Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Ötven felett lett magyar bajnok

A győri Standinger István negyvenévesen kezdett el sportolni, mert már kétemeletnyi lépcsőzéstől is elfáradt. Azóta erőemelésben már többszörös magyar bajnok és Európa-bajnoki második is volt.
A Barcson rendezett masters erőemelő magyar bajnokságon a győri Flex Szabadidő- és Sportegyesület versenyzői közül dr. Újvári Ernő M3-as korcsoportban a 90 kg-osok mezőnyében első lett, ráadásul felhúzásban új országos csúcsot állított fel 192,5 kg-mal. Standinger István ugyancsak az M3-as korcsoportban, de a 100 kg-osok között lett aranyérmes. Guggolásban 180, felhúzásban 207,5, összetettben 517,5 kg-ra javította a hazai rekordot.

Eddig a szikár hír, mely mindennaposnak tekinthető, ám ami mögötte van, az több mint érdekes. Standinger István ugyanis nem átlagos utat járt be ezért az eredményért. A 60. életévét idén betöltött sportember mindössze tizenegy éve versenyez, sportolni is csupán két évtizede kezdett.

„Negyvenéves voltam, mikor olyan rossz állapotban volt a szervezetem, hogy míg a második emeletre fellépcsőztem, gyakorlatilag a levegő után kellett kapkodnom. Ez annyira elkeserített, hogy eldöntöttem, valamit tennem kell, hogy jobb állapotba kerüljek. Így jött képbe a kondizás, a súlyzózás. Előbb csak edzeni jártam le, majd szép lassan ez az életemmé vált. Fitneszklubot nyitottam, elvégeztem a Testnevelési Egyetemen az edzőit, majd 49 évesen erőemelésben elkezdtem versenyezni. Egyre jobban éreztem magamat a bőrömben, szó szerint megfiatalodtam, ma sem nagyon mondják meg rólam, hogy már betöltöttem a hatvanat" – kezdte Standinger István, aki két éve visszatért eredeti szakmájához, a sporttal azonban nem hagyott fel.

„Útépítő vagyok, jelenleg építésvezetőként dolgozom. Úgy érzem, minden jól alakult, ahogyan most van. Szeretem a munkámat, s szeretek kikapcsolódásként edzeni. Úgy érzem, történetem példaként szolgálhat sokak számára, különösen azok számára, akik már túl vannak fiatalabb éveiken. Élő bizonyíték vagyok arra, hogy sohasem késő elkezdeni a sportot. Ki tudja, ha én húsz éve nem döntök úgy, hogy elég a tespedésből, akkor ma mi lenne velem. Biztos, hogy most nem beszélgetnék ilyen vidáman életem alakulásáról. Ha összehasonlítom a negyven- és hatvanéves állapotomat, azt szoktam mondani, hogy akkor egy Trabant voltam, most viszont egy Mercedes" – folytatta a veterán sportoló, aki korcsoportjában többszörös magyar bajnok, volt
Európa-bajnokságon második, harmadik és hetedik.

„Világbajnokságon még nem vettem részt, jövőre jó lenne. Helyezésekben nincsenek kimondott céljaim, inkább magammal versenyzem, hogy egyéni csúcsokat döntsek, s hatvanévesen is tudjak annyit, mint mondjuk ötvenévesen. Ez eddig szerencsére sikerülni szokott" – tette hozzá Standinger István, aki természetesen a mozgás mellett az étrendjén is változtatott.

„Muszáj volt, mert mindig is voltak súlyproblémáim, ez volt egyébként mindennek a gyökere. Most is száz kiló fölött vagyok többnyire, s az egyik legnagyobb erőpróba, hogy elérjem a súlyhatárt. Legutóbb például hét kilót kellett leadnom. Az életmódváltás után hosszú ideig vegetáriánus voltam, most már eszem húst is, de inkább a halat, a szárnyasokat részesítem előnyben, na meg persze nem maradhat ki az étrendből a sok zöldség sem" – nyilatkozta végül a sportember.

Olvasóink írták

  • 2. Levi104 2010. október 02. 13:08
    „Szép volt Pista bácsi...csak így tovább!!!”
  • 1. r.s.anita 2010. október 01. 22:40
    „GRATULÁLUNK!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorsoltak a Magyar Kupában: ETO-Barcs, Lipót-Haladás

A legjobb 32 csapat között már bekapcsolódik a küzdelembe a négy nemzetközi kupában érdekelt… Tovább olvasom