lehetne nb2-es csapatunk!
  Semmi érteleme egy győri csapatot idahozni, ha csak azt akarjátok h cigányozzunk!!!!!”
 • 29. ACSA 2009. május 31. 15:14
  „Mindenesetre a város is csak köszönhet az Integrálnak,hogy egy ilyen szép létesítményt alkotott ahová öröm volt kimenni akár családostól is és kisgyerekekkel is,mert kultúrált volt minden!-Ugye,most a gondokkal küzdő cégbe könnyű belerugni!!!-Hagyni kell elgazosodni,meg tönkremenni ugye?-és a sok gyerek meg menjen csak kukákat borogatni!-Tagainak már majdnem sikerült ez,most a város vezetésén van a sor!”
 • 28. patriot 2009. május 31. 14:53
  „Nevetséges még a gondolata is annak,hogy a nádorvárosi csapatnak Sopron legyen az új helye. Mit tudnak egyáltalán a DAC ról?
  Cs Kovács,Domanyik,Csollány,Horváth Dini, mond ez nekik egyáltalán valamit?”
 • 27. mumus 2009. május 31. 08:16
  „Nem azt mondtam, hogy a 100 év semmit sem jelent, hanem azt, hogy senkit sem érdekel.
  Nézzétek meg milyen patinás klubbok szűntek meg eddig Magyarországon.
  Az AS Roma hasonlat azért nem egy kategória a DAC-cal. Ha az Ő megszűnésükről lenne szó, nyilván más erők mozdulnának meg a megmentésére, mint jelen esetben.”
 • 26. okostojas007 2009. május 31. 06:49
  „Tegnap - siófok - eto = 300 ? nézó nb1 - ben
  de írhattam volna mtk , vasas , vagy éppen honvédot
  de a győri női kosárlabda csapat mérkőzéseien még ennyien sincsenek
  DE 42 MILLIÓS TÁMOGATÁST KAPNAK A GYŐRI ÖNKORMÁNYZATTÓL
  csak nem azért mert ...............................”
 • 25. ACSA 2009. május 31. 01:47
  „Alexandernak csak annyit,hogy manapság minden klubbnál fizetnek tagdíjat az utánpótlás tagjai!Az ETO-nál is ennyi a tarifa,sőt a buszt is a szülők fizetik!-Nem ez a gond itt!,hanem az,hogy összevessztek az utánpótláspénzeken és a Dacot most kigolyózzák szépen a gyirmót és a ménfőcsanak javára,hisz a sportigazgatóság igazgatóhelyettese a gyirmót utánpótlásvezetője és újdonsült tagja a csanak edzője!!!!!-Alighanem aki megtűri ezt az összeférhetetlenséget azt kéne megkérdezni!!!!!!!!”
 • 24. ACSA 2009. május 31. 01:38
  „Mumus!-Tényleg nem voltak sokan,de ez a 100 néző is csak fizetett ellenreklám volt,hisz csak a tatabányai szurkolók voltak annyian!-Bár a teljes létszámra sem lehetünk büszkék ami a realitások szerint 300 körül volt,de szerintem igenis számít a múlt és a történelem!-e-nélkül nincs értéke semminek!-Azért már az Eto mérkőzésein is előfordult hasonló létszám és még sem írogattak ilyet! Az as Rómát is 1912-ben alapították-értesd meg az olaszokkal,hogy ez semmit sem jelent!!!!!!!!......??????????”
 • 23. mumus 2009. május 30. 22:42
  „A Tatabánya ellen 100 néző volt az újságok szerint.

  Ennek így sem reklám, sem tradícionális jelentősége nincs.
  Ilyen nézőszám esetén még a pálya körül elhelyezett hirdetéseknek sincs értelme.
  100 éves klub?
  MÁVDAC?
  INTEGRÁLDAC?
  DUNAFERDAC?
  MilyenDac?
  Az, hogy egy klubot mikor alapítottak, sajnos senkit sem érdekel. Ez a produkció 100 embert hozott ki a pályára...100 év - 100 ember.”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi sport

Utolsó meccsét játssza a női kézilabda NBI-ben a bajnoki címet már korábban megszerző Audi ETO. A… Tovább olvasom