Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Sámáni praktikák, mágikus módszerek

Azt nem „vállalja”, hogy polihisztornak nevezzük, de Richly Sándor, az FC Sopron terapeutája valóban sokoldalú egyéniség.

Kínai módszerrel

Az ötvenkilencedik évében járó Richly Sándor kisebb megszakításokkal 35 éve dolgozik a József Attila Gyermekvédelmi Központban. Emellett az FC Sopron labdarúgócsapatának terapeutája. „Ami a terapeutai munkakört illeti, egy régi, családi tradíciókon alapuló kínai módszert tanultam s sajátítottam el hat év alatt. Ennek lényege: a testben lévő meridiánpontok tudatos, ok-okozati feltárásával energiabevitel azon pontokra, amelyek sérültek, amelyeknek gyógyulásra van szükségük."

A gólkirály meggyógyítása

Bár nem ezeket a szavakat használta, de hogy a soproni futballklub terapeutája legyen, Richly Sándor „referenciamunkája" Tóth Mihály meggyógyítása volt. „Korábban az utánpótláscsapatoknál kapusedzőként dolgoztam a klubnál, ám amikor az edzőből ügyvezetővé előlépett Bognár Györgynek takarékossági intézkedéseket kellett végrehajtani, engem is »leépítettek«. Aztán 2003. október 14-én Tóth Mihálynak szüksége lett rám. A klubnál tudták, hogy ilyesmivel is foglalkozom, a csapat buszsofőrének közvetítésével keresett meg Misi a térdsérülésével. Aztán tizennyolc nappal később gólt lőtt az Újpestnek. Azóta, amikor betalál, egy pillanatra mindig felteszi mutatóujját a feje búbjára, nos, az nekem szól. Ja, és egy héttel Misi gólja után a klub terapeutaként alkalmazott."

Cicero-beszéd Landerllel

Richly Sándornak több érdekes történet jutott még eszébe. Már az is egy külön tanulmányt megérne, milyen beceneveket adtak neki. „Pintér Attila egyszerűen Sámánnak nevezett, a légiósok pedig – Signorit is beleértve – Magicusnak (kiejtése: magikusz) neveznek, neveztek. Talán elmondhatom, nekem annyira kedves, miután március tizennyolcadikán Horváth András gólt fejelt a Kaposvárnak – a jelek szerint készült erre –, kirohant hozzám, s egy cédulát nyomott a kezembe, amelyre az volt írva: »Boldog névnapot kívánok, Totti.« Andris óriási Roma-drukker és a meccs előtt egy hétig naponta kétszer kezeltem.

A legérdekesebb sztori mégis egy olyan futballistához kapcsolódik, aki ősszel rövid időt töltött a klubnál. Tudni kell hozzá, hogy annak idején a Széchenyi-gimnáziumban színvonalas latinoktatás folyt s Kozák Lajos tanár úr jóvoltából rengeteg memoritert is tanultam a négy év alatt. Éppen az osztrák légiós, Rolf Landerl feküdt a »kezeim között«, s kezelés közben beszélgetve kiderült, olyan gimnáziumba járt, ahol szintén tanítottak latint. Elkezdtem idézni Cicero egyik híres beszédét, »Rolfi« pedig folytatta. A mai napig is tartom a kapcsolatot vele, pedig már az Admira Wackerben futballozik. Amióta pedig Rabóczki Balázs itt véd, hagyománnyá vált, hogy a meccs előtti utolsó edzésen az utolsót én rúgom neki kapura."

Közös karácsony

A soproni futballisták egy csoportja 2004 karácsonya előtt pár nappal ellátogatott a gyermekvédelmi központba. „A klubnál szerettek volna még valakinek segíteni a kórház gyermekosztálya mellett, ekkor jött az ötlet, hogy hozzánk jöjjenek. Az akkori csapatból hét-nyolc játékos látogatott el, ajándékokat hoztak, élménybeszámolót tartottak, s az akkor kapott autogramokat ma is őrzik a gyerekek. A srácok persze ki is járnak a meccsre, így is patronálja az intézményt a klub."

Amire Richly Sándor talán a legszívesebben emlékszik vissza, az a tavalyi Magyar Kupa-siker: „Gyönyörű, felejthetetlen estén egy remek csapat a soproni szurkolók segítségével csodás élményt adott, amelyet amíg élek, nem felejtek el."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc helyet javított a világranglistán Czink Melinda

Hingis, a rangsor volt éllovasa hosszú kihagyás után idén tért vissza a pályára, s az olasz… Tovább olvasom