Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Rossz kezdés, biztató folytatás

Nem kezdődött túl jól Varga Ákos számára a Dakar-rali. Jelenleg a 74. helyen várja az afrikai folytatást.

A tavalyi Dakar negyedik legjobb újonca, Varga Ákos, szilveszter ide vagy oda, nem volt éppen vicces kedvében, amikor beért a lisszaboni prológ céljába. A szokásoktól eltérően ezúttal egyébként nem egy néhány kilométeres, hanem egy viszonylag hosszú (83 km) szelektív szakasszal kezdődtek meg a 28. Dakar-rali küzdelmei. Noha mindenki tudja, hogy az
európai szakaszokon nem lehet megnyerni a versenyt, azért presztízsokokból, no meg a minél jobb rajthely miatt igyekeztek a versenyzők.

Tizenöt perc veszteség

Hogy emiatt vagy sem, mindenesetre Vargának körülbelül a hatvanadik kilométernél tönkrement a hátsó kereke: „Amikor a motor elkezdett rázni, már tudtam, hamarosan meg kell állnom. A külső végül öt kilométerrel a cél előtt fordult le a felniről, és noha már csak egy ugrásnyira volt a cél, tudtam, hogy meg kell állnom megjavítani a gumit. Volt nálam belső és minden szükséges szerszám, ám tizenöt percet így is elvesztegettem, ami miatt rettentő bosszús vagyok."

Az új év első napján technikás, sáros, sokak szerint igen veszélyes szakaszt kellett teljesítenie a Dakar mezőnyének. A kanyargós pálya inkább a rali-vb-s gyorsaságikhoz hasonlított, mint terepralipályához, de aki gond nélkül teljesítette, az igazán élvezte.

Így volt ezzel Varga is, aki 51.-ként teljesítette a 115 km-es távot, s ezzel összetettben jelenleg a 74. Igazán bánhatja tehát az első napi malőrt, igaz, minderről ő tehetett talán a legkevésbé.

Elcsúszott a betonon

„Igazi endurós szakasz volt, és nagyon élveztem, kivéve azt a néhány másodpercet, amikor a sáros útról egy betonlapokból kirakott útra kellett ráhajtani. Ott ugyanis elcsúsztam. Szerencsére csak néhány másodpercet veszítettem, és utána folytathattam az előzgetést, mivel az előző napi defekt miatt jó néhány nálam lassúbb pilóta rajtolt előlem" – foglalta össze az első napi szakaszt a motoros.

A Dakar-rali második szakaszán egyébként a spanyol Carlos Sainz volt a leggyorsabb: a gyorsasági szakaszt a kétszeres  ralivilágbajnok 1:34:28 óra alatt teljesítette, s összetettben is élen áll az autósok között.
Valamennyi magyar a célban

A magyarok közül a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros a 37., a Kis Sándor, Czeglédi Péter kettős az 53., a Liszi László, Tóth  Dénes duó pedig a 63. helyen ért célba. Teljesítette a távot a Palik  László, Darázsi Gábor (101.) és a Kristóf Márton, Hujber Imre (109.)  páros is. Két mért szakasz után a Kis, Czeglédy kettős a 45. helyen áll, s ezzel ők a legjobb magyarok a négykerekűek mezőnyében.

A motorosoknál a portugál Ruben Faria volt a leggyorsabb, a  többi magyar közül Kátai Péter a 47.,  Herman Henrik a 198., Szilvási Péter a 220., Greff Róbert pedig a  224. időt érte el. Összetettben egyébként Kátai áll a legjobban: Kisékhez hasonlóan a 45. helyen várhatja a folytatást.

Vasárnap éjjel a mezőny áthajózott Afrikába. Ma a Nador és  Er Rasidia közötti 672 km – ebből a mért szakasz 314 km  – megtétele vár a versenyzőkre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hozta formáját a Chelsea és a Manchester United

A Manchester United szép játékkal győzött a Bolton ellen, és hozta formáját a Chelsea és a Liverpool… Tovább olvasom