Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Sikerév anyagi gondokkal

Eredményes évet zártak az ETO KC csapatai a nehéz anyagi helyzet ellenére. Szponzor révén nemzetközi klasszist igazol a Graboplast-ETO. Versenyképesek az utánpótlás révén.

– Nem emlékszem rá, hogy a klubunk mikor szerepelt ilyen sikeresen: a női csapat a harmadik, a férfi- a negyedik helyen végzett az NB I-ben – kezdi Vanyus Attila, az ETO KC elnöke. – Ha ehhez hozzáteszem, hogy női utánpótlásvonalon mindent megnyertünk, az NB I/B-s felnőtt-, az ifjúsági és a serdülő- bajnokságot is, akkor joggal lehetünk büszkék és elégedettek. A rangsorban a férfigárdát helyezném az első, a női utánpótlást a második, a közepes teljesítményt nyújtó Graboplast- ETO-t a harmadik és az idén gyenge évet záró férfiutánpótlást a negyedik helyre. Mindezt olyan gazdasági körülmények között, amikor az országban sorra csődölnek be csapatok, mi pedig a Dunaferr-rel egyetemben két szakosztályt is fenntartunk.

A város a főszponzor

A sikerek ellenére anyagilag Győrött egyáltalán nem rózsás a helyzet. A klub főszponzora a városi önkormányzat, amely körülbelül évi 60 millió forinttal és a Magvassy-csarnok ingyenes használatával támogatja az ETO KC-t. Ezenfelül vállalta a női csapat KEK-szereplésének a költségeit is.
– Az idei évről még vannak ki nem fizetett prémiumok, ez olyan hétmillió forint körüli összeg, de tervezzük a jövőt is, itt úgy látom, megint számos nehézséggel kell megküzdenünk – folytatja az elnök. – A városi önkormányzat erejéhez mérten támogat bennünket, remélem, még a férficsapat EHF-kupa-indulását is segíteni tudja, mert nagyon megérdemelné. A női együttes annyival van kedvezőbb helyzetben, hogy azt két-három nagy szponzor évi negyven-ötven millió forinttal támogatja, valamint ott kevesebb költséggel lehet ütőképesebb csapatot működtetni. Itt akkora összeg áll rendelkezésünkre, mint tavaly.
Információnk szerint a Tento-ETO 47, a Graboplast-ETO pedig mintegy 120 millió forintból gazdálkodhat. Összehasonlításként annyit: a férfiak eredménye ebben a tekintetben valóságos csodának számít, ám a nők is legfeljebb az élboly végén állnak ezzel a költségvetéssel. A nemzetközi porondon is helytálló nők 13, a férfiak 1,7 millió forint mérkőzésbevétellel rendelkeznek. A két nem találkozóit ugyanazzal a bérlettel lehet megtekinteni.

Pótolnak az utánpótlásból

– A versenyképességünket egyelőre az olcsóságunkkal tudjuk megőrizni – mondja Vanyus Attila. – A nőknél az évről évre távozó sztárokat az utánpótlásunkból tudjuk pótolni, a szakosztályok működési költségei pedig jóval kisebbek a vetélytársakénál. A jövő évi játékoskeretek kialakításánál is ezek a szempontok döntenek, ám egy magát megnevezni nem akaró szponzor segítségével egy nemzetközi klasszist is igazolhatunk.
Információnk szerint ez évi 10-15 millió forinjába kerül a szponzornak. Egyes források szerint a zilahi román válogatott Aurica Valeria Motogna és a jugoszláv Liliana Knezevic a kiszemeltek. A leigazolt Borbás mellett még két magyar játékos érkezik, távozik viszont Lovász, Horváth Roxána és Köbli.
A férfiaknál elég „gyászos" a helyzet, még az alapcsapatra sincs meg a pénz. Konkoly, Kányai, Szabó, Tatai, Gerháth, Nyikes maradása és Bősze, Iváncsik, valamint Bakos eligazolása biztos, így egyelőre nincs balkezes játékosa a gárdának. A keret további összetétele a Fotex jóindulatától is függ...

Szétválik a két szakosztály?

– Sok bírálat ér bennünket, elsősorban a szurkolók részéről, hogy képtelenek vagyunk több pénzt előteremteni a csapataink működéséhez – kesereg az elnök. – Erre csak azt tudom mondani, nem ragaszkodunk a helyünkhöz, ha ez az akadálya tőkeerős tulajdonosok vagy szponzorok klubhoz kerülésének. Azt elfogadom, több marketingmunkát kellene vállalni az elnökségi tagoknak, illetve akik ezzel vannak megbízva a klubnál, mert a jelenlegi körülmények között másként elképzelhetetlen a szinten tartás is. A női és a férfiszakosztály jelenleg is elkülönített költségvetéssel működik, de lehet, hogy szerencsésebb, életképesebb lenne a teljes szétválasztása. Ehhez városi szintű döntés szükséges.
Az ETO KC-hoz kapcsolódó hír, hogy a női csapat korábbi edzőjét, Vura Józsefet több helyről keresik, így a Cornexi és a Vác is szívesen látná a kispadján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lóerő-akrobaták benzingőzben

A porondot betonpályára cserélve alakítottak akrobaták, zsonglőrök országjáró kaszkadőrcsapatot.… Tovább olvasom