Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Pálya két sportágnak

Nemzetközi szintű kajak-kenu evezőspálya épülhet a Mosoni-Duna rehabilitációjára során, a Duna győri szakaszán.

Kattintson a képre >>
A győri önkormányzat huszonhét településsel karöltve pályázaton nyert pénzt a Mosoni-Duna rehabilitációjára. Ennek során elsősorban az ökológiát, a flórát, a faunát vizsgálták, ez a pályázat nincs összefüggésben a Kisalföldben korábban már ismertetett árvízvédelemmel. A vizsgálat során kiderült, a Duna győri szakaszának vízszint-rehabilitációja úgy is megtörténhet, hogy annak mintegy „melléktermékeként" nemzetközi szintű kajak-kenu és hazai versenyekre alkalmas evezőspálya alakítható ki.

Az építkezés során lehetővé válik, hogy Győrben a Mosoni- Duna holtágának környékén egy modern sport- és szabadidőközpontot hozzanak létre. A rendezett vízpartok, a lídó, a sétányok, a kerékpárospályák a kikapcsolódásra vágyó győriek érdekeit és az idegenforgalmat is szolgálják majd.

A rendezés nagyon fontos eleme, hogy a nyolcvanas évek elején létrehozott püspökerdei csatornát egy nemzetközi szintű kajak-kenu és evezőspályává alakíthatják át.

„ Ez még csak egy tanulmányterv, a beruházás megvalósulásához szükséges pénzforrásokat a magyar állam, az Európai Unió és a győri önkormányzat biztosíthatja. Azt gondolom, hogy a több mint százötven éves múltra visszatekintő győri evezős-, valamint az olimpiai és világbajnokokkal büszkélkedni tudó győri kajak-kenu sport megérdemelne egy ilyen fellegvárat. Egy hosszú távú koncepcióról van szó, amelynek során a beruházások 2007-ben indulhatnának és valószínű, hat évig tarthatnak. Így mi azzal számolunk, hogy jó esetben a pálya a ciklus végére, 2013-ra készülhetne el" – mondja Kadler Gusztáv, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Kajak-kenu Szövetség általános alelnöke.

Győrben ezzel nemcsak a versenyzési, hanem az edzéslehetőségek is jelentősen javulnának. A jelenlegi körülmények között – vagyis folyóvízen – ugyanis a rangos sík vízi viadalokra már szinte lehetetlen felkészülni.
Egyelőre az 1600 méter hosszú, kilencsávos kajak-kenu pálya épülne meg, az ennél hosszabb evezősszakasz kiépítése nem szerepel a tervben, ám természetesen eme patinás vízi sport képviselői is megfelelő lehetőségekhez jutnának a pályán. A kedvező szélirány garantált lesz, hiszen a jelenlegi medret is már ennek szellemében készítették el a nyolcvanas évek elején. Természetesen a versenyekhez különböző épületeket is szükséges lesz majd elkészíteni a jövőben.

„ Ha felépül, Magyarország második nemzetközi szintű kajak-kenu pályája lehet a győri. Ezeket a létesítményeket a világon mindenütt egy színvonalas sport- és szabadidőpark részeként működtetik, kihasználtsága ezáltal az év nagy részében megfelelő. Jó példákat tudok említeni Poznanból, Zágrábból, Duisburgból. Mint sportvezetőnek természetesen az az álmom, hogy majdan sík vízi világ- és Európa-bajnokságot rendezhessen Győr ezen a pályán."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban céloztak az ágyúsok

Egygólos hazai győzelem született a Highburyben az Arsenal–Villarreal Bajnokok Ligája szerdai… Tovább olvasom