Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Női kézi-vb: egy orvos két esete Kínával

Kézilabda - Ismét lemarad Kínáról, s nem utazik a világbajnokságra dr. Balogh Péter, az Audi-ETO csapatorvosa.

Nem volt gondmentes a magyar női válogatott felkészülése a december 5-én kezdődő női világbajnokságra. Több játékos is különböző okok miatt lemondta a szereplést, emellett sérülések is nehezítették Mátéfi Eszter szövetségi kapitány munkáját. Részben ezek világítottak rá az egyik komoly gondra: az elmúlt hónapokban orvosszakmailag igencsak fura helyzet alakult ki a nemzeti csapatnál. A korábbi csapatorvos, a győri dr. Balogh Péter megbízatása – akárcsak a többi stábtagé – ugyanis Imre Vilmos lemondásával megszűnt. Az új kapitány hosszú hetekig nem is tett javaslatot arra, kire is bízná az orvosi feladatokat. Október közepén aztán a magyar szövetség ismét Balogh doktort próbálta felkérni a munkára, ám a tárgyalások hamar lezárultak.

"Ha csak a világbajnokságot nézzük, akkor több mint egy hónapos feladatról van szó, tehát ennyi időre esik ki az ember a munkából. A kórház mellett, ahol egy ilyen hosszú távollét csak fizetés nélküli szabadsággal lett volna megoldható, ott van a magánpraxisom is, vagyis a több mint egy hónapos távollét komoly előszervezési és anyagi terhekkel járna. A szövetségnek akkor ez nem megfizethető anyagi áldozatnak tűnt" – kezdte dr. Balogh Péter.

Vizsga előtt álló mentőtiszt volt az orvos

A szövetség ekkor kérte fel dr. Bódy Gábort, az MKSZ orvosi bizottságának elnökét, aki egyébként urológus, de rendelkezik sportorvosi vizsgával is. A történet aztán újabb fordulatot vett: az azerbajdzsáni EB-selejtezőre az új orvos sem tudott kiutazni, ezért az orvosi feladatok ellátására egy vizsga előtt álló mentőtiszthallgatót vittek ki.

Talán ez volt az a pont, ami néhány klubcsapat vezetésében is ijedséget okozott, mi lesz legjobbjaikkal, ha a válogatottnál nem kapnak megfelelő orvosi ellátást. Információink szerint az Audi-ETO egyik főszponzorának képviselője és a klub elnöksége azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy egyszerűen nem engedik el a vb-re a játékosokat, amennyiben nem rendeződik ez az áldatlan állapot.

"Még az MKSZ-elnökségi előtt kaptam egy újabb telefont Vanyus Attilától, hogy esetleg mégis el tudnám-e vállalni a feladatot. Mondtam, hogy a munkáimat úgy időzítettem, hogy nem utazom Kínába, s ilyen rövid idő alatt nem is tudnám áttenni a műtéteimet, így nemet mondtam. Hasonló okok miatt dr. Szálasy László kollégám sem tudta vállalni a kiutazást. Hozzáteszem: egy világverseny előtt azért nem ártana jó egy hónappal korábban a játékosok alaposabb kivizsgálása. Nem tudom azt sem, hogy milyen védőoltásokat kaptak a lányok. Kötelező oltás ugyan nem kell Kínába, de azt mondjuk lehet tudni, hogy a hepatitis B-fertőzöttség elég magas. Ez ellen nem ártana egy injekció" – folytatta a győri orvos, akihez egyébként hűek maradtak a válogatott játékosok, hiszen a sérültek szinte mindegyike járt már a felkészülés alatt Balogh „dokinál".

Visszajárnak hozzá a játékosok

"Kovacsics Anikót bokasérülése után én magam rendeltem be kivizsgálásra. Ezt nem hiszem, hogy magyarázni kellene, elvégre mint a klubcsapatának orvosa mindenképpen célszerű tudnom a sérülése állapotáról. Az már egy másik történet, hogy többek között a kézközépcsonttörést szenvedett Vincze Melinda és a hüvelykujjával megsérült Bogdanovic Annamária is járt már nálam..." – tette hozzá dr. Balogh Péter, aki hangsúlyozta: még véletlenül sem az ő személyéről, hanem az ország legjobb női kézilabdásainak egészségéről van szó.
Végül a Magyar Kézilabda Szövetség keddi elnökségi ülésén a győri klub elnökének, egyben az MKSZ alelnökének, Vanyus Attilának javaslatára kompromisszumos megoldás született. Mint arról már beszámoltunk, Bódy Gábor munkáját a vb-n a győri dr. Király Géza traumatológus segíti.

Az elnök szerint jó kezekben van a csapat

Természetesen megkerestük a szövetséget is, Sinka László elnök szerint igazi „magyaros" történet az egész.

"Sajnos az elmúlt napokban túlságosan is felnagyították egyesek ezt az egész ügyet. Való igaz, az előző kapitány stábjának lejárt a megbízatása, de mi továbbra is szerettük volna dr. Balogh Pétert orvosnak. Ő azonban nem tudta vállalni azt az igénybevételt, ami a kínai vb miatt a válogatottra várt. Dr. Bódy Gábor lett így a válogatott orvosa. Róla kissé egyoldalú hírek jelentek meg, mert ugyan valóban az urológia a fő szakterülete, de emellett sportszakorvos is. Ő az orvosi bizottságunk elnöke, s az 1990-es évek közepén a férfiválogatott mellett dolgozott, de volt orvosa az FTC női csapatának. Vanyus Attila valóban tett javaslatot az orvosi stáb megerősítésére, amit az elnökség el is fogadott, tudván, hogy hosszabb ideig lesz külföldön a csapat, ráadásul Távol-Keleten. Itt jegyezném azonban meg, hogy nem ismeretlen számunkra a terep, hiszen a pekingi olimpián már megtapasztaltuk, a kínaiak nagyon profin meg tudnak szervezni és rendezni egy világversenyt. Véleményem szerint a két orvossal, dr. Bódy Gáborral és dr. Király Gézával, valamint Tímár Csaba masszőrrel és Mezei Csaba fizioterapeutával – akit egyébként több szövetség is szeretne válogatottjai mellé megszerezni – nagyon erős egészségügyi háttérrel rendelkezik a magyar női válogatott" – mondta a szövetség első embere, aki úgy véli, a jövőben is hasonló módon lehet csak megoldani az orvos kérdését.

"Tisztában vagyok azzal, hogy milyen leterhelt az egészségügy, különösképpen az orvosok. Éppen ezért nem gondolkodunk már most sem egy emberben, hanem inkább egy erős orvosi csapatot képzelünk el, melyben több szakembernek juthat szerep. Így például Balogh Péterre is számítunk a továbbiakban is" – folytatta Sinka László, aki az előzetes vizsgálatokkal és az esetleges oltásokkal kapcsolatban röviden a következőket mondta: "Úgy gondoljuk, a legjobb játékosok klubjukban folyamatos ellenőrzés alatt állnak, ami pedig az oltásokat illeti, a pekingi olimpiára sem kellett semmilyen különleges dolog. Biztos vagyok benne, hogy most is kiváló körülmények várnak a vb résztvevőire."

Olvasóink írták

 • 16. nasi12 2009. december 01. 22:31
  „Tisztelt Vakegér, és Spitfire!
  Bocsi, de nekem továbbra is az a véleményem, hogy a kosárlabda Győrbe engedése óriási hiba volt.
  ---------
  A férfi és a női kézilabdát különválasztották, mivel belátták, hogy a rendelkezésre álló anyagiakból nem lehet két csapatot megfelelően menedzselni.
  Én úgy tudom egy férfi csapat eltartása tízszer többe kerül, mint egy női csapaté.
  Akik a kilencvenes évektől megfordultak a férfi csapatnál, semmit nem tettek az eredményesebb szereplés érdekében.
  Ezért is V.A. a hibás?
  Mivel egy nagyon pénzigényes sportágban (repülés) éveken keresztül a saját bőrömön keresztül tapasztaltam meg, hogyan is mennek a dolgok, hogyan is lehet támogatókat szerezni, ezért állítom, ha a férfi csapat vezetőségének csak minimális rátermettsége, akaratereje, ill. kedve lett volna ahhoz, hogy pénz, támogatókat szerezzenek a fiuk számára, akkor minimális utánajárással, csekély kilincseléssel, az NB1. 5-8 helyére várományos férfi csapatot életben lehetett volna tartani.
  Csak össze kellett volna írni a városban az első 50 legnagyobb céget, és illedelmesen bejelentkezni a gazdasági vezetőknél, aztán elmesélni mit is szeretnének, mesélni a fiatalok sportolási lehetőségéről, a férfi utánpótlásról, stb. és megnyerni őket a céljaiknak.
  Ezt senki nem tette meg, csupán üldögéltek az íróasztaluknál, és arra vártak nagy büszkén, hogy valakik majd rájuk nyitják az ajtót, és hatalmas pénzekkel ostromolják őket, hogy engedjék már meg, had támogassák a csapatot.
  Ha 10%-os hatásfokkal dolgoztak volna, akkor a férfi csapatnak most öt komoly támogatója lenne, de ismétlem soha senki nem tett semmit a férfi csapatért.
  Soha! Senki! Semmit!
  Ezért is V.A. a hibás?
  Az utóbbi évek eredményei:
  1997-1998 5.hely
  1998-1999 6.hely
  1999-2000 8.hely
  2000-2001 8.hely
  2001-2002 7.hely
  2002-2003 4.hely
  2003-2004 7.hely
  2004-2005 6.hely
  2005-2006 9.hely
  2006-2007 7.hely
  2007-2008 12. hely
  2008-2009 13.hely
  Ezért is VA a hibás?
  Nemzetközi mérkőzések nélkül nincsenek támogatók!
  Ezért is VA a hibás?
  És a többi kb. 50 ember, aki tétlenül nézte Tóth László és a csapat vergődését évekig?
  Őket nem kérdezitek meg mért?
  V.A. becsületesen bevallotta, a két csapatot nem tudja sikeresen segíteni, ám amit elvállalt, a női csapat ügyeinek intézését, és szerintem qurva jól csinálja.
  Soha még az ETO-val ekkora sikereket nem ért el senki!
  Mért bűn ez?
  Mért csípi a szemét néhány embernek, ha valaki sikeres?”
 • 15. Vakegér 2009. december 01. 13:20
  „Tisztelt nasi12!

  Csak a pontosság kedvéért érdemes lenne megnézni milyen eredményekkel rendelkezett a férfi szakosztály és milyenekkel a női, amikor megkezdődött a férfi szakosztály elsorvasztása! Ez nem pár évvel ezelőtt kezdődött, hanem a 90-es évek második felében.
  Egyébiránt senki nem akarja a sikeres női kézilabda csapatot szétzilálni. Éltek a lehetőséggel és és a világ egyik legjobb női klubcsapatát hozták össze. De azt el kell ismerni, hogy mindez a férfi csapat kárára is történt.
  Egyébiránt a férfi csapatot simán benn lehetett volna tartani az első osztályban, ha azt az összeget amit a női kosár kap a várostól rájuk szánják (a valós összeg 9 számjegyű). Tudomásul kellett volna venni, hogy a kosárlabdának nuincsenek gyökerei Győrben. ezt mutatja is a nézőszámuk. Úgy tudtak az első nemzetközi kupameccsükre nézőket szerezni, hogy kivezényelték több általános iskola tanulóit a meccsre. De ez csak az utolsó szeg volt a koporsóban, a többit a már említett módon a 90-es évektől kalapálták be abba a bizonyos koporsóba.”
 • 14. Spitfire 2009. november 30. 21:48
  „#13: nem vagy te csúnyán elfogult? az amit te itt levezettél annak a valóságtartalma = a nullával! ne írj hülyeségeket! ezt a mesét a Vanyus elvtárs adta be neked? :-)) profik? hol aranyom? röhögnöm kell! :-))”
 • 13. nasi12 2009. november 30. 21:07
  „Tisztelt Vakegér!
  Pár évvel ezelőtt, hoztak egy stratégiai döntést az érdekeltek.
  A kérdés az volt, hogy legyen-e a városnak továbbra is, két középszerű csapata, akik állandóan harcban vannak a negyedik ötödik helyért, vagy az egyik csapatnak elengedi a kezét az állandóan támadott (profi) vezetőség, és bebizonyítja, hogy a másik csapatot képes világszínvonalon menedzselni, míg az irigyek, a dilettánsok pedig bebizonyíthatják, mire mennek a másik csapattal.
  A verseny eldőlt, és a szakértők (a profik) torony magas győzelmét hozta.
  A hozzáértők létrehozták Európa egyik legerősebb női kézilabda társulatát, míg az állandóan károgók, és elégedetlenkedők, a saját stábukkal, már a második vonalban is csupán csak bukdácsolnak!
  A verseny azt gondoltuk végérvényesen eldőlt, ám a dilettánsok most ismét támadásba lendültek.
  Most a károgók a női csapatot szeretnék szétzilálni, és visszafejleszteni a középmezőnybe, hogy a labdát bőszen kosárba dobálódzók kezére kerüljenek a világ legjobbjait támogatók szponzori pénzei.
  A kérdés, csupán az, hogy igazhitű Audi ETO szurkolóként mindezt tűrhetjük-e!
  A válasz:
  NEM! NEM! SOHA!
  Hajrá Audi ETO!
  ui.
  Várjuk hogy a másik stáb, is bizonyítson végre!”
 • 12. Vakegér 2009. november 30. 11:32
  „Kedves Nasi12!
  Nézd meg a mérleg másik serpenyőjét is: milyen áron sikerült a legsikersebb szakosztállyá tenni a női kézilabda szakosztályt. Nos a mérleg másik serpenyőjében a nagy múltú férfi kézilabda csapat elsorvasztása van!
  Csak a pontosság kedvéért...”
 • 11. nasi12 2009. november 30. 02:17
  „T. Hedon!
  Bármikor beszélhetsz vele, négyszemközt mindenre válaszolni fog neked, (sőt!) de nem publikus dolgokat, soha nem fog a médiákban közkincsé tenni.
  Miért kérték fel az alelnöki tisztségre?
  Mert megdolgozott érte!
  Elnöksége alatt lett Győr városának leghíresebb csapata a Garboplast, majd Audi ETO női kézilabda-csapat, amely az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar női klubcsapata, mind a hazai bajnokságot, mind a nemzetközi szereplést tekintve.
  Elnöksége alatt a klub az elmúlt 12 évben mindig a női bajnokság dobogóján végzett.
  Tízszer bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe.
  Ugyancsak tízszer játszott minimum elődöntőt valamelyik nemzetközi kupában.
  A 2007/2008-as idényben veretlenül lett bajnok az ETO.
  Ebben az évben egy szenzációs 31 meccsből álló győzelmi sorozatot is produkáltak.
  A Magyar Kupát sorozatban ötödször hódította el a csapat.
  A Bajnokok Ligájában legutóbb már döntőt játszottak a győri lányok.
  Győr városának még soha nem volt ilyen tartósan sikeres csapata, mint az elnök úr irányítása alatt levő Audi ETO!
  Kell-e ezt magyarázni?
  A sikert mért kell magyarázni?
  Én alelnöki győzelemként élem meg, már azt is, hogy csírájában meg tudja gátolni az olyan Győr ellenes rendeleteket, dolgokat, amik régen mindennaposak voltak.
  -------------------
  T. Spitfire!
  Balogh doki szakmájában nem csak országosan, de Európai szinten is az egyik legnagyobb szaktekintély, és bizony sokan csak benne hisznek, tőle várják a gyógyulást, így nem firtatnám nagyon, mért érzi kötelességének a munkában megsérült emberek gyógyítását, a sportolók mellett.”
 • 10. Spitfire 2009. november 29. 23:42
  „az egész MKSZ egy maffia, ugyanúgy ahogy az MLSZ is... mindenki ott nyúl, ahol tud. a "szegény" Balogh doki meg ha nem praktizálna kb. 10 különböző városban, talán ráérne erre arra... csak hát az a fránya pénz ugye, azt mindenki szereti.”
 • 9. Hedon 2009. november 29. 13:25
  „Kedves,,nasi 12"

  Azt gondolom, sok mindenben egyetértünk. Radulovics erőltetése
  már a Fradi elleni, minden eldöntő mérkőzés előtt is hiba volt.
  Az ellenfelek mindig akkor zárkóztak fel "fenyegető közelségbe"
  amíg őt erőltettük benn a pályán minden áron.
  Azzal sem mondok újat, hogy Kékes & Kékes ill. Dobrovits-Tájok
  kettős általában feladat végrehajtással érkezik az ETO ellen.

  Azonban Vanyus Úr MKSZ alelnöki hasznosságát (csak jó értelemben )
  az Audi ETO szemszögéből nézve továbbra sem látom, érzékelem.

  Tehát ha fontos ügyekben nincs érdekérvényesítő szerepe (képessége)
  akkor miért is vállalja ?”
 • 8. nasi12 2009. november 29. 12:14
  „Bocsi, az előző Hedon-nak szólt.”
 • 7. nasi12 2009. november 29. 10:42
  „Ha az elcsalt, bajnoki döntőről bővebben is szeretnénk beszélgetni, akkor már a kifejezést is át kell fogalmaznunk, elvesztettre, hiszen ha ott voltál, akkor láthattad, legalább annyira mi is hibásak voltunk a vereségért, mint a játékvezetők. Emlékszem a már megnyert mérkőzés győztes csapatába nyúlt bele az általam nagyon tisztelt Róth Kálmán úgy, hogy felküldte a pályára a formán kívüli csókosokat, pl. az általam nagyon is tisztelt Radulovicsot is, akinek két labdaérintéséből azonnal kaptunk két gólt.
  A rendezési hiányosságokról most ne is beszéljünk, hiszen ,,az egyébként is Győr kedvencek" a Kékes testvérek halálfélelemben vezették le a második félidőt.
  A suttyók szinte már a pályán lógtak, köpködtek, dobáltak.
  -----------------------
  A kézilabda szövetség versenykiírása Férfiak/Nők 2009-2010:
  Alapszakasz: körmérkőzéses rendszerben (22 forduló)
  Rájátszás: 1-4. helyezettek play-off rendszerben (2/3 győzelemig)
  5-8. és 9-12. helyezettek körmérkőzéses rendszerben (6 forduló)
  Szerintem játék nélkül nem lehetünk bajnokok, és csak annyit lehet változtatni, amit a többi csapat is elfogad!
  -------------------------
  Az érdek érvényesítésről nem itt kellene beszélgetni, hiszen ami nekünk előnyös és jó, az az ország többi szurkolóinak nem tetszene, és fellázadnának ellene.
  Kérdezd meg személyesen Vanyus Attilát, majd mesél ő neked a különböző érdekcsoportokról, és a Sinkáékkal lefolytatott hatalmas vitáikról.
  Érdekes a többi alelnökről (pl. Szántó) egy szót se hallani, mert vagy a kényes témákat kerülik, vagy csak csücsülnek a langyosban.
  ------------------------
  Továbbra is állítom, a bíróküldés nem az alelnökök feladata.
  Tisztelettel:
  -nasi12-”
 • 6. Hedon 2009. november 28. 20:27
  „Kedves ,,nasi 12"

  Vanyus Attila a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke
  az-az Sinka Úr "kvázi" helyettese. Ebben a minőségében
  ha ilyen kérdésekbe (bajnoki kiírás, bíróküldés, )sincs beleszólása
  akkor miért vállalja ?Az elcsalt bajnokit a helyszínen láttam.
  Különösebb tiltakozásáról azóta sem olvastam.
  Rájátszás pedig továbbra is lesz csak változott
  a lebonyolítása. Tehát hiába nyerünk alapszakaszt torony magasan
  gyakorlatilag csak pályaválasztói jogot nyerünk a rájátszásra.
  Továbbra is úgy gondolom, hogy Vanyus Úr személyes karrierjén kívül
  MKSZ alelnöki pozíciójából az Audi ETO annyit profitált, mint kb. a Hódmezővásárhely.”
 • 5. nasi12 2009. november 28. 18:54
  „Tisztelt Hedon!
  Szerintem rossz helyen keresed a vétkest.
  Sajna az ETO vezetésének nincs beleszólása a játékvezetők küldésébe, hiszen ha lett volna, akkor 2007. 05. 27-én a Kékes testvérek sem csalhatták volna el a bajnokságunkat a Népligetben.
  Kérdéseidet inkább Sinkának tedd fel, mért akart a világ legjobbjai mellé urológust kiküldeni.
  Ha a szövetség akart volna valamit, a nagytudású orvostól, akkor mért nem jelezte időben, hiszen a VB időpontja ismert volt már egy évvel ezelőtt is.
  Sőt Konkoly Csabát sem engedték, hogy lányainkra vigyázzon a VB ideje alatt.
  Ja és a keresztfiam hónapok! óta! vár már Balog dokira és a térdműtétjére, (politika!!) már nem lehetett tovább halogatni, ám ha fiatalon mankózásra lett volna ítélve, valakinek bizonyára eltörtük volna a lábát és a csókos urológussal műtettük volna meg.
  A rájátszás menete, egyébként már megváltozott.”
 • 4. Hedon 2009. november 28. 17:27
  „Tisztelt Vanyus Úr ! Ön az MKSZ alelnöke. legyen szíves mesélje el
  hogy alelnöki működésének milyen pozitívumait kellene látnom.
  Amit látok, ill. tapasztalok.
  Bajnokság rájátszásos lebonyolítása kimondottan az ETO-ra szabva
  Az-az keresztbe tenni mindenáron, toronymagasan megnyert alapszakasz
  után egy-két sérüléssel hát ha el tudjuk veszíteni a bajnokságot.
  Csodálatos bíró küldések sorozatban immár hazai mérkőzéseinken is.
  pl. Eto-Békéscsaba, a csarnok egy emberként volt megbotránkozva
  az ott látott játék(el)vezetés kapcsán.
  dr.Balogh Péter sokadik megalázása, amihez Ön ismételten asszisztál.”
 • 3. pacsibácsi 2009. november 28. 16:49
  „Mikor először volt szó a dologról, akkor nem akartak neki fizetni. Mikor égett a ház, s újra felkérték, akkor pedig csak pár nap volt az indulásig, s akkor már nem is tudott és nem is akart kapkodni.”
 • 2. IV.Béla 2009. november 28. 13:49
  „Áháá, Balogh doki. Szeretjük..”
 • 1. Csetneky 2009. november 28. 13:13
  „A cikk szerint most azért nem utazik, mert ő nem akar - nem tudja lemondani a műtéteit. Akkor mi a probléma?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-kupa: hazai pályán nyert a Lami-Véd Győr

Kosárlabda - Hazai pályán győzött a Seat Lami-Véd a portugál Vagos ellen a női kosárlabda… Tovább olvasom