Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Olajra léptek az arabok

A zord hazai télből elutazva nemrégiben nyolc napot a távoli Egyesült Arab Emirátusokban, pontosabban Dubajban tölthetett a Győri ETO FC U18 éves labdarúgócsapata.

A meghívást Hegedüs Gábornak, a debreceni Olasz Focisuli vezetőjének köszönhetik a zöld-fehérek, aki úgy döntött, az ország legjobb korosztályos csapatának ajánlja fel a rangos nemzetközi tornán való szereplés lehetőségét. Nos, a vendéglátást a meghívók állták, míg a repülőjegy költségeit az ETO tulajdonosa, Tarsoly Csaba vállalta magára, így aztán útra kelhetett a honi bajnokság éllovasa, az idehaza többek között MTK-t, FTC-t, UTE-t verő győri együttes, hogy külföldön is megmérettesse magát.

Rangos kísérők

Két nappal az indulás előtt derült ki, hogy a gárda edzője, Csertői Aurél nem tarthat tanítványaival, mivel kinevezték a felnőttcsapat szakvezetőjévé. A szakmai irányítás így a klub utánpótlás-szakágvezetőjének, Birta Gábornak a kezébe került. A küldöttségnek egyébként a már említett Hegedüs Gáboron kívül tagja volt Gellei Imre szövetségi kapitány, Horváth Cs. Attila, a MALL alelnöke, a megyei LSZ elnöke és Kovacsics Imre, a Magyar Masszőr Egyesület elnöke is, akik a torna mellett szakmai konferencián is részt vettek.

Ezenkívül a kapitány, és természetesen az egész győri együttes, két mérkőzésen is megtekinthette a válogatott egyik erősségét, Lőw Zsoltot, aki csapatával, a német Cottbusszal Dubajban edzőtáborozott és pályára lépett az ukrán Sahtor Donyeck és a skót Glasgow Rangers elleni találkozón. Az öt szakember persze esténként is hajnalba nyúló vitákat folytatott a magyar és nemzetközi labdarúgásról, amelyben kié leződött az utánpótlás-nevelés, a létesítmények állapota, az edzőképzés, a szövetségi struktúra, a rehabilitáció fontossága, a klubok anyagi, morális helyzete. A kialakult jó kapcsolatnak köszönhetően, a megyei elnök meghívására hamarosan Győrben tart majd előadást Gellei Imre.

Főpróba a vb előtt

Amíg mi csak ácsingózunk egy rangos esemény megrendezésre, addig az emirátusokban valósággá vált ez. Márciusban az arab ország ad otthont a junior-világbajnokságnak, s egyik helyszín éppen a dubaji Al Ahli Club stadionja lesz, ahol mint egy vb-főpróbaként rendezték meg a nemzetközi tornát. A stadion természetesen készen áll, s már csak apróbb simításokat végeztek rajta a szervezők. A létesítményen belül egyébként nemcsak a remek, minden igényt kielégítő stadion, de klubház, edzőpályák, sportcsarnok is található.

Igaz, mindez pénzkérdés nem lehet a világ egyik leggazdagabb országában. Az Al Ahli Club stadionjának közvetlen szomszédságában van egy hatalmas hipermarket, amely szintén a klub tulajdona, s amelynek bevétele garantálja többek között az élvonalbeli csapat biztos működését. A tornára meghívott nyolc csapatot – az arab, marokkói, libanoni, egyiptomi és magyar gárdák mellett két sztárklub, az argentin Boca Juniors és a francia Paris St. Germain is részt vett a viadalon – két négyes csoportba osztották, majd következtek a keresztbe játszások és a helyosztók.

A végső győztes a Boca lett, ám nem okozott csalódást az ETO sem, amely végül az ötödik helyen végzett. Persze a játék képe ennél jobb helye zésre is feljogosította volna a győri gárdát, de két peches 1–0-ás vereség és egy 3–0-ról döntetlenre elrontott találkozó után a két győzelem már csak ennyire volt elég. Érdekesség egyébként, hogy a szervezők minden találkozó után megvá lasztották a mezőny legjobbját, aki egy mobiltelefont vehetett át, s örömteli, hogy ebből a győri srácoknak is jutott. Figyelembe véve a kint tapasztaltakat, elmondható, hogy a labdarúgásra is rengeteget tud áldozni az arab ország – a legjobb szakembereket csábítják hozzájuk, a létesítmények kifogástalanok, a gyerekek futballiskolákba járnak, a folyamatos megmérettetéseken nemzetközi rutint szereznek –, s a pénznek köszönhetőn hamarosan ők is megelőzhetnek bennünket. Már csak azért is, mert – képletesen szólva – amíg mi a Trabantot próbáljuk felturbózni, addig ők rögtön Mercedesszel indulnak.

Egy éjszaka másfél millió forintért

A győri küldöttség a focin kívül is nagy élmények részese lehetett. A hét emírség konföderációjából 1971-ben alakult ország óriási fejlődésen ment, megy keresztül az élet minden területén. A kívülálló számára felmérhetetlenül nagy gazdagságot a helyiek az olajnak köszönhetik, bár mára a fekete aranyból befolyó összeg csak az emírség költségvetésének húsz százalékát teszi ki.

A gazdaság jelentősebb részét immáron a szolgáltatóipar és a kereskedelem adja. A télen is harmincfokos meleg, a tenger, a sivatagi szafarik, az olcsó arany a világ minden tájáról vonzza a turistákat, akik aztán az egész országot behálózó autópályán látogatnak el a különböző városok ba, ahol modern szállodák százai várják őket. Itt kell kiemeli Dubaj egyik büszkeségét, a világ egyetlen hétcsillagos szállodáját, a tengerre épült Jumeirah Hotelt, amelyben egy éjszaka másfél millió forintba kerül, s amelybe látogatóként a győriek is eljuthattak. Aranyat érő válaszok A gazdagság egyik jele az is, hogy bár hat éve nem volt eső az országban, az öntözőrendszereknek köszönhetően a fű mindenütt szép zöld. A tisztaság is rendkívül feltűnő, amelyről a közel hárommillió vendégmunkás gondoskodik.

A mintegy hétszázezer helyi nem dolgozik, őket az állam bőségesen ellátja minden földi jóval. Állampolgárságot persze idegen soha nem kaphat, s a házasság is csak „házon belül" engedélyezett. Igaz, utóbbiért szolgáltatás is jár: az ifjú pár a sejktől egy hatalmas házat és átszámítva több mint tízmillió forintot kap ajándékba. Aztán pedig jöhet havonta az államtól a szintén milliókban mérhető részesedés. S hogy ezt mire költik az arabok? Nos, a villany, a gáz nekik ingyen van, egy liter benzin pedig ötven forintba kerül, s mivel alkoholra sem költenek – tiltott a fogyasztása –, jobb híján szinte kilószámra vásárolják maguknak az aranyat. Lehet-e ezek után csodálkozni azon, hogy az ország csupa mosoly...

Befejezésképpen még egy történet az aranyról: a televízió egyik adóján a Legyen ön is milliomos! vetélkedő arab változatát kísérhettük figyelemmel, amelyben jó válaszonként nem pénzt, hanem aranyat nyerhettek a résztvevők, 10 grammtól 64 kilogrammig. Érzékeltetésül egy kérdés: „Hány darab atom töltete van Pakisztánnak?" Nos, a jó válasz tizenhat kilogramm aranyat jelentett arab hősünknek, aki különösebb érzelmi megnyilvánulás, indiántánc nélkül csak ennyit bökött közömbösen a műsorvezető felé: kérem a következőt!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilisban mérkőzik Klicsko Lewisszal

Vitalij Klicsko, a WBA interkontinentális övének birtokosa Kijevben bejelentette, hogy végleg… Tovább olvasom