Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Patinás múlt, biztató jelen és jövő

Gyevát Gyula 1955-ös feltűnésével egy kisebb sikertörténet vette kezdetét Sopronban, már ami az ökölvívást illeti.

Öt éve a Gyevát Gyula Ökölvívó Iskola viseli a nevét, alapításánál még a Mester is jelen volt. A soproni boksz főbb egyéniségei közül kiemelkedik Dezamits Tibor. Személyében bokszoló- olimpikonnal is büszkélkedhet a város – az 1976-os montreali olimpián szerepelt, bár nem soproni színekben. Ekkoriban Gyevát Gyula két évig irányította a juniorválogatottat is. Az újabb nagy generáció: Zsirai Csaba, Zsirai Zsolt, mellettük meg kell említeni az ötszörös korosztályos bajnok, Borsos Ferenc nevét is. Ez idő tájt számtalan címet zsebeltek be a soproni öklözők.

Egy nagyobb hullámvölgy után Prajczer János 1999-ben egy új egyesület alapjait kezdte lerakni. Az év végén csatlakozott hozzá Egresits Tamás. Meggyőzték a Mestert is, aki haláláig vezetőedzőként szolgálta a sportágat. Utána az egyesület Gyevát Gyula Ökölvívó Iskola néven működött tovább. Jelenleg az iskola vezetőedzői posztját Egresits Tamás tölti be, rajta kívül meg kell említeni Bárdos László  és Zsirai Zsolt nevét is.

 Már a Mester halálának  évében, 2001-ben megrendezték a Gyevát Gyula ökölvívó-emléktornát, amely azóta hagyományosnak számít. Az idei gála nagy sikerén felbátorodva jövőre kétnapos versenyt szeretnének rendezni az MKB-arénában.

Az iskolában napjainkban mintegy félszázan bokszolnak, harmincöten igazolt versenyzőként. Közülük ki kell emelni Cui- bus János kadett EB-3., vb-8. helyezettet, akit edzője a későbbiekben az olimpiai részvételre is képesnek tart. Nagy reménység a serdülő korosztályban bunyózó Zsirai Norbert. Kiemelésre érdemes Reinhoffer Gergő és  Bencze István is. Az iskola rendelkezik női öklözőkkel is Némedi Csilla és Faragó Beatrix személyében. Egresits Tamás szerint Némedi Csilla rendkívüli jövő előtt áll.

Az iskola a három legeredményesebb utánpótlásműhely között található az országban. Az anyagiak előteremtésében fontos szerep hárul Borsos Ferenc elnökre, aki egy modern edzőtermet hozott létre Sopronban.
A soproni Bognár Gábor (jobbról) az idei Gyevát-emlékversenyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dicséretes eredmények

A „Hosszú vágta" elnevezésű fedett pályás versenyen a férfiak 100 méteres síkfutását Németh… Tovább olvasom