Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Nyártól megszűnhet a patinás DAC

Nyártól megszűnhet a patinás DACFutball még van, néző már alig a DAC mérkőzésein a marcalvárosi stadionban.
Nem kap önkormányzati támogatást a győri DAC, ezért az egyesületet irányító Héger József távozik a klubtól. Szerinte nyáron akár meg is szűnhet a patinás együttes.
A múlt hétvégén megszerezte első tavaszi győzelmét a megyei I. osztályban szereplő DAC, ám mégsem lehet felhőtlen a kék-fehérek, illetve szurkolóik öröme, ugyanis  ismét veszélybe került az egykor szebb napokat látott patinás egyesület jövője. Héger József, a csapatot működtető kft. tulajdonosa nyártól befejezi a klub irányítását, s azt mondja, számára egyfajta üzenet, hogy idén sem kaptak az önkormányzattól anyagi támogatást.

„Egy év megszakítással kilenc esztendeje irányítom a nádorvárosi klubot. Dicsőségnek tartom, hogy sikerült benn tartani a csapatot az NB II-ben, viszont nagy kudarcként éltem meg, hogy ugyan nem a mi hibánkból, de adminisztrációs okok miatt nem szerepelhettünk tovább a másodosztályban. Újjá kellett építeni a klubot, a csapatot, s most már a megyei első osztályban futballozhatunk.

Azt mindenképp el kell mondanom, hogy ehhez több, a csapatot szerető győri szimpatizáns segítsége is kellett, nélkülük nem jutottunk volna el idáig. Nemrég azonban úgy döntöttem, a bajnokság végén  távozom. Több segítség nélkül nem lehet, felesleges pénzkidobás  fenntartani ezt a klubot. Idén is pályáztunk önkormányzati támogatásra, s tényleg dicséretes, hogy Győr  több mint kétszáznyolcvanmillió forintot ad a sportra, s ebből hetvenegymilliót költ a labdarúgásra, ám furcsa, hogy az egy-egy felnőtt férfi- és női csapatot, valamint utánpótlás-együtteseket működtető DAC-nak ebből egy fillér sem jutott.

Tavaly formai hibára hivatkozva nem kaptunk támogatást, így idén különösen odafigyeltünk a pályázatunkra, de most sem kaptunk semmit. Én ezt amolyan üzenetnek vélem, a városnak lehet, nincs szüksége a DAC-ra, ezért döntöttem a távozás mellett."

A Kisalföldben nemrég számoltunk be arról, melyek azok a sportszervezetek, valamint az utánpótlás-nevelés fejlesztését végző alapítványok, melyeket a győri közgyűlés döntése alapján a város anyagilag is támogat. Összesen 570 és fél millió forint igény érkezett az önkormányzathoz, amely  281 millió 100 ezer forintot oszt szét az egyesületek között.
A győri futballklubok közül a Gyirmót FC  40 millió forintot kap, 15 millióval számolhat az ETO Futsal és Futball Club. A ménfőcsanaki labdarúgóknak 8, az Üstökösnek 6,5 millió forint  jut, s 1 millió forintot kap Győrszentiván csapata.
A DAC ötmillió forintra nyújtott be pályázatot. Héger József szerint elképzelhető, hogy megszűnik a több mint százéves egyesület.

„Megadom a lehetőségét, hogy mások irányítsák tovább a DAC-ot. A jogokat tulajdonló kft.-t továbbadom, ha lesz rá jelentkező. A létesítmény eddig sem a mi tulajdonunk volt, az visszakerül az államhoz és nyilván a DAC új vezetése lehet majd az üzemeltető. Persze az is elképzelhető, hogy ilyen feltételekkel senkinek nem kell majd a klub. Hogy mi lesz akkor? Az, amit már az interneten egy aggódó szurkoló kiírt, s  megosztott:  »Száznégy évet élt a DAC...«"

Megkerestük a győri önkormányzatot, hogy megkérdezzük,  miért nem kapott támogatást a DAC. Tőlük többek között az alábbi válasz érkezett: „Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a labdarúgósportra az idén is több százmillió forintot fordít, amelyben az utánpótlás-nevelés és a létesítményhasználat támogatása is szerepel. Ebben a támogatási rendszerben az idén az ETO labdarúgócsapat körül kialakult sajnálatos helyzetet is kezelni kellett az utánpótlásbázis megőrzésének érdekében.

Az önkormányzatnak ezért nincs szégyenkeznivalója, azonban ennél több pénzt a labdarúgásra már nem fordíthatott. Az önkormányzat partner tud lenni abban, hogy a tao adta lehetőségeket a DAC is ki tudja használni céljaik elérése érdekében."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön fellobban a láng Olümpiában

Csütörtökön fellobban a láng Olümpiában
A görögországi váltófutás után a láng jövő szerdán érkezik meg Athénba, a régi Olimpiai Stadionba,… Tovább olvasom