Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Nem akar kapitány lenni

Az egykori német válogatott, most a Getafe edzőjeként dolgozó Bernd Schuster interjút adott lapunknak.

Az egykori német válogatott, a jelenleg a Getafe edzőjeként dolgozó Bernd Schuster interjút adott a Kisalföldnek, melyben jelenlegi terveiről és a német szövetségi kapitányi ambícióiról beszélt.

Bükfürdőn edzőtáborozik a spanyol élvonalban szereplő Getafe labdarúgócsapata. A csapat itt-tartózkodása során három edzőmérkőzést is játszik. Ma Zalaegerszegen a ZTE ellen, majd vasárnap 18 órakor Kapuváron a rábaközi válogatott ellen lépnek pályára a spanyolok.

Jövő kedden Bükön a Győri ETO FC lesz az ellenfelük. Felvetődött, hogy pénteken az FC Sopronnal csap össze a spanyol gárda, de a liga nem engedte elhalasztani a soproniak pápai bajnoki meccsét.

A Getafe leghíresebb tagja a német edző, Bernd Schuster, aki a csapat szálláshelyén, a büki Répce Gold Hotelben tartott sajtótájékoztató után nyilatkozott lapunknak.

Lisztes nevét ismeri

– Spanyolországban futballozott a három legnagyobb klubban, a Barcelonában, a Real és az Atletico Madridban. Hol érezte magát a legjobban?

– Nem szeretnék különbséget tenni – kezdte Schuster. – Nagy szerencsém volt, hogy futballozhattam nyolc évet a Barcelonában, kettőt a Real Madridban, hármat pedig az Atletico csapatában. Mindegyik csapatnál élveztem a futballt, remekül éreztem magam, úgyhogy azt kell mondjam, játékosként tizenhárom csodálatos évet töltöttem Spanyolországban.

– Mennyit tud a jelenlegi magyar labdarúgásról?

– Mióta Lothar Matthäus a kapitány, úgy gondolom, a magyar futball kicsit visszakerült az európai vérkeringésbe, újra többet hallani róla. Amúgy a játékosok közül Lisztes nevét ismerem, ő nevet szerzett magának a Bundesligában.

– Hogyan került együttese Bükfürdőre?

– Az alapozó időszak fizikálisan nagyon leterheli a labdarúgókat. Azt gondolom, éppen ezért szükség van néhány olyan napra, amikor ennek az időszaknak a nehézségein túl nem kell a játékosoknak még a családjukkal is foglalkozni, hanem kicsit kikerülnek megszokott környezetükből.

A Getaféval vannak tervei

– Matthäusszal sok közös pont van a pályafutásukban. Nagyjából egyszerre lettek válogatottak, s edzősködni is körülbelül egy időben kezdtek. Ki lehet előbb német kapitány?

– Érdekes kérdés. Lothar Matthäusnak most Magyarországon, nekem a Getafe csapatánál van dolgom. Amúgy a logika elvileg azt diktálná, hogy ő legyen, hiszen nálam jóval többször játszott a német válogatottban, de a futballban minden megtörténhet, s időnként nagyon gyorsan kell döntenie az embernek.

– Önt ha felkérnék, vállalná a feladatot?

– Két éve már volt érdeklődés ebben az ügyben. Azt gondolom, egy válogatottat vezetni egészen más jellegű munka, mint egy klubcsapatot irányítani. Akkor még nem éreztem magam elég tapasztaltnak erre a munkára, most pedig nagy feladat vár rám a Getafénél.
Nem tud kibújni a bőréből

– A spanyol klubjánál mivel lenne elégedett?

– Szeretnénk szép futballt játszani, emellett a fő cél, hogy ismét biztosan bent maradjunk.

– Edzőként van-e valamilyen hitvallása a futballról?

– Az ember nem tud kibújni a bőréből. Még aktív labdarúgóként alakult ki bennem egyfajta elképzelés a játékról, s ez természetesen nem változott azzal, hogy edző lettem. Amíg futballoztam, a pályán magam próbáltam a társak segítségével az elképzeléseimet megvalósítani. Most edzőként a csapatommal próbálom elérni ugyanezt, bár ezen a pályán vannak olyan szituációk, amikor az ember kényszerhelyzetbe kerül és kénytelen az eredményesség érdekében más eszközökhöz nyúlni, mint amit a szíve s a futballról alkotott elképzelései alapján legszívesebben tenne.

Nemrég láttam a japán válogatottat futballozni, s ha nem tudtam volna, hogy Zico az edzőjük, akkor is rögtön látszott a játékukon, hogy brazil szakember keze alatt dolgozik a csapat. Valami ilyesmit szeretnék én is elérni a Getaféval, hogy látsszon a csapat játékán, hogy ez az én csapatom. Ez persze nem megy egyik napról a másikra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedetlen aranyérmes

Mondhatni, a várakozásnak megfelelően diadalmaskodott a szám jelenleg még abszolút elsője, Michael Phelps távollétében, de már fenyegető közelségbe jutva az amerikai világrekordjához, amelytől az elején elég messze volt a magyar kiválóság. Háromszáz méternél viszont már alig 17 századra volt már csak Phelps csúcsától (4:08.26), ám végül megjavítani most még nem sikerült. Tovább olvasom