Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Német ajándék Fehér Miklós szüleinek

A Németországban élő Salamon Marianna kezdeményezésére – a ZTE után – az FC Saarbrücken küldött a játékosai által aláírt mezt Fehér Miklós szüleinek. A családhoz még nem érkezett hivatalos állásfoglalás fiuk halálának okairól.

Salamon Marianna tizenkét évvel ezelőtt határozta el, hogy először Svédországba, majd Németországba, Saarbrückenbe költözik. Addig a Győr melletti Banán élt, nyaranta nagyszüleinél Szabadhegyen töltötte a vakációkat. Közel ahhoz a helyhez, ahol Fehér Miklós Győrött lakott. Megmagyarázhatatlan, keserű érzés fogta el, amikor értesült a fiatal labdarúgó tragé- diájáról. Úgy gondolta, valamit tennie kell, még ha oly messze is van egykori hazájától, Miklós gyerekkori lakhelyétől. A helyi német harmadosztályú futballcsapathoz fordult, a csapattagok által aláírt mezt pedig tegnap elhozta oda, ahol szerinte a legjobb helyen van: Miklós többi emléke közé.

„ Nagyon fiatalon hagytam el hazámat, tizenhat évesen döntöttem úgy, hogy máshol szeretnék élni. Természetesen családtagjaimmal tartom a kapcsolatot, gyakran járok haza. A testvéremtől tudtam meg azt is, hogy mi történt Miklóssal. Nem találkoztam vele személyesen, bár ki tudja, nyaranta a réten, ahol fociztak a srácok, őt is láthattam a többiek közt."
Marianna mostani látogatásának első útja a temetőbe, Miklós nyughelyéhez vezetett. Friss virágot vitt a sírra, s elmesélte gyerekeinek, ki is volt Fehér Miklós.

„ Hihetetlen, mekkora a külföldi emberekben is a részvét. Németországban nagyon sokan megállítottak és beszélgettek velem a tragikus napról, Miklósról. Ezzel szemben kicsit furcsállom, hogy itthon nem mindig úgy viselkednek az emberek, ahogy az ilyenkor elvárható lenne. Nem is tudom elképzelni például, hogyan tud olyasvalaki a tükörbe nézni, aki ellopta a sírról a portugál csapat egyik ajándékát."
A családi borozó előtt a fiatalasszony nem titkolta, várta, de kicsit tartott is a fogadtatástól. Miklós édesanyja és Marianna azonban szavak nélkül is gyorsan „egymásra" találtak.

„ Miki gyakran hozott mezeket haza. Azokat is, amikben játszott, de olyanokat is, amiket az ismerősöknek, barátoknak szánt. Neki is, mint talán minden labdarúgónak, más jelentéssel bírt egy-egy mez. Nagyon sok gyűlt össze, több száz darab. Április végén, május elején szeretnénk itt megnyitni az emlékmúzeumot. Sajnos nagyon nehezen megy a kialakítás, az emlékek miatt vannak napok, amikor nem is tudok belépni abba a szobába."

Még szót váltunk arról, hogy néhány lapban ismét megjelentek Miklós halálának okait firtató információk. Fehér Miklós édesanyja könnyeivel küszködve mondta búcsúzóul:
„ Elegem van a hamis hírekből. Egyelőre még nem kaptunk semmilyen hivatalos értesítést Portugáliából..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúfos Real Madrid-vereség - mekkora a hullámvölgy?

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a vendégcsapatok hétvégéjét rendezték a spanyol labdarúgó-bajnokság… Tovább olvasom