Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Örömet szerzett a játékával

Temesvári Andrea Győrben járt , az új teniszcentrum avatóján, ahol készséggel válaszolt a Kisalföld kérdéseire.

Ha az utcán megállítanánk embereket s megkérdeznénk, ki jut eszükbe először a magyar női tenisszel kapcsolatban, szinte biztos, hogy a többségük Temesvári Andreát  említené. Ez nyilván nem véletlen, a még most is hihetetlenül népszerű egykori kiválóság sikereit –  Roland Garros-győzelmén túl kétszer is diadalmaskodott a még most is az idény egyik  legrangosabb profitornájának számító indianapolisi versenyen – azóta sem tudták felülmúlni.Lehet, hogy nem illik, de Temesvári Andreáról nyugodtan le lehet írni, mert egyáltalán nem látszik rajta: idén lesz negyvenéves. Egyszerűen megállt felette az idő. A múlt héten őt kérték fel, legyen az új győri teniszcentrum avatójának házigazdája, ahol készséggel válaszolt a Kisalföld kérdéseire.

– Szinte ugyanúgy néz ki, mint aktív versenyző korában. Elárulja, mi a titka?

– Szerencsés az alkatom, és persze a mozgás, a sport sem hiányzik az életemből. Megtaláltam párommal a boldogságot, a pályafutásom után is a tenisszel foglalkozhatok, azt gondolom, ez sugárzik kifelé belőlem.

– A rendkívül eredményes pályafutás mögött mennyi lemondás áll?

– Aki valaha is foglalkozott magas szinten a sporttal, az tudja, hogy ez mivel jár. Az állandó utazás sokszor rettenetesen fárasztó, nagyon szeretni kell a teniszt ahhoz, hogy ezt hosszú időn keresztül kibírja valaki. Ennek ellenére semmit sem bántam meg, ha még egyszer úgy adódna, ugyanezt csinálnám.

– Emlékszik, mit érzett, amikor húsz évvel ezelőtt Navratilovával a Roland Garroson legyőzték a Sabatini–Graf párost?

– Most  is, hogy említi, borsódzik a hátam. Azonkívül, hogy egy nagy álmom valósult meg, hálásan gondolok vissza Martinára, akitől nagyon sokat tanultam.

– Milyen elismeréseket kapott pályafutása során, s melyikre a legbüszkébb?

– Ami számomra a legtöbbet jelentette, az, az 1983-ban kapott „év felfedezettje, valamint „Az 1989-es év visszatérője" díj.

– Felismerik még, összesúgnak az emberek a háta mögött?


– Úgy érzem, abban a generációban, amely látott engem teniszezni, nagyon nagy a szeretet irántam. Tényleg nem találkoztam senki olyannal, aki csak ha picit is, de kritizált volna. Örülök, hogy játékommal boldogságot szereztem az embereknek.

Négy évig a FED-kupa magyar kapitányaként dolgozott, s egyszer úgy nyilatkozott, ez az időszak felemás érzéseket váltott ki önből.

– Könnyűnek tűnhet kész sportolókat jó tanácsokkal ellátni, azonban nem mindig és nem mindenki fogadta be ezeket. Néha falakba ütköztem.

– Mára sem szakadt el a tenisztől, csak a profik helyett most már gyerekeket oktat.

– Meg tudtam valósítani az álmom. Nagy örömömre a teniszakadémián száz gyerekkel foglalkozhatunk egészen a piciktől a tizenöt évesekig.

– Három saját gyermeke is van. Ugye láttak már teniszütőt?

– Mindig nagy családra vágytam, ez szerencsére megadatott. A gyermekeim között van öt- és hároméves, a legkisebb pedig tavaly májusban született. A nagyobbak persze hogy járnak teniszezni, de szeretném, ha sok minden mást is kipróbálnának.

– Hogyan tetszik az új győri teniszcentrum?

– Nagyon szép. Nagymértékben elősegítheti a versenysport fejlődését, de azok számára is kiváló lehetőség, akik kikapcsolódásra, szórakozásra vágynak. Drukkolok, hogy minél több ehhez hasonló épüljön az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körmend - Soproni sÖrdögök 94 - 88

Bowman és Porzingis találataival a sÖrdögök 6–0-lal állva hagyta a kapkodva kezdő… Tovább olvasom