Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

MKB: A rögtönzések szezonja

Ezüstérem a Magyar Kupában és a bajnokságban, a legjobb nyolc közé jutás az Euroligában.

A tavalyi évadhoz képest két fronton is előrelépett Natalia Hejková együttese. A Magyar Kupában a bronzérmet váltották ezüstre a zöld-sárgák, az Euroligában pedig túljutottak a nyolcaddöntőn, ellentétben az előző szezonnal, amikor még a nyolc közé jutás sem sikerült...
Az előrelépés ellenére mégsem mondható sikeresnek az idény, hiszen Hejková harmadik évadja elvben a „csúcsra járatás" lett volna. Ez azonban nem jött össze: elmaradt az aranyérem a bajnokságban és a kupában is, az Euroligában pedig nem jutott a Final Fourba az együttes.
Natalia Hejková a szezon értékelése kapcsán arról beszélt, milyen összetevők miatt nem sikerült megvalósítani az álmokat.

Változások a keretben

„Az okok kapcsán azzal kezdeném, hogy az eredetileg tervezettel ellentétben az előző évi csapat a vártnál nagyobb mértékben változott, alakult át. A meghatározó játékosok közül különösen Vajda és Kovacevic távozása érintett érzékenyen bennünket. Sok új kosaras érkezett, bizonyos fokig tehát új csapat építését kellett kezdeni. Hozzátenném, ez leginkább az Euroliga-sorozat elején jelentett gondot, ott veszítettünk el olyan meccseket – gondolok itt elsősorban a Jekatyerinburg elleni hazai vereségre –, amelyeknél győzelemre számítottunk" – kezdte a szakvezető.

Sérülések és betegségek

A Hejková által említett változások mellett a sérülések és a betegségek szinte az egész szezon során végigkísérték a csapatot.
„Kezdődött Eördögh Edit kálváriájával. Mint ismeretes, Edó a spanyolországi edzőtáborban betegedett meg, majd Blahusková dőlt ki egész szezonra a sorból. Aztán Matovic sérült meg, s jó ideig Horváth Zsuzsa és Károlyi játszott kényszerből centert, rengeteget kellett improvizálni. Később Károlyi Andreára sem számíthattunk hosszabb ideig, majd az időközben felgyógyult Eördögh sérülése miatt az idén szinte csak a bajnoki döntőben léphetett pályára. Hozzáteszem, mindezt nem mentegetőzésként, panaszkodásként mondom, hanem a tények kedvéért" – folytatta a Sopron éléről három év után távozó edző.

Gondok Teasley körül

Amellett, hogy betegségek, sérülések hátráltatták az együttest, volt egy kiváló képességű, de igen ellentmondásos játékos is a keretben. A briliáns megoldásaival a soproni közönséget gyakran tapsra ragadtató, ám fölöttébb öntörvényű amerikai irányítóról, Nikki Teasleyről így vélekedett Hejková: „Utólag végiggondolva a történteket, úgy érzem, Teasleyt korábban el kellett volna küldeni. Januárban és februárban volt egy jó időszaka. Ekkor megvertük a Brnót, s ekkor jutottunk túl az Euroliga-nyolcaddöntőben a megerősödött, világklasszisokkal felálló Jekatyerinburgon.

Teasley azonban gyakorlatilag nem edzett. Ha pedig ott volt az edzésen, abban sem volt túl sok köszönet. Gondolt egyet, s minden előzmény nélkül volt, hogy leült, abbahagyta a munkát. Mindez persze a csapat moráljára sem volt túl jó hatással, arról nem is szólva, hogy az edzésekre hiába volt kész edzésterv, miatta nagyon gyakran kellett improvizálni. Rengeteg energiát vett el mindenkitől. A csapat Teasley nélkül a finálé előtt csak a Diósgyőr elleni idegenbeli elődöntőn játszott, s utólag úgy érzem, ha több éles meccset játszott volna az amerikai nélkül, több esélye lett volna a fináléban."

Ritkán „jöttek össze" tízen

A sok sérülés és betegség, valamint Teasley edzéseken tanúsított magatartása azért volt gond, mert a foglalkozásokon a legritkább esetben jöttek össze tízen a soproni kosarasok.

„Nem nagyon tudtunk öt az öt ellen gyakorolni, és ez a döntőben sajnos meg is látszott. Hozzá kell tennem, a Pécs roppant erős rivális volt. Az egész szezon során mindössze ötször – Szamarában az Euroliga alapszakaszában, aztán a rájátszásban kétszer a Vilnius ellen, a magyar bajnokságban pedig Sopronban, majd a Diósgyőr otthonában az alapszakaszban – kapott ki. Ettől függetlenül úgy érzem, a döntőben szerzett tapasztalat megtérül majd a fiatal csapat számára, amely gyakorlatilag együtt marad. Az idő a Sopronnak dolgozik, és biztos vagyok benne: hamarosan eljön a soproni aranykor a magyar női kosárlabdában" – zárta értékelését Natalia Hejková.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetel a címvédő

A férfi egyesben a címvédő spanyol Nadal az ausztrál Hewittet verve jutott be a negyeddöntőbe. Tovább olvasom