Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

(Nyíl)egyenesen a sikerek felé

A Datacon Győri DC versenyzői remekeltek az idei területi versenyek során.

Hamarosan az országos bajnokságon bizonyíthatnak. Köntös Zsófia, a klub egyik versenyzője a magyar válogatott tagja lehet. A darts a nyugat-európai kultúrkörből származó egyik legrégebbi ügyességi játék. Ebben a formájában szülőhazája a középkori Anglia, és bár nyilvánvalóan fegyvernek tervezték, valószínűleg már kialakulásakor sem harci eszköz, hanem a gyakorlás, a játék, a versengés eszköze volt. Úgy fest, használatát egyesek hazánkban is kiválóan megtanulták, ugyanis a Datacon Győri DC versenyzői idén rendkívül jól szerepeltek a különböző viadalokon.

Sikerek minden kategóriában

– A területi versenyeken, ahol Győr-Moson-Sopron, valamint Vas megye csapatai találkoztak, az összes kategóriában egyesületünk versenyzője végzett az élen. Több sportolónk szerzett értékes helyezést és szerzett indulási jogot a hamarosan sorra kerülő országos bajnokságon – mondta Venesz Károly, az egyesület elnöke. – A megyében elsőként, tizenegy évvel ezelőtt alakult meg egyesületünk, s mára nyugodtan kijelenthetem: a legeredményesebbé is vált. Több országos bajnoki címet szereztek sportolóink, jelenleg tízen versenyeznek színeinkben.
Az országban egyébként csaknem 900 igazolt versenyző 56 egyesületben űzi ezt a sportágat. A két szakágban – steel és soft – is rendeznek országos csapatbajnokságot férfiaknál és nőknél egyaránt. Természetesen egyéni országos bajnokot is avatnak, a férfiaknál egyesben 64-es, párosban 32-es, a hölgyeknél egyesben 16-os, párosban 8-as táblán versengenek a címekért.

Bizakodó a klubelnök

A győri klub elnöke elmondta, az év folyamán rendezett kvalifikációs bajnokságokon elért eredmények után a novemberi és a decemberi országos viadalon is jó eséllyel indulnak a klub dobói.
– Steel kategóriában öt versenyzőnk, egyéniben Rucska József, Domonkos Sándor, Mészáros Ferenc, Csala Róbert, Raszler József, párosban pedig a Mészáros–Raszler duó indul. Softban négy egyéni – Rucska József, Boczor László, Csala Róbert, Domonkos Sándor – dobó mellett négy páros is ott lesz a legjobbak között. Remélhetőleg sikeresen szerepel majd a Boczor–Rucska, a Domonkos–Csala, a Mészáros–Fenyvesi és a Köntös–Raszler vegyes páros is.

A steel céltábla a sportág fejlődése során parafából készült, ma már a kender erősen összepréselt rostjait használják. A tábla húsz cikkelyre van osztva, egy duplázó meg egy triplázó körgyűrűt tartalmaz. A softtábla műanyagból készül, találatkor az elektronikus gép számlálja az eredményt.

Pedagógus bajnok

Boczor László a steeltáblát kedveli jobban: – Két évvel ezelőtt kezdtem el versenyszerűen űzni ezt a sportot. Érdekesség, hogy valamivel közelebb áll hozzám a steel, mégis a másik kategóriában értem el eddigi legjobb eredményemet, korábban soft egyéniben szereztem országos második helyet.

Rucska József jó eséllyel pályázik az év legjobb megyei versenyzőjének címére. Nem véletlenül, hiszen a területi összesítésben – mindkét kategóriában – egyéniben és párosban is – összesen négy első helyezést szerzett: – Idén tényleg mindent megnyertem, amit lehetett. Versenybiliárdosként kezdtem, majd amatőr dartsversenyekre is beneveztem. Nagyon sok gyakorlás, edzés, na meg természetesen rengeteg idő kell, hogy valamilyen szintre eljusson az ember, szerencsére ehhez a családom is minden támogatást megad – említette az egyébként pedagógusvégzettségű versenyző.

Unaloműzésből az élvonalba

Könnyen előfordulhat, hogy a jövő évi, Sopronban sorra kerülő darts Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottnak győri tagja is lesz. Köntös Zsófia, a Datacon Győri DC versenyzője – aki egyébként gyakran indul és ér el remek helyezéseket a férfiak mezőnyében is – ebben bízik: – Természetesen örülnék ennek, de sok múlik azon, hogyan szerepelek majd az ob-n. Bármilyen furcsa, mindössze egy évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni a sportággal. Egy vendéglátóegységben dolgozom, ahol unaloműzésből kezdtem el dobálni a nyilakat. Azóta fanatikussá váltam, s már otthon is egyre többször gyakorlom a dobásokat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárgála küzdelem helyett

Az első percekben a két Euroliga-együttes tudásához mérten védekezett, mindkét oldalon nehéz volt tiszta dobóhelyzetet kialakítani. A vendégek kaptak hamarabb lábra, két támadásból két triplát dobtak, előbb Farmer, majd Fűrész talált be távolról. A soproniak Blahusková büntetőjével kezdték meg a felzárkózást a mérkőzésen. Tovább olvasom