Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Ötvenegy magyar úszó állhat rajtkőre az Európa-bajnokságon

"Lement a függöny": a választások miatt kivételesen szerdától szombatig tartó ifjúsági úszóbajnokság volt az utolsó alkalom, hogy az aspiránsok kvalifikálják magukat a nyári ifjúsági és felnőtt Európa-bajnokságra.
Minthogy a Magyar Úszó-szövetség a hazai, budapesti felnőtt Eb-n valamennyi versenyszámban kihasználja azt a lehetőséget, hogy - 50, 100 és 200 méteren - négy versenyzőt nevezzen, Egerben bármelyik ifjú titán úszhatott még egy harmadik-negyedik időt (merthogy az első négy idő számít a válogatásnál), s ezzel bekerülhetett a felnőttválogatottba. (Az érdeklődőknek csupán Gyurta Dániel távolmaradása okozhatott hiányérzetet: olimpiai ezüstérmes mellúszónk betegsége miatt volt kénytelen kihagyni az egri eseményt.)

Nos, igazi mamutcsapat jött össze a viadal végére: augusztus első hetében ötvenegy magyar úszó állhat rajtkőre a margitszigeti Európa-bajnokságon!

"Nagyon magas színvonalú versenyeket láttunk, nem véletlenül, hiszen nem akármilyen tétért folyt a versengés - értékelte a látottakat Kiss László szövetségi kapitány. - Ezúttal egy makrociklussal korábban fejeződött be a válogatás, kedden az edzőbizottság dönt majd a kapitányok javaslata alapján, a pecsétet pedig az elnökség április tizenkilencedikei ülése üti rá a csapatnévsorra. Minden idők legnagyobb létszámú csapata indulhat Budapesten: nagyon bízom benne, hogy helytáll valamennyi versenyző, és sok éremmel, illetve értékes helyezéssel öregbíti a sportág hírnevét. Erre egyébként minden esély megvan."

Kiss László a hátralévő hónapokban még jelentős javulást vár mindenkitől, ugyanakkor már most jelezte: mindenképp bizakodásra adhat okot, továbbá a honi úszósport széles bázisát mutatja, hogy az ország valamennyi nagy egyesületéből kvalifikálták magukat a legjobb versenyzők.

Güttler Károly ifikapitány szintén kijelölte a csapatot: a most elért eredmények alapján 10-12 tinédzser képviselheti színeinket júliusban, Mallorcán. "A szintidőket teljesítők mellett Pincés Dorottya két századdal maradt el a kiküldetési szinttől kétszáz pillangón, Rácz Ákos pedig három tizeddel kétszáz mellen, ő azonban az idén szokatlanul nagy terhelést kap új klubjában, a Kőbánya SC-ben, azaz ha a szervezete hozzászokik a kemény munkához, ismét kiváló eredményeket produkálhat - de a bizottság és az elnökség tagjain múlik, hogy ez a két versenyző csatlakozhat-e az utazó kerethez."

Az ifibajnokságra egyébként lelátogatott két "túlkoros" is: a felnőtt ob hetében betegeskedő Zubor Attila a Bitskey Aladár-uszodában tett kísérletet arra, hogy a 100 gyors mezőnyéhez csatlakozva "beússzon" az Eb-csapatba; s hogy legyen, aki neki megfelelő tempót diktál, Cseh László is vízbe szállt, segítendő barátjának. Nos, a kooperáció meghozta gyümölcsét: Cseh "felvezetésével" Zubor elérte azt az időeredményt, ami az Eb-szerepléshez kell, így minden idők leggyorsabb magyar úszója is ott lesz majd a Margitszigeten.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három góllal veszetett a Bayern Brémában

Ismét nem volt jó napja Oliver Kahnnak, a Bayern München kapusának: csapata háromgólos vereséget… Tovább olvasom