Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Radulovics és Nagy László keresi a legtöbbet

A magyar kézilabda világszínvonalat képvisel. A férfiaknál a Fotex, a nőknél a Dunaferr viszi a prímet. Csak egy győri a legjobban kereső tíz között.

A világ élvonalában

A magyar kézilabdázás évek óta Európa és – mivel a sportág jobbára erre a kontinensre koncentrálódik – a világ élvonalába is tartozik: a női válogatott legutóbb ezüstérmet szerzett a horvátországi világ-, a férfiak pedig már biztos olimpiai résztvevőként végeztek a kilencedik helyen az Európa-bajnokságon.

A klubcsapatok is eredményesek a nemzetközi porondon; a nőknél a Graboplast-ETO, a Ferencváros és a Dunaferr mindig eséllyel indul akár a végső győzelemre is, a férfiaknál pedig elsősorban a magyar mezőny két elitalakulata, a Fotex KC Veszprém és a Pick Szeged jeleskedik.
A sportágak közül jobbára a labdarúgásban megszerezhető jövedelmek, illetve költségek vannak reflektorfényben. Ezúttal azt szeretnénk érzékeltetni, egy másik népszerű labdajáték sikereiért mennyit kell áldozni a kluboknak, illetve mennyit keresnek a legjobb magyar játékosok.

500 és 50 millió között

A férfi- és a női mezőny működési költségei között elég nagy a különbség, az erősebb nem szakosztályai – az európai piaci trendnek megfelelően – mintegy kétszer annyiba kerülnek, mint a nőké. A költségvetési tételek természetesen mindenütt a helyi specialitásoknak megfelelően alakulnak. Ezekben általában nem szerepel a terembérlet, mert a csarnokokat többnyire a tulajdonos (főként az állam vagy az önkormányzat) térítésmentesen bocsátja a szakosztályok rendelkezésére.
Információink szerint a legjobb férficsapatok, mint a Fotex és a Pick, évente 450–500 millió forintból gazdálkodnak, a mögöttük következő Dunaferr korábbi önmagához képest némileg visszaesett, felzárkózott viszont a Tatabánya. A többiek nagyjából egy súlycsoportot képviselnek 60–100 millió forint közötti évenkénti pénzzel.

A nőknél a Dunaferr becsült éves költségvetése 250 millió forint, amely kiemelkedik a mezőnyből, mögötte a Cornexi következik 170–180 milliós tétellel, a Graboplast-ETO KC és az FTC 150 millió forint körüli összeggel gazdálkodik, a többiek ez alatt „szóródnak" mintegy 50 millió forinttal bezárólag.

Nagy László a legdrágább magyar

A férfiaknál biztosra vehető, hogy a Barcelonában kézilabdázó Nagy László a legjobban fizetett magyar játékos. A volt szegedi balkezes lövő, úgy tudjuk, a katalánoknál évente 48 millió forintnak megfelelő összeget keres tisztán, ehhez jöhet még 2 millió a bajnoki címért, illetve 4 millió a Bajnokok Ligája megnyeréséért.

Az ugyancsak Spanyolországban kézilabdázó Tóth Edmond és Lendvay Péter (Ocravio Vigo) pénze jóval elmarad az említett összegektől, ők a klubjaikban mintegy 9–10 millió forintot kasszíroznak tisztán évente.
A nőknél a Dániában, Aalborgban légióskodó Farkas Ágnes a maga 50 ezer eurójával többet keres Tóthnál és Lendvaynál, míg hozzájuk hasonló összeget kap a Köbenhavnnál Siti Eszter.
A játékosok jövedelmét itthon többnyire hétpecsétes titokként őrzik a klubok, ezért a sportágon belüli információk, valamint becslések alapján állítottuk össze a listánkat.

A kézilabdázókat – más sportágakhoz hasonlóan – általában vállalkozóként foglalkoztatják. A fizetéseken túl minden klubnál más- más a prémiumrendszer, a jól fizető csapatoknál sikeres szereplés esetén akár 4–10 millió forinttal is megemelkedhet a kiemelkedő teljesítményt nyújtók éves jövedelme. (A táblázatokban a játékosok becsült éves fizetését tüntettük fel.) A Fotexnél például a Barcelonához hasonló összeg illeti a legjobbakat a BL, a magyar bajnokság vagy a Magyar Kupa megnyerése esetén.

A férfiaknál a veszprémiek uralják a hazai toplistát, az első hét helyen a Fotex játékosai állnak. A mezőny vége felé „fér be" két pickes és egy dunaferres „dolgozó". A megyebeli szereplőknél maradva, Győrött valószínű, Szabó Péter keres a legjobban 7 millió forint körüli összeggel.
Ahogy a férfiaknál a Fotex, úgy a nőknél a Dunaferr az uralkodó. Az újvárosi klubnak sikerült megtartania ászait, sőt, úgy tudjuk, többen jövőre még kedvezőbb feltételekkel kézilabdáznak piros-fehérben. Könnyen elképzelhető, hogy akkor már Pálinger Katalin lesz a legjobban fizetett honi játékos. A hírek szerint ő havi 2,5 millió forintot keres majd a Duna partján.

Éppen csak befér a top 10-be a győri Sirina Irina, egyelőre nincs ott viszont az egyre jobb teljesítményt nyújtó fiatal Görbicz Anita. Nem lenne meglepetés azonban, ha a szurkolók kedvence a közeljövőben a három legjobban fizetett magyar játékos közé is felküzdené magát.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lazio kiütéses győzelmet aratott

A Lazio kiütötte az AC Milant. A labdarúgó Olasz Kupa elődöntőjében a római gárda 4-0-ra… Tovább olvasom