Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Pénteken derül ki, hol lesz a 2022-es téli olimpia

Peking és a kazah Almati a két pályázó. A NOB vezetői szoros eredményre számítanak a pénteki kongresszuson.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 128. kongresszusa pénteken Kuala Lumpurban dönti el, hogy Peking vagy a kazah Almati rendezheti-e meg 2022-ben a XXIV. téli olimpiát.

Több NOB-tag korábbi nyilatkozata és a szervezet szemlebizottságának júniusi értékelése is Peking esélyességét érzékeltette, ám a június 9-10-én Lausanne-ban tartott prezentációk óta szoros eredményre számítanak a nemzetközi szervezet vezetői a pénteken 10.15-kor kezdődő voksoláson.

A kínai főváros mellett szól a rendezési tapasztalat: a 2008-as nyári játékoknak Peking volt a házigazdája. Amennyiben elnyeri a hét év múlva sorra kerülő téli olimpiát, az első város lesz, amely mind nyári, mind téli ötkarikás játékoknak otthont adhat. Peking mellett szól továbbá az a terv is, amely szerint az ország északi régiójában élő több mint 300 millió embert ismertetnének meg a téli sportokkal.

Ezt hangsúlyozta a korábban az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szerepelt Jao Ming is, aki a kínai kampány egyik vezető arca lett.

"Óriási lehetőségek állnak a téli sportok előtt Kínában. Az igazán fontos az, hogy az emberekben ott van a téli sportok iránti vágy és lelkesedés" - mondta Jao Ming.

Lehetséges problémaként merült fel ugyanakkor a főváros és a síszámoknak otthont adó hegyi versenyhelyszínek közötti 200 kilométeres távolság, jóllehet az épülő gyorsvasút segítségével 50 perc alatt megtehető lesz az út. Aggályok merültek fel a kínai helyszínek műhótól való függőségével kapcsolatban is, azonban a szervezők állásfoglalása szerint semmiféle gondot nem fog okozni, hogy vízből kell havat előállítaniuk.

A kazah város mellett szól, hogy a helyszínek 30 kilométeres sugarú körön belül találhatók, így rövid távolságokkal és utazási időkkel lehet számolni, valamint az is, hogy a versenyeknek otthont adó létesítmények már elkészültek, illetve épülőfélben vannak. Nagy hangsúlyt kapott továbbá a természetes hó megléte, ezáltal a környezetkárosítás alacsonyabb mértéke is.

"A miénk egy igazi téli város, valódi téli sportkultúrával, igazi hegyekkel és valódi hóval" - nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján az Almati szervezőbizottságát vezető korábbi műkorcsolyázó, Andrej Krjukov, s hozzátette, a pályázat nem csupán a sportról szól, hanem az ország hosszú távú terveibe is tökéletesen illeszkedik.

Almati esetében kifogás érte a tervezett szálláshelyek mennyiségét, illetve a rutintalanságot, a város ugyanis még nem adott otthont nagy nemzetközi sporteseménynek.

Korábban Oslo, Stockholm, Krakkó és Lviv (Lemberg) is jelentkezett a 2022-es játékokra, utóbb azonban mind a négy visszalépett a kandidálástól, így maradt csupán a kínai és a kazah város versenyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A riói olimpiáért is tekernek a Tour de Hongrie-n

Magyarország legnagyobb kerékpárversenyén, a jövő keddtől vasárnapig tartó Tour de Hongrie-n… Tovább olvasom