Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Ökölvívás - A tokiói olimpiára adna bokszolót a soproni Gyevát SE

A soproni Gyevát SE története 2000 őszén indult, amikor három volt kiváló ökölvívó, Bárdos László, Prajczer János, Egresits Tamás arról beszélt, hogy kellene egy új szemléletű szakosztályt alapítani.
Óriási szervezőmunkába kezdtek, az edzéseket a Lackner Kristóf Általános Iskola tornatermében, a kick-boxosokkal közösen tartották.

A kezdeményezésről a soproni ökölvívás legendája, Gyevát Gyula is tudomást szerzett és tudásával, tapasztalatával – a háromszoros olimpiai bajnok Papp László szövetségi kapitány segítője volt a válogatottnál – a szervezők mögé állt. A létszám ugrásszerű növekedése lehetővé tette, hogy 2001 februárjában a kick-box egyesület keretein belül megalakuljon egy új ökölvívó-szakosztály, mely alig kezdte meg a működést, máris nagy tragédia érte. Fél év sikeres közös munka után váratlanul elhunyt Gyevát Gyula, aki még a halálos ágyán is a kis csapat jövőjével foglalkozott.

Az alapítók lelkierejét mutatta, hogy a tragédia bekövetkezte után egy új, önálló egyesület létrehozásáról döntöttek, amelynek névadója csak Gyevát Gyula lehetett. A megalakulás létrehozásán nagyot lendített, hogy az ötszörös magyar bajnok Borsós Ferenc elvállalta az elnöki tisztséget.

A Gyevát Gyula Ökölvívó Iskola vezetőedzőjének Egresits Tamást nevezték ki. A jó szakmai munkát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Magyar Ökölvívó Szövetség rangos kitüntetéssel jutalmazta Egresits Tamást, több nemzetközi versenyre delegálta válogatott edzőként.

A szövetség vezetése hosszú távú munkát ajánlott a vezetőedzőnek, de ő megköszönte a megtisztelő bizalmat és a soproni csapat munkájának irányítását helyezte előtérbe. A fiatalok létszáma Kiss László edző több mint egy évtizedes munkája óta töretlenül sikeres, már tízéves kortól foglalkoztat gyerekeket. Az egyesület versenyzői az elmúlt másfél évtized alatt országos bajnokságokon 25 arany-, 28 ezüst- és 57 bronzérmet szereztek.

Nemzetközi szinten egy világbajnoki bronzérmet, nemzetközi kategóriában egy ezüstöt, négy bronzot gyűjtöttek a versenyzők. Az egyesület legnagyobb sikerét Némedi Csilla sporttörténelmi profi világbajnoki győzelme jelentette. A 2018-as év sikereinél az i-re a pontot Pribojszki Kata magyar bajnoki címe tette fel. A bajnoknő további sikeres fejlődését egy elhivatott vállalkozó anyagilag is támogatja, az ő súlycsoportja ugyanis szerepel az olimpián az ökölvívás programjában. A versenyző célja – és ezért mindent meg is tesz –, hogy kijusson a tokiói ötkarikás játékokra.

Az egyesület ügyeinek intézését a közelmúltban visszavonult nemzetközi bíró, Pete László szakosztályvezetőként irányítja. A sok küzdelemnek és kitartásnak, valamint a jó nevelőmunkának köszönhetően az egyesület mára a saját tulajdonú, jól felszerelt Höflányi úti csarnokban tartja edzéseit és várja az ökölvívásra elhivatottságot érző fiatal tehetségeket.

Mottójuk: „Fájdalmas ez a sportág, az eredmények könnyeket, izzadságot, vért követelnek, amelyen a hit, a kitartás, az alázat tud győzedelmeskedni!"

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II foci - Gyirmót FC Győr: a mesterségbeli tudásuk megvan a célok eléréséhez

NB II foci - Gyirmót FC Győr: a mesterségbeli tudásuk megvan a célok eléréséhez
Az NB II-ben listavezető Gyirmót FC Győr hazai pályán a Balmazújváros ellen játszik a hétvégi… Tovább olvasom