Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Öttusa: Gönyűn át vezet az út Moszkvába

A gönyűi Pirik-farmon tartott tegnap lovasedzést a magyar öttusa-válogatott, mely a szeptemberi, moszkvai világbajnokságra készül.
Balaska Zsolt lovasedző vezetésével szerdán a gönyűi Pirik-farm vendége volt a magyar öttusa-válogatott. Gyenesei Leila, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Cseh Krisztina, Marosi Ádám, Tibolya Péter, Kasza Róbert és Demeter Bence a moszkvai vb-re készül, ahol az érmek mellett londoni kvótákat is osztanak: nemenként hármat-hármat. A mieink közül egyébként Tóth, Kovács és Kasza már rendelkezik kvótával.

„A Világkupán és a közelmúltban befejeződött Európa-bajnokságon, melyeknek Anglia adott otthont, már megismerkedhettünk azokkal a lovakkal, melyekkel a jövő évi ötkarikás játékokon az öttusa lovasversenyeit rendezik. Ezek bérlovak, így idehaza igyekszünk olyan lovardákba eljutni, ahol hasonló képességű lovak vannak. Ezért esett most a választás a Pirik-farmra, ahol készségesen fogadtak bennünket, amit ezúton is köszönünk" – mondta Balaska Zsolt, miközben figyelte tanítványai bemelegítését.

Még mielőtt nyeregbe ült volna, Marosi Ádám az Európa-bajnokságon szerzett kellemetlen tapasztalatairól mesélt. Mint ismeretes, a versenyzőt azért büntették meg, mert a bírák szerint a bemelegítésnél a megengedettnél eggyel többet ugrott. Az eleve ponthátrányból indult Marosi teljesen szétesve lovagolt, így ennek eredményeképpen csúszott le a jó helyezésről, s részben talán az olimpiai kvótáról is.

Az öttusázók olimpiai keretének nyolc tagja és lovasedzője a gönyűi Pirik-farmon gyűjtött tapasztalatokat a moszkvai világbajnokságra. Fotó: H. Baranyai Edina
Az öttusázók olimpiai keretének nyolc tagja és lovasedzője a gönyűi Pirik-farmon gyűjtött tapasztalatokat a moszkvai világbajnokságra. Fotó: H. Baranyai Edina


„Azt gondolom, megfizettem a tanulópénzt, arra mindenképpen jó volt az EB-n történt malőr, hogy ráébresszen, történjék bármi, nem szabad kihagyni egy pillanatra sem, mert olyan hátrányba kerülhet az ember, ami végzetes lehet. Tanultam ebből is, s bízom abban, hogy Moszkvában ilyen gondok nem lesznek. Igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni, s nem elsősorban a kvótára koncentrálni, mert az előző versenyeken túlságosan is görcsöltem emiatt. A lényeg, hogy mindent kiadjak magamból, annak biztos meglesz az eredménye és lelkiismeret-furdalás nélkül jöhetek haza" – mondta Marosi Ádám.

Kasza Róbert már könnyebb helyzetben van, hiszen rendelkezik ötkarikás indulási joggal. Persze egy vb azért mégiscsak vb: „Valóban nem nyom már ez a teher, de elég nagy hiba lenne, ha ezzel meg is nyugodnék. Természetesen a cél, hogy minél jobban, lehetőleg a dobogón végezzek. Ha ez sikerül, akkor akár még válogatott társaimnak is segíteni tudok."
A sportolóval kapcsolatosan az elmúlt időszakban olyan hírek is megjelentek, miszerint szívbetegség miatt a pályafutását is kénytelen lesz befejezni, ám mindenki megnyugtatására került pont ennek az ügynek a végére.

„Nagyobb volt az egésznek a füstje, mint a lángja. Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője megnyugtatott, hogy olyan erős a szívem, mint a bivaly, így ezzel már nem foglalkozom, csak és kizárólag a versenyzéssel" – tette hozzá Kasza Róbert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy ˝tehetségtelen˝ ezüstérmes

Sztanity Zoltán (57) harmincöt évvel ezelőtt, egész pontosan 1976. július 21-én szerzett ezüstérmet… Tovább olvasom