Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Örömünnep helyett könnyek a csapatgyűlésen

Olimpia - Szombaton a tatai edzőtáborban tartották az olimpiára utazók búcsúztató csapatgyűlését. A rendezvényre természetesen rányomta bélyegét Kolonics György kenus múlt heti tragédiája.
Nemcsak a jövő, a korábbi olimpiák bajnokai is meghívást kaptak Tatára, ahol szombaton a Pekingbe készülő sportolók ünnepélyes búcsúztatását tartották.

Ez előtt avatták fel az edzőtábor fennállásának 60. évfordulójára készült szobrot, melyen az összes Tatán gyakorolt magyar olimpiai bajnok neve helyet kapott, méghozzá aranybetűkkel. Érdekesség, hogy a szobrot az a Kligl Sándor készítette, aki nemrég a volt győri futballistát, Fehér Miklóst is megmintázta.

A márványról természetesen nem hiányzott a két legendás győri labdarúgó, Palotai Károly és Keglovich László neve sem. Velük a helyszínen azt próbáltuk kideríteni, vajon hány olimpiai aranyat szerzett sportoló lehetett szombaton együtt a tatai táborban. Tizenöt után feladtuk, s előbbi bajnokot arról faggattuk, mit vár Pekingtől. A volt FIFA-játékvezető szerint 5–6 aranyérem megszerzése lehetséges, s valószínű ezúttal is lesz egy meglepetésember.

Mint olimpiai bajnokok, Palotai Károly és Keglovich László neve is felkerült a tatai szoborra.Fotók: Krizsán Csaba
Mint olimpiai bajnokok, Palotai Károly és Keglovich László neve is felkerült a tatai szoborra.Fotók: Krizsán Csaba


Magyar Zoltán egykori tornászkiválóság érdeklődésünkre kicsit kesernyésen válaszolta, hatalmas érvágás a magyar tornasport szempontjából Berki Krisztián távolmaradása. Éremesélyes lett volna Pekingben, tette a hozzá a korábbi világ-, Európa- és olimpiai bajnok.
Borkai Zsolt, Győr polgármestere akár dupla meghívót is kaphatott volna. Az autogramokat szorgosan osztó volt kiváló tornász ugyanis nemcsak olimpiai bajnokként, hanem a MOB elnökségi tagjaként is részese volt az ünnepségnek.

S míg a nagy bajnokok készségesen válaszoltak, a játékokra készülő női kézilabdacsapat győri kapusa, Pálinger Katalin beszélgetésére hivatkozva hárította el a Kisalföld – ezen keresztül olvasóink – érdeklődését. Csapattársa, Hornyák Ágnes azonban elárulta: már teljesen az olimpia lázában égnek. Ugyan nem tudja, mire lesz képes a női kézilabda-válogatott, reméli, minél jobb helyezést érnek el. Ő, aki az első és talán utolsó olimpiájára készül, mindent megtesz ezért.

Ahogy a mosonmagyaróvári, amúgy csepeli színekben induló Sastin Mariann is. A birkózó elmondta, remekül sikerült a felkészülése, s érmet vár magától, de nagyon sok függ a szerencsés vagy rossz sorsolástól.
A szoboravatás után tartották a búcsúztató csapatgyűlést, Kolonics György olimpikon múlt keddi tragikus halála miatt érthetően gyászos hangulatban. A társa, Kozmann György által a terembe hozott zászlóra Schmitt Pál, a MOB elnöke kötött fekete gyászszalagot, s arra buzdította a sportolókat, hogy a közös fájdalom erősítse lelküket, akaratukat, hitüket és elszántságukat.

A jelenlévők, pekingi indulók, edzők, szakvezetők és újságírók egyperces felállással, egymás kezét megfogva, néhányan könnyezve emlékeztek a kedden, 36 évesen elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok kenusra, akinek emlékét filmbejátszások elevenítették fel.

A győri Görbicz Anita és Vérten Orsolya is már Pekingre hangol
A győri Pálinger Katalin, Görbicz Anita és Vérten Orsolya is már Pekingre hangol


„Nagykövetei lesztek a sportnak, és igen, rövid időre Magyarországnak. Tisztán kell készülnötök és úgy is kell versenyeznetek. Ha valaki az elmúlt időszakban úgy érezte, hogy a doppingellenőrzésekkel szinte rászálltak, azt megnyugtatom, a zéró tolerancia világméretű, nem csak rátok vonatkozik. Annak viszont, aki csalást forgat a fejében, üzenem, most még kiszállhat. Ez az élsportolók klubja. Nincs az a pénz, amiért érdemes szégyent hozni az országra" – mondta a MOB-elnök.

„A játékok alatt önök lesznek Magyarország" – jelentette ki beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, kiemelve, hogy bármennyire nehéz, tovább kell menni, mert az ország éhezik a sikerre.

Sajnos a miniszterelnök beszéde közben rosszul lett és elájult egy, a háttérben zászlót tartó fiatal – nem olimpiai résztvevő – sportoló. Gyurcsány Ferenc az elsők közt ugrott a fiatalemberhez, akit azonnal levittek a színpadról, s szerencsére pár perc múlva magához is tért.
A miniszterelnöknek úgy látszott, lett volna még mondanivalója, de az esetre tekintettel egy mondattal lezárta beszédét. Azzal fejezte be: Pekingből mindenki egészségesen jöjjön haza.


.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyérmet ért a fiatalság és a rutin

Labdarúgás - Tizenegy pontos előnnyel lett bajnok a Lövő a megyei II. osztályú bajnokságban. Az… Tovább olvasom