Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Olimpia: Nem festi rózsaszínűre az eget

A múlt héten járt Győrben Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Szerinte kevés pénzzel támogatja a kormány az ötkarikás felkészülést. Úgy gondolja, hogy nem megosztott hazánkban az olimpiai mozgalom.
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke – az országos rendezvénysorozat első állomásaként – tartott rendhagyó osztályfőnöki órát múlt pénteken a győri Bercsényi-iskolában. Később a városházán beszélt a pekingi olimpia előtti feladatokról.


Muszáj őszintének lenni

– Láthatóan megfogta a diákokat, ahogyan az olimpiáról beszélt, ezt várta a győri találkozótól? – kérdeztük a MOB első emberét a városházi beszélgetést követően.

– Pontosan ezt vártam. Találkoztam Borkai Zsolt polgármesterrel, munkatársaival, tanulókkal, régi sportvezetőkkel, mindazokkal, akik érdeklődnek s tehetnek is valamit az olimpia eszméért. Győr az egyetlen olyan város, amelynek egy olimpiai bajnok a vezetője, ezért választottam első állomásként ezt a várost. Szeretnék persze minden olyan helyre elmenni, ahol komolyan veszik a mozgalmat, de oda is, ahol nem.

– A napokban hallgatta meg beszámolóját az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága, amely után egyesek úgy vélték, túl aggasztó képet festett az olimpiai felkészülés helyzetéről.

– Nem jó, ha egy sportvezető túl pesszimistának mutatkozik, mert azok is elvesztik a hitüket, akik bíznak magukban. Ám amikor megszólalok, kénytelen vagyok őszintén beszélni. Felesleges lenne, ha az állami vezetők felé rózsaszínűre festeném az eget, s azt mondanám, amit csinálnak, az jól van, s reálisan megalapozottak az olimpiai sikerek. Az állami vezetéstől a magyar sport – akárcsak Athén előtt – 2007-ben is 1,7 milliárd forintot kapott a közvetlen olimpiai felkészülésre. Ez azonban reálértékben harminc-negyven százalékos visszalépést jelent. Ez kevés, világszínvonalú versenysportot nem lehet a mai kincstári szemlélettel finanszírozni.


Budapesti olimpia: a jó szereplés a legjobb ajánlólevél

– Korábban úgy nyilatkozott, hogy egyre vékonyabb jégen táncol a magyar sport. Mit gondol, mi lehet erre a megoldás?

– A sporttudomány Magyarországon alig-alig mutatja magát, szakkönyvkiadás szinte nincs, a testnevelési főiskola helyzete állandóan labilis, az edzőképzés sincs megoldva. A sportkórház helyzete a rossz reformintézkedések miatt percről percre változik. A sportorvosok, masszőrök jó ideig nem kaptak fizetést. Ilyen körülmények között várják el, hogy a világ elitjével tartsunk lépést. A huszonnegyedik órában vagyunk, arra kértem a képviselőket, hassanak oda, hogy az olimpia évében fogjon vastagabban a költségvetési bizottság tolla és hogy méltó legyen az olimpikonok jutalmazása.

– Sokan úgy vélik, a BOM, vagyis a Budapesti Olimpiai Mozgalom létrejöttével megosztott lett Magyarországon az olimpiai mozgalom.

– A Magyar Olimpiai Bizottság és a klubok egységesek, nincs megosztottság. Az már más kérdés, hogy van egy olyan mozgalom is, amely szeretné, ha Budapesten lenne majd olimpia. Ezzel nincs is semmi baj, a gond az, hogy előbb a legközelebbi játékokra kellene tisztességesen felkészülni. Úgy nem lehet tervezni, pályázni, hogy közben kivan abból a bizonyos nadrágból az ülepünk. A BOM által beszedett pénzből jelenleg inkább a pekingi felkészülést kellene támogatni, mert a mi vagyonkánk a jó szereplés, a jó eseményrendezés, márpedig eredmények nélkül nem szavaznak majd ránk. A tisztességes pekingi szereplés lenne a legjobb ajánlólevél.
Szigorú doppingellenőrzés

– Több nagyobb támogató is elfordult a MOB-tól, s azt is hallani, nem Malév-géppel repül majd a magyar csapat Pekingbe.

– Sajnálatos, hogy vannak cégek, így az OTP és Mol, akik nem kérnek a MOB-ból. Az pedig külön fájdalmas, hogy a magyar légitársasággal hosszú idő után először nem tudtunk megállapodni a pekingi chartergépről, szóba sem állnak velünk, így második vonalbéli kínai társaságokkal vagyunk kénytelenek egyezkedni. Egyébként még ma sem dőlt el, kivel repülhetünk, ami biztos, mi leszünk az egyetlen csapat, amely nem hazája légitársaságával utazik.

– Nemrégiben úgy nyilatkozott, Athénban megégettük magunkat, ezt többet nem engedhetjük meg. Van rá garancia, hogy Pekingben nem lesz doppingoló magyar sportoló?

– A versenyzőknek maguknak kell erre garanciát nyújtaniuk. Persze mi is megteszünk bizonyos lépéseket. Az olimpikonokkal olyan szerződést köt a MOB, amelyben meg kell nevezni az orvosokat és edzőket is, akik felelősséget vállalnak a tiszta felkészülésért. Nem szeretnénk, ha megint egymásra mutogatás lenne. Az biztos, senki nem megy ki Pekingbe megnyugtató doppingszűrés nélkül, amelyen kettő-négy héttel a nyári ötkarikás játékok kezdete előtt esnek át a doppingérzékeny sportok művelői.


Minden éremből hatot vár

– Mit vár a magyaroktól Pekingben?

– A jelen helyzet szerint százhatvan, szerencsés esetben száznyolcvan fős magyar csapat indul a pekingi olimpián. A magyar sportolók húsz-huszonkét sportágban képviselhetik a nemzeti színeket, a cél az, hogy elöl végezzenek, s mint korábban, Magyarország most is az első tizenötben legyen a nemzetek nem hivatalos pontversenyében. Örülnék, ha Pekingből hat arany-, hat ezüst- és hat bronzérmet hozna haza a magyar csapat.

– Öt nyelven beszél, nemrég görögül kezdett el tanulni. Mi lesz a kínaival?

– Bevallom, kicsit lemaradtam a göröggel, de azért igyekszem. Nem úgy a kínaival. Értem a kérdést, de nem tervezem a nyelv megtanulását.

Szeitz Tibor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krasznai-kupa: Kijött az osztálykülönbség

Kosárlabda - A csúfos kudarccal zárult Európa-bajnoki pótselejtező után felajánlotta lemondását… Tovább olvasom