Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Motorosok az ájulás határán

A győri Arrabona Motor SE versenyzői a közelmúltban két nagy versenyen is sikerrel szerepeltek.

Az indulók között ott volt a Dakart is sikerrel teljesítő Nagy Péter.
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Erzberg Rodeó motorversenyt, melyen ezúttal a győri klubok közül csak az Arrabona Motor SE versenyzői vállalták a kihívást.

A háromnapos viadal a kvalifikációs futamokkal kezdődött. Ezeken egy 13 km hosszú murvás szerpentinen kellett a versenyzőknek minél gyorsabban végigérniük. A mintegy 1000 indulóból az első 500 indulhatott magán a hegymászó versenyen. Szerencsére az összes magyar versenyző bekerült a szűkített mezőnybe.

Hatalmas bukás a rajtnál

A szervezők alaposan kitettek magukért: a pálya nyomvonala ugyanis sokkal nehezebb volt, mint korábban. Már az elején történt is egy hatalmas bukás, ami miatt az utolsó két sor csak késve tudott elindulni. A körülményeket pedig csak fokozta a 33 fokos hőség. A versenyzők a világ minden tájáról érkeztek, csupán néhány név a sztárok közül: David Knight, Juha Salminen, Alfie Cox és Travis Pastrana.

A nézők számára leglátványosabb rész az első három kilométer volt, ahol a versenyzőknek 30 m magas kőhányásokat kellett megmászniuk, ezen a szakaszon az 500 indulóból 200 már nem tudott továbbjutni. Ezután következtek az egynyomos erdei fel- és lehajtók, majd később az ember nagyságú sziklatengerek, ahol a motort a versenyzők sokszor a „hátukon" cipelték. Az Arrabona MSE tagjai nagyon szépen helytálltak.
A Dakaron az extrém körülményekhez már hozzászokott Nagy Péter, aki végül 57. lett, ekképpen vélekedett a viadalról: „Fizikailag nagyon megviselt a verseny, még a Dakar során szerzett keresztszalag-szakadásom nyomait erősen éreztem. A motorommal volt egy kis műszaki hiba, ami lelassított, de eszembe sem jutott, hogy feladjam."

Jól vizsgázott az új motor

Tichy János (39.) így foglalta össze a három nap eseményeit: „Négyszer az ájulás határán voltam, de éreztem, hogy jó helyen motorozok, és ez tartotta bennem a lelket a verseny végéig. Az új motorom, egy Suzuki RMZ 450-es jól vizsgázott a prológon és magán a versenyen is."
Kovács Péter (165.): „Sajnos a prológon defektet kaptam, de így is jó helyről rajtolhattam a versenyen. Két órával a rajt után megállt a motorom, de az így elért 165. hellyel mindezek ellenére elégedett vagyok, hiszen itt a célba érés is óriási elismerést jelent."
Szendi Gábor (185.): „Sajnos a startnál egy baleset miatt negyven perccel később indulhattunk el, emiatt véleményem szerint legalább harminc hellyel csúsztam hátrébb. Ennek ellenére életem legélvezetesebb és egyben legkeményebb versenye volt."

Paár Zoltán (180.): „Gyönyörű helyen versenyeztünk. Nekem nagyon fekszik ez a hegymászó stílus. Sajnos a kuplungom felmondta a szolgálatot, így nem tudtam kihozni magamból a maximumot. Először indultam ezen a versenyen, nagyon nehéz volt, de nagyon megszerettem."

Dési János (156.): „A prológon elért helyezésemmel elégedett vagyok, mert rengeteg világsztár indult, így szinte lehetetlen volt bekerülni az első ötvenbe. Sajnos a verseny során leestem egy szakadékba és így nem tudtam folytatni a versenyt."

Motorhiba Szlovákiában

Az arrabonások ezt megelőzően a szlovákiai Breznóban egy enduróversenyen is részt vettek. Az első napon jó idő fogadta a versenyzőket, de másnap szakadt az eső, s a sártengerré változott pálya a mezőny felét ki is rostálta.

Tichy Jánosnak nem volt szerencséje, mert motorhiba miatt már az első nap kénytelen volt kiállni. Mivel neki nem ez volt az első ilyen esete a szezonban, lecserélte motorját, mellyel a már említett erzbergi erőpróbán remekül ment.

Nagy Péter is megküzdött az elemekkel, egy közel hetvenszázalékos lejáróban tőből kitörött mindkét kormányrögzítő csavarja, de sikerült megszerelnie, így be tudta fejezni a versenyt. Az első napon 9., a másodikon 8. lett. A külön értékelt magyar mezőnyben 3. lett kategóriájában, csakúgy, mint a másodosztályban induló Kertics Szilárd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy mérfölddel hosszabb volt a chicagói maraton

Minden maratoni verseny különleges fizikai és mentális felkészültséget követel a futóktól, s mint… Tovább olvasom