Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Negyvenéves bajnokcsapat

A négy évtizede NB II-ben bajnokságot nyert MÁVDAC legendás futballistái újra együtt ünnepeltek.
A jubileumi találkozóra csaknem egycsapatnyian jöttek el, s elevenítették fel a felejthetetlen siker pillanatait.

„Az ég akkor a legszebb, ha kék... –fehér" – vallották egykor és állítják most is a DAC szimpatizánsai. Így gondolják ezt a klub 1969-ben NB II-es bajnokságot nyert csapatának tagjai is, akik a jubileum alkalmával találkoztak újra, hogy a győri Zöldfa étteremben együtt elevenítsék fel a felejthetetlen siker nagyszerű pillanatait.

A legendás együttesből a klub elmaradhatatlan törzsszurkolóját, Marányi Ernőt is beleszámolva, pontosan egycsapatnyian jöttek össze. Gyorsan előkerültek a sikerről tanúskodó újságkivágások, régi fotók, de elsőként az elhunyt társakról, vezetőkről emlékeztek meg Harnisch Róberték.
„Aranyos" esztendő volt 1969 a kék-fehérek életében: a Fehérvári Alfréd edző által irányított gárda magabiztosan, a legkevesebb gólt kapva nyerte meg az NB II Nyugati csoport küzdelmeit és jutott fel az NB I/B-be.


Hátsó sor: Gyömörei Sándor, Gláser József, Germán Feremc, Harnisch Róbert, Révai János, Tóth Sándor. Első sor: Marányi Ernő, Nyers Jenő, Lénárt József, Tóth László, Pálos József.
Hátsó sor: Gyömörei Sándor, Gláser József, Germán Feremc, Harnisch Róbert, Révai János, Tóth Sándor. Első sor: Marányi Ernő, Nyers Jenő, Lénárt József, Tóth László, Pálos József.A kevés találatban nagy szerepet játszott az ETO-tól átigazolt korábbi válogatott kapus, Tóth László.

„Ő volt a rutin. Csókolomot köszöntem neki, amikor a klubhoz kerültem – mesélte Nyers Jenő, az egykori csapat védelmének oszlopos tagja. – Óriási együttesünk volt, talán senki sem tudott volna minket megverni a magasabb osztályban sem, de nem engedtek bennünket újra bajnokságot nyerni immár az NB I/B-ben" – tette hozzá az egykori bekk.

„Mi játszottunk először négy-kettő-négyet, az ország legjobb kapusa és játékosai nálunk futballoztak" – vette át a szót Pálos (Prutzki) József.

„Sohasem felejtem el azt a Máza-Szászvár elleni meccset, ami után aranyérmesek lettünk" – említette Révai János, aki azon a találkozón az egy gólt szerző Tóth Sándor mellett kétszer talált a kapuba.

Gyömörei Sándor és Lénárt József aztán egy Gláser Józsefhez kapcsolódó anekdotát elevenített fel:

„Józsira egy meccsen már Frédi bácsinak kellett rászólnia, mert a nagy melegben az árnyékos oldalon maradt, pedig nagyon támadott az ellenfél csatára."

„Aztán kapcsoltam, s a társak segítségével sikerült szerelnünk" – vágott közbe rögtön Gláser József, aki egy tapolcai mérkőzésen is „eltűnt".

„Szögletet rúgni mentem a sarokzászlóhoz, de nem vettem észre, hogy a bánya miatt kiástak egy nagyobb gödröt. Elmozdult a léc, amivel letakarták, én pedig belebukfenceztem a gödörbe. Nagy volt a derültség, amikor a lyukból integetni kezdtem, hogy minden rendben."

Érthetően nem okozott ekkora derültséget a klub jelenlegi helyzete. A DAC a megyei III. osztályban szerepel.

„De legalább nem szűnt meg. Örülünk, hogy vannak, akik viszik tovább a klub nevét" – tette hozzá Germán Ferenc, aki általában mindig ott van, amikor a DAC pályára lép.

Olvasóink írták

 • 1. SzórakészÍrókéz 2009. december 01. 20:49
  „Gratulálok az Uraknak !
  A megérdemelt sikereket kísérje hosszú boldog élet !
  Sok "jófocista" unokával !
  (Nekik, ezeket a mostani hazai meccseket (szerintem) látogatni kár...)
  Bár, a döntés az Önöké....
  (vagy, talán, ha kimennek akkor nem ezekért a meccsekért teszik ?)
  Üdvözlettel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetedszer is SMAFC-győzelem

A SMAFC-NYME NB I/B-s női kosárlabdacsapata november 29-én immár a hetedik győzelmét szerezte, ezzel… Tovább olvasom