Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Pályára lép és újra fellebbez a Ventwest-Foton

A Ventwest Foton Sopron az elsőfokú kizárás ellenére elutazik Szegedre bajnokit játszani.

A hét végén kerül sor az új év első bajnoki fordulójára a női kosarasoknál az élvonalban. A két soproni csapat esélyei elég egyértelműnek tűnnek. Az MKB Euroleasing a BEAC-ot fogadja, a Ventwest Foton Sopron pedig – az elsőfokú kizárás ellenére – elutazik Szegedre bajnokit játszani.

Az egykori klasszis ellen

A BEAC-Újbuda csapatának az MKB elleni vendégjátékában – a szokásoktól eltérően nem 18, hanem 16 órakor kezdődik a mérkőzés a sportcentrumban – az az érdekesség, hogy Balogh Judit először dirigálja csapatát Sopronban, korábbi óriási sikerei helyszínén a zöld-sárga alakulattal szemben. Az esélyek egyértelműen a soproni csapat mellett szólnak, még akkor is, ha biztos, hogy a hétközi Euroliga-mérkőzésen, a Vilnius ellen a legteljesebb mértékig mindent „kijátszottak" magukból Kovacevicék.

Ennek ellenére a játékosállományuk jóval erősebb, mint a bajnokság során két győzelmet – egyet a pályán a Szekszárd, egyet pedig a zöld asztal mellett a Foton ellen 20–0-ra megnyerő – szerző BEAC csapatáé, így biztos hazai siker várható.

Kipakol az elnök

Ha már a liga versenybizottsága által a bajnokságból első fokon, nem jogerősen kizárt Fotont említettük, a hét közepén Fűzy András elnök ismertette a tulajdonosokkal a jelenlegi helyzetet, s velük közösen alakították ki az álláspontjukat.

Ami a csapatot illeti, Dénesék reggel elutaznak Szegedre, a ma 18 órakor kezdődő bajnoki mérkőzésre. A zöld-fehér klub vezetősége pedig úgy döntött: a nyilvánosság elé tárja, miért nem fizette ki az MKB-nak nyáron az öt játékosra megkötött kölcsönadási szerződési díjat, s miért tartja jogtalannak a liga által az eset kapcsán rájuk kirótt kétmillió forintos, a másik soproni csapatnak fizetendő kártérítést. Ezek után az is természetes: a kizárás ellen is fellebbez a Foton.

Még a nyáron, egészen pontosan 2004. június 23-án kötött szerződést a két klub arról, hogy az MKB a szezonra kölcsönadja a Fotonnak öt játékosát, a horvát Sena Paveticet, a szlovák Marie Ruzickovát, és három fiatal magyar játékost, Somogyi Andreát, Szentkirályi Rékát és Tajkov Georginát.

Az ügyletből gyakorlatilag semmi nem lett, azaz egyik fent említett játékos sem szerepel a Fotonban, ám annak végső következményeként, mint ismeretes, a liga versenybizottsága első fokon, tehát nem  jogerősen kizárta a kisebbik soproni csapatot a bajnokságból.

Érvénytelen a szerződés?

– Azért tartjuk szükségesnek, hogy pontosan tájékoztassuk a nyilvánosságot a történtekről, mert most mindenki azt hiszi, hogy tartozunk, és nem akarunk fizetni – mondta Fűzy András, a Foton elnöke.
– Az igazság ezzel szemben az, hogy a másik soproni klubbal megkötött szerződésünk lényegében megkötésétől fogva érvénytelen. Az öt, részünkre az MKB-Euroleasing által kölcsönadott játékosok egyike, a jelenleg Szekszárdon kosarazó Szentkirályi Réka a két klub közötti kölcsönszerződés idejére, azaz a most zajló évadra nem is volt a másik soproni csapat játékosa, nem állt vele szerződésben. A megállapodásban volt egy pont a súlyos szerződésszegéssel kapcsolatban. Ennek egyik alpontja szerint az MKB-t üzemeltető Raabersport Kft. akkor követi ezt el, ha van elérés a szerződésben akár a nevezettek, akár a játékosok létszámára vonatkozóan, márpedig ezek alapján volt.

– Mi történt ezután?

– A megállapodás szerint részletekben fizettük volna ki a játékosok után a kölcsönadási összeget. Az első részszámlát azonban, mivel tudomásunkra jutott, hogy Szentkirályi nem az MKB-Euroleasing játékosa, visszaküldtük a másik soproni csapatnak. A másik négy játékost szívesen láttuk volna, szakmai elképzeléseink alapján az MKB-től érkező kosarasokkal képzeltük el a szereplést a FIBA-Európa-kupában. Nem hiszem, hogy ha akkor tudjuk, hogy ez az állomány szerepel majd a Foton színeiben, beneveztünk volna. Tettünk is ajánlatot a másik négy kosaras átvételére, nem titok, azzal, hogy öt helyett négy játékos jött volna, az első részletnél is és végig az eredeti  ár négyötödét fizettük volna. Erre azonban mind a mai napig nem jött válasz,  kaptam viszont egy telefonhívást egyik délután a ligától, hogy másnap délelőtt a testület tárgyalja az ügyet. Mivel későn értesítettek, nem is tudtam elmenni.

Bíznak a fellebbezésben

– El is „meszelte" a liga a Fotont. Jött a kétmilliós kártérítési díj megállapítása, s mivel nem fizettek, jöttek a 0–20-ak, végül a kizárás...
– Az előbb elmondottak alapján egyértelmű: nem mi szegtünk szerződést, hanem az tette ezt, aki olyan játékost akart eladni nekünk, akinek a játékjogával nem is rendelkezett. Ami pedig a tőlünk elvett mérkőzéseket illeti, az előbb elmondottak alapján talán érthető, miért bíztam a fellebbezésünkben. Az MKB közben dokumentálta a ligánál Szentkirályi visszahívását, de azt megint nem értem, hogyan lehet valakit visszahívni oda, ahol nincs szerződése. Ráadásul ezt a dokumentumot hozzánk nem is juttatta el a Raabersport Kft. Szeretném leszögezni, nem elsősorban a másik soproni csapattal van gondunk, a liga döntéseit, a kártérítés megítélését, a mérkőzések elvételét és a kizárást nem értjük, annak fényében pedig különösen nem, hogy azt  a liga is elismerte: akkor Szentkirályi valóban nem állt szerződésben az MKB-vel.

– Állítólag a másik négy játékost sem akarták fogadni...

– Először, amikor szó volt róla, hogy jönnének, a csapat még nem kezdte meg a felkészülést. Nekünk is voltak gondjaink, a terembérlet akkor irreálisan magas volt számunkra a sportcentrumban. Ezt meg kellett oldani, és amikor kiderült, hogy nincs szerződése Szentkirályinak, kértük, hogy vizsgáljuk felül a megállapodást, s ha ez megtörtént, rendezzük a terembérlettel kapcsolatos dolgainkat, akkor fogadjuk a négy játékost, mint már említettem, az eredeti ár négyötödéért. Mi a jövő hétfőn is szívesen látjuk őket... Szerintünk teljesen egyértelmű az eset, a június 23-án megkötött szerződés úgy érvénytelen, ahogy van. A kizáró határozatot átvettük, s természetesen fellebbezünk ellene.

ELŐZMÉNYEK:

Foton: fejesugrás az ismeretlenbe (2004-11-04) >>
Foton: fizetés és fellebbezés (2004-10-13) >>
Kizárták a Foton Sopront (2004-12-29) >>
Sérelmez a Foton (2004-12-09) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapatépítés a romok között

Egy hónapos pihenő után meg kezdte megkezdte a felkészülést a tavaszra a Győri ETO FC. A zöld-fehérektől kölcsönben Skóciába távozott Vincze Gábor, az érkezők között lehet viszont Kenesei Krisztián. Az első edzésről több játékos is hiányzott, ám valamennyien indokoltan hagyták ki a foglalkozást. A héten még csak ráhangoló edzésekkel készül a keret a kemény munkára. Tovább olvasom