Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Sopron megőrizte rangját az elmúlt négy évben

Sopron sportja az elmúlt négy évben – annak ellenére, hogy jelentős szervezeti változások történtek – megőrizte rangját.

Sopron sportja az elmúlt négy évben – annak ellenére, hogy jelentős szervezeti változások történtek – megőrizte rangját. A város jelentős infrastrukturális beruházásokat hajtott végre, de azért feladat bőven akad a következő ciklusra is.

– Sopron a nemzet sportvárosa és a kosárlabda városa is. Nem véletlenül érdemelte ki e két megtisztelő címet – kezdte Kalmár István alpolgármester.

– Az elmúlt négy évben – bár jelentős változások történtek – arra törekedtünk, hogy megőrizzük értékeinket és olyan körülményeket teremtsünk – nemcsak az él-, hanem a tömegsport számára is –, amelyek biztosítják a fejlődés lehetőségét. A minőségi sportban – gondolok a labdarúgásra és a kosárlabdára – gyakorlatilag kicserélődtek a támogatók, a korábbi meghatározó cégek kivonultak a soproni sportból, de helyettük sikerült újakat találni.

A sörgyár viszont maradt és továbbra is korrekt partner a férfi kosárlabdában. Az élsport színvonala nem csökkent, hiszen a női kosarasok továbbra is meghatározó szerepet játszanak a hazai és az európai élvonalban. Úgy gondolom, nem baj, hogy a városban már csak egy élvonalbeli női csapat van, annak ellenére, hogy az eredetileg Postás néven szereplő egyesület utolsó soproni évében szép sikereket ért el a bajnokságban és a kupában.

A férfiak szereplése is örömteli, hogy nem kerültek a legjobb nyolc közé. Az a folyamat, amely elindult a sÖrdögök és a SMAFC között, úgy tűnik, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Labdarúgásban a szponzor távozása másokat is erre a lépésre késztetett, de sikerült olyan befektetőt találni, aki százmilliós nagyságrendben támogatja Sopron labdarúgását. Ez a feltétele annak, hogy a legmagasabb osztályban maradhassunk. A válságot tehát sikerült megoldani. A legnagyobb esemény a Magyar Kupa-győzelem volt.

– Tény, Vízer úrnak sokat köszönhet Sopron, nélküle ma nem lenne első osztályban szereplő csapat, de meglehetősen öntörvényű ember, és volt olyan időszak, amikor már-már ártott Sopron hírnevének. Azokra a bizonyos edzőcserékre gondolok...

– A téli szünetben keletkezett gondokat a városnak, mint kisebbségi tulajdonosnak, sikerült megoldania. Abban a helyzetben végül Vízer úr a partnerünk volt, aki belátta saját hibáit.

 – Végül is a város mennyit költ az élsportra?

– Összegszerűen több mint százhúszmillió forintot, de ennek jelentős részét az utánpótlásra fordítják az egyesületek.

– Kétségkívül a minőségi sport jelenti a legnagyobb vonzerőt, de Sopronra mindig jellemző volt a pezsgő tömeg- és szabadidősport is.

– Jelenleg mintegy harmincnyolc sportág közül választhatnak a soproniak. Nemcsak a labdajátékokban vagyunk ott az ország élvonalában, de világszínvonalú modellezőink is vannak, atlétáink is kiemelkedően szerepelnek, például Németh Roland, aki újabb fénykorát éli, hiszen éppen a hétvégén nyert országos bajnokságot és reményeink szerint ott lesz Pekingben az olimpián más soproni versenyzőkkel együtt. A szabadidősportban magas volt a mérce előttünk is, hiszen az ország legnépesebb versenysorozatait rendezzük összesen kilenc sportágban: kiemelkedik a kispályás labdarúgás, a kosárlabda, de említhetem a röplabdát és a sakkot is. Fontosnak tartottuk, hogy tartsuk a színvonalat és javítsunk a létesítményhelyzeten. A kurucdombi központot részben már korszerűsítettük és a munkálatok folytatódnak.

– Említette az infrastruktúrát. Az elmúlt négy évben fontos beruházásokat valósítottak meg. Milyen lépések várhatók még?

– Igen. Személy szerint nekem nagy öröm volt, hogy 2002 novemberében az akkori új önkormányzat első ülésén már arról döntöttünk, hogy épüljön fel a labdarúgó-stadion és mintaszerű tárgyalássorozat eredményeként a következő tavasszal hozzáláttak építéséhez, mintegy hatszázmillió forintból. Azóta is fejlesztettük, de még hátravan a lelátók befedése. Hogy ez milyen konstrukcióban valósul meg, még nem eldöntött, de elképzelhetőnek tartom –  miután a stadiont július elsejétől a klubnak használatba adtuk tíz évre –, hogy erre is születik megoldás. Például úgy, hogy az önkormányzat az esetleges hitelfelvételhez készfizető kezességet vállal. 

– A valamikori sportcentrum már hasonló konstrukcióban működik, vagyis a női kosárlabdacsapatot üzemeltető kft. üzemelteti.

– Az eddigi tapasztalatok szerint jó döntés volt, mert kétszázmillió forintért felújították és egyéb rendezvények megtartására is alkalmassá tették. Új kezdeményezés volt a sátras műjégpálya, remélem, hosszú távra megoldja a soproniak ilyen irányú igényét és évről évre egyre több kisiskolás tanul meg ingyen korcsolyázni. Felújítottuk és ismételten üzembe helyeztük – két évvel ezelőtt – a Dalos-hegyi sípálya felvonóját.

A következő időszak feladata lesz átgondolni, hogy milyen fejlesztéseket hajtsunk végre az Anger-réti, valamint az ágfalvi úti sporttelepen, elsősorban korszerű utánpótlásképző központok megvalósításáért, mert kevés a minőségi labdarúgópálya a városban. Sajnos még nem sikerült megvalósítani a már tervezett, korszerű, nemzetközi versenyekre is alkalmas tekepályát. Több elképzelésünk van, de egyelőre még nem tudtuk értékesíteni a Győri úti pályát. Szükség lenne egy új BMX-pályára és a gördeszkásoknak, görkorisoknak sincs igazán megfelelő helyük a Papréten. Lehet, hogy új komplexum jelentené a megoldást.

– Korábban szó volt arról, hogy épül egy új, multifunkcionális, több ezer embert befogadó csarnok. Ez megvalósul?

– Az Európa Kulturális Fővárosa pályázatban valóban szerepeltettünk egy ilyen elképzelést, de akkor és most is azt tartottuk, tartjuk, a város önmagában nem vállalhat ekkora beruházást, de ha akad partnere – akár magánbefektető –, akkor elképzelhető egy közös pályázat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balaton: 8208-an úszták át

Jól sikerült az idei Balaton-átúszás (az MTI képén): 8208-an teljesítették a Révfülöp és… Tovább olvasom