Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Pusztul a legöregebb csónakház

Evezés - Pusztul az ország legrégebbi csónakháza, mert sem a városnak, sem a tulajdonosnak nincs arra pénze, hogy felújítsa a győri Radó-szigeten álló létesítményt. A renoválást nehezíti, hogy a csónakház műemlékvédelem alatt áll.

A Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub tulajdonában van a több mint százéves győri Spartacus-csónakház, amelyet a millennium évében adtak át az 1877-ben alakult Győri Csónakázó Egylet tagságának, és mint a kordokumentumokból kiderül, a város lakóinak. Az egyesületnek azonban nincs arra pénze, hogy komoly felújítást hajtson végre az épületen. Látrányi Péter elnök elmondta: csak kisebb munkákat tudnak végezni rajta, napjainkban egyébként a sárkányhajósok bérlik tőlük a házat.
„Olyan az állaga a csónakháznak, hogy a toldozgatás-foldozgatás nem sokat ér, a komolyabb felújításhoz nagy munkára és sok pénzre lenne szükség. Utóbbiban viszont nem dúskálunk, hiszen annak is örülünk, hogy a működésre és a versenyekre sikerül összeszedni a tizenhat-tizenhétmillió forintot. Természetesen mi is örülnénk, ha ez a gyönyörű épület megszépülne, de sajnos a jelenlegi gazdasági helyzet sem kedvez az ilyen irányú terveknek. Ráadásul akármit nem is lehetne ott csinálni, lévén műemlékvédelem alatt áll az épület" – mondta Látrányi Péter.Hasonlóan nyilatkozott Győr főépítésze, Révi Zsolt is. „A közeljövő tervei között nem szerepel a Spartacus-csónakház felújítása. Sem a városnak, sem a műemlékvédelmi hivatalnak, sem pedig a kezelőnek, jelen esetben a győri evezősklubnak nincs erre pénze. A műemlékvédelmi jelleg ráadásul egyszerre áldás és verés. Az elvárások, a szabályok ugyanis annyira szigorúak, hogy a befektetőknek nem vonzó az ezzel kapcsolatos procedúra. Vágyak persze lehetnek, kell is hogy legyenek, de a realitás talaján maradva azt kell mondanom: a helyzet jó ideig nem változik" – mondta Révi Zsolt.

Korábban az Audinak voltak tervei az épülettel, de akkor a tulajdonosok nem támogatták a terveket.

Lőre Péter, az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs vezetője: „Hat évvel ezelőtt tárgyaltunk a tulajdonossal arról, hogy a város szívében megmentsük ezt a régi épületet. Természetesen az egyesület továbbra is sportolási célokra használhatta volna a csónakházat, emellett egy kávézó üzemelt volna ott, s a város polgárai, valamint az Audi dolgozói is igénybe vehették volna evezésre a létesítményt. Nagyon sajnáljuk, hogy akkor ezek a tárgyalások nem vezettek eredményre, ez nem rajtunk múlt. Egy dolog biztos, a cégnek már nincsenek ilyen irányú tervei sem a Spartacus-csónakháznál, sem máshol."

Olvasóink írták

  • 1. győrifiú 2010. január 29. 12:26
    „Hát az autógyár cégvezetése biztos nem gondolta át miért adták az alapítók a Spartacus nevet a csónakháznak:):):)- amikor meg akarták venni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jani Réka előrelépett

Tenisz - A 17 éves, soproni Jani Réka márciusban három versenyből álló túrán vett részt. Tovább olvasom