Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Mozgékony óriás a palánk alatt

A lett válogatott Zane Tamane az MKB-Euroleasing Sopron egyik nagy fogása. A két méter magas center alkatilag és stílusát tekintve is jól illeszkedik a soproni gárda játékrendszerébe.
Zane Tamane személyében egy képzett válogatott kosarassal bővült az MKB-Euroleasing Sopron kerete. A két méter magas lett olimpikon center ráadásul elég mozgékony, mely tökéletesen illeszkedik a legutóbbi szezonban bajnoki és Magyar Kupa-ezüstöt szerzett csapat sok futásra épülő játékához.

A klub honlapján (www.wb-sopron.com) készült összeállításban Székely Norbert vezetőedző így nyilatkozott az új szerzeményről:

 
Zane Tamane

Születési idő: 1983. szeptember 24.
Születési hely: Riga (Lettország)
Magasság: 200 cm
Poszt: center
Eddigi csapatai: Agenskalna Gimnazija (Riga), Klondaika (1999–2003 Riga), Western Illinois (2003–2006 NCAA, USA), Washington Mistycs (2006, USA), FC Barcelona (2006/07, Spanyolország), Hondarribia Irun (2007/08, Spanyolország), Orenburg (2008/09, Oroszország), USK Praha (2009/10, Csehország).

„Zane Tamane személyében egy tapasztalt játékos érkezett hozzánk, aki a lett válogatottban is meghatározó játékerőt képvisel. Azért is örülök, hogy bennünket választott, mert fizikai paraméterei alapján tökéletesen illeszkedhet az általunk képviselt sokmozgásos játékhoz. Kétméteres magassága a hárompontos vonal távolabbra tolásával még inkább felértékelődik, az alsó posztos játékot reményeim szerint körülötte hatékonyan lehet majd megoldani. Mindemellett egy mozgékony center, mely a lepattanók megszerzése során is előnyt jelent. Erényeit kihasználva különösen a támadólepattanók megszerzésénél várok előrelépést."

A 27 éves lett center magas termetével hamar kitűnt társai közül, így egyenes út vezetett számára a profi karrier felé. A lett korosztályos válogatottakkal megjárta az Európa-bajnokságokat, 2003-ban pedig a világbajnokságon is megmutatta magát.

Természetesen az ő karrierjéből sem maradhatott ki Amerika, ahol előbb az NCAA-ben (16,4-es pont-, 10,6-os lepattanóátlag), majd a lett női kosárlabda első reprezentánsaként a WNBA-ben szerepelt. A Detroit Shock draftolta a harmadik körben, majd elcserélte a játékjogát a Washington Mistycs együttesével, mellyel a negyeddöntőig jutott.

Ősszel a gyakorlatnak megfelelően ő is visszatért Európába, ahol évről évre egyre jobb teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet. Előbb az Európa-kupás spanyol FC Barcelona játékosaként 9,8-es pont- és 7,3-es lepattanóátlagot produkált. A következő évet a szintén spanyol Hondarribia Irun gárdájánál töltötte, ahol átlagai tovább javultak (12,4-es pont- és 9,9-es lepattanóátlag).

A mediterrán évek után a fagyosabb Oroszország felé vette az irányt, ahol az Orenburg centereként már az Euroligában edződött, amit az átlagban elért 11,4 pontja és 7,6 lepattanója is bizonyított. Teljesítményére felfigyelt a szezon végén a cseh bajnok. A prágai együttes éppen a január 20-i soproni mérkőzésen biztosította helyét az Euroliga rájátszásában. Ezen a találkozón Zane Tamane 12 ponttal terhelte meg az MKB-Sopron gyűrűjét.

Összességében azonban a rengeteg légióst foglalkoztató cseh kupagyőztesnél nem jutott a tudásának megfelelő játéklehetőséghez, így örömmel fogadta a soproniak megkeresését. Egy biztos, az előző évvel ellentétben az MKB-Euroleasingnél fontos szerepet szánnak neki.

Zane Tamane – aki edzéskörülmények között már zsákolt is – mozgékony, stabilan védekező csapatjátékos hírében áll, aki nemcsak a palánk közvetlen közelében, hanem középtávolról is veszélyes. A lett válogatott egyik alapembere, mellyel 2007-ben negyedik helyet szerzett az olaszországi kontinensviadalon. 2008-ban a pekingi olimpiát is megjárta (9. hely), a 2009-es lettországi Európa-bajnokságon pedig 11 pontot szerzett mérkőzésenként, és átlagban közel 7 lepattanót szorgoskodott össze.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előbbre lépett az ETO FC

Az előző bajnokságban megszerzett nyolcadik hely után eredményességben és játékban is előrelépett a… Tovább olvasom