Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -4°C | 4°C Még több cikk.

Sopron úszóreménysége

Nagy Gábor, az ÚBKSE versenyzője bekerült a pekingi olimpiára készülő kibővített válogatott keretbe.

Nagy Gábor,
A soproni úszósportnak úgy kellett a jó hír, mint egy falat kenyér: Nagy Gábor, az ÚBKSE versenyzője bekerült a pekingi olimpiára készülő kibővített válogatott keretbe.

Nagy Gábor százméteres hátúszásban elért idei eredményeivel érdemelte ki a válogatók bizalmát – mondja László Frigyes, az ÚBKSE szakosztály-igazgatója, vezetőedzője. – Augusztusban lesz tizenhat éves és ezek szerint szép jövő előtt áll. Tavasszal előbb Dunaújvárosban az Arany Üst versenyen válogatottakat megelőzve ezüst- és bronzérmet szerzett, majd időeredményén javítva Bécsben nyert az 1989-ben születettek mezőnyében."

A soproni fiatalember legjobb ideje – 1.00,74 perc – reményt keltő, ezért is bizakodóak vele kapcsolatban a szakvezetői. Ezzel az eredménnyel 100 méteres hátúszásban korosztályos ranglistán előkelő helyen áll és ugyanez a helyzet a hosszabb távon is. A másik edzője Kókai Zsolt, aki ugyancsak neves hátúszó volt.

„Nagyon megörültünk az úszóalszövetség levelének, amelyben arról értesítettek bennünket, hogy Gáborra számítanak a kibővített olimpiai keretben. Fantasztikus dolog ez, hiszen hasonlóra még nem volt példa a megyei úszósport történetében. Szeretnénk számára Sopronban ideális körülményeket teremteni a felkészüléshez és a versenyzéshez, ám ebben a tekintetben nehéz a helyzetünk. A szakosztályunk sok indokolatlan támadásnak volt kitéve mostanában és anyagilag sem állunk valami fényesen" – folytatja László Frigyes.

Az ÚBKSE az önkormányzattól évente 4 millió forintot kap működésre. Ebből fedezik az uszodabérleti díjat, az edzőket, a versenyzéshez már a tagdíj és a szponzori bevételekre is szükség van.
„A versenyzők úgy vehtik igénybe az uszodát, hogy belépőt kell vásárolnink, ezenkívül béreljük a pályát, az öltözőket, az irodát. Eddig is nem kevés összeget emésztett fel mindez, azonban a vízmű most két és félszeresére kívánja felemelni a bérleti díjat. Ezt már nem tudjuk kigazdálkodni, így könnyen elképzelhető, hogy öltöző hiányában Nagy Gabinak edzés után a vizes fürdőruháját az iskolában kell majd szárogatnia.

A közelmúltban Bécsújhelyen versenyeztünk, ahol szintén városi támogatású úszóegyesület működik és sem belépő-, sem pályabérleti díjat nem kell fizetniük. Ilyen ideális állapotra gondolni sem merünk, egy reálisabb bérleti díjért kell küzdenünk."
Farkas János ismert győri szakember tagja a Magyar Úszószövetség és az úszóalszövetség elnökségének is.

„Három hónappal ezelőtt elnökségi ülésen javasoltam a felnőtt- és az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitányának is, hogy bővítsük ki a kereteket és többfordulós válogatási rendszer után lehessen bejutni a nemzeti csapatba. Ekkor nem született döntés. Később Sárdy Istvánnéval, a vidékfejlesztési tanács elnökével egy petíciót adtunk be, hogy ezzel is nyomatékosítsuk a kérést. A következő szavazásnál Darnyi Tamás voksa kellett, hogy a vidék úszósportjának oly fontos döntés megszülethessen. Tizenhét versenyzővel kibővítettük a pekingi olimpiai keretet."

A soproniak reménysége, Nagy Gábor tíz éve úszik. Édesapja vívó volt, ő is kacérkodott ezzel a sportággal is.
„Örülök, hogy az úszás mellett döntöttem, az eredmények is engem igazolnak. Az ifjúsági bajnokságon idén a két évvel idősebbek között száz háton a hatodik helyen végeztem. Júliusban rendezik a korosztályom bajnokságát, ott mindenképpen érmet szeretnék nyerni. Tizenöt éves vagyok és a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumba járok. Távolabbi célom, hogy kijussak olimpiára, esetleg Európa-bajnokságon szép helyezést érjek el. A sportoláson kívül szeretek számítógépezni, programozni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödik a rasszizmus a romániai stadionokban

Rasszista sértegetések miatt távozását fontolgatja Mariko Daouda, a román Universitatea Craiova… Tovább olvasom