Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Sikerek az éterben

A megyei rádióamatőr- szövetség 1974-ben alakult. Felber Gyula 1994 óta tölti be az elnöki tisztséget,

Új sorozatot indított a Kisalföld, amelyben a megyei szakszövetségek elnökei értékelik saját testületük tevékenységét, szólnak örömeikről és gondjaikról, valamint jövőbeli terveiket is bemutatják.

Felber Gyula
12. A megyei rádióamatőr- szövetség 1974-ben alakult. Felber Gyula 1994 óta tölti be az elnöki tisztséget, aki egyébként az országos szervezet egyik alelnöke is, 1999-ben Bauer Rudolf-díjat kapott Győrben.
„ Valóban, már közel tizenegy éve állok a szövetség élén, és nyugodtan mondhatom, a megyei önkormányzat és a sportigazgatóság is példaértékűen áll hozzánk. Nagyon jól tudom, hogy mindenhol kevés pénz áll rendelkezésre, ám nekem nincs okom panaszkodni. Teljes mértékben támogatják a munkánkat. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a rádióamatőr-sport nagyon költségigényes. Egy jobb minőségű rádió ára például az egymillió forintot is elérheti" – mondta az elnök.

Felber hozzátette, az éves költségvetésük körülbelül 350 ezer forint, amelynek egy részét a megyei sportigazgatóságtól kapják. További bevételük van a tagdíjakból és az esetleges sikeres pályázatokból. Úgy gondolja, hogy ez elég a működéshez. Sajnos a szponzorok elkerülik őket, hiszen ez a sportág nem túl látványos. Nyolcvanhét tagot tartanak nyilván a szövetségben, de ez nem jelenti azt, hogy csak ennyien foglalkoznak a sportággal.

„ Nálunk nem kötelező a szövetségi tagság. A megyében három tagegyesület működik: Győrben, Sopronban és Nyúlon. Magyarországon közel háromezer-ötszáz engedélyt adnak ki, amelyből ezerötszázan hivatalosan is tagjai az országos szövetségnek."
Talán kevesen tudják, hogy a rádióamatőr-sportágnak három szakága van: a rádiós tájékozódási futás, a gyorstávírász és a rádióforgalom. Utóbbi kategóriában a győri rádióklub tagjai öt alkalommal lettek világbajnokok.

„ Úgy gondolom, hogy ez a legnagyobb eredmény, amelyet valaha elértünk. Számos, egyéb nemzetközi versenyen szerzett első helyezés van már a tarsolyunkban, ám ez kétségtelenül kiemelkedik az összes közül. Erre természetesen nagyon büszkék vagyunk. A győri egyesület versenyzője, Müller László pedig az elmúlt két évben nyerte el az év rádióforgalmi egyéni sportolója címet, de ugyanekkor az egyesülete is az év legjobb rádióforgalmi csapata lett."

A legszínvonalasabb versenyt minden év szeptemberében rendezik meg a határ mentén, pontosabban Brennbergbányán, amelyre a világ szinte minden pontjáról érkeznek rádióamatőrök. A napi feladatok mellett a jövőt is tervezgetik.

„ Nagyon szeretném, ha a következő években is megmaradna a jó kapcsolat a megyei sportigazgatósággal. A rádióamatőrség egyébként nemcsak verseny-, hanem szabadidősport is egyben. Ezért azt kívánom, hogy mindenki találja meg benne az örömét. Én személy szerint nagyon sok országba eljutottam már a sportág által és rengeteg embert ismertem meg. Azt hiszem, hogy ez a díjaknál is többet ér."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra játszhat Lisztes Krisztián a Werder Brémában

Újra tétmérkőzésen játszott Lisztes Krisztián. A 11 hónappal ezelőtt szalag-szakadást szenvedő… Tovább olvasom