Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Minden várakozást messze felülmúló szereplés

Kosárlabda - Nem csak a szenzációs zárás miatt mondhatjuk azt, hogy parádés őszt zárt az MKB Euroleasing Sopron női kosárlabdacsapata.
A zöld-sárga együttes veretlenül vezeti a bajnoki tabellát, úgy, hogy a legnagyobb riválisát, a Pécs együttesét idegenben fektette két vállra, az Euroligában pedig olyan sztárcsapatokat, mint a CSZKA Moszkva és a Gambrinus Brno legyőzve és maga mögé utasítva lett második és érte el, hogy a rájátszásban élvezhesse a pályaelőnyt

– A szurkolók többségét meglepte, méghozzá nagyon kellemesen a csikócsapat érett, tudatos játéka. Ön ezt várta tanítványaitól? – kérdeztük az ősz értékelése kapcsán Székely Norbertet, az MKB Euroleasing szakvezetőjét.

– Nem, én sem számítottam rá, hogy ilyen szép őszünk lesz, s ennyire összeáll a csapat játéka. – fejtegette az edző. – Valóban kifejezetten tetszetős, szellemes játékot nyújtottak a lányok. Szerencsére amitől nagyon tartottam, nevezetesen, hogy éppen alacsony átlagéletkora miatt időnként hullámzó lesz a teljesítmény, az nem nagyon volt érzékelhető, valóban a meccsek többségén jól játszott a társaság. Ez is kellemes meglepetés volt a számomra. Az egész őszi szezonból egyetlen mérkőzéssel, a Velence elleni hazai Euroliga-meccsel, illetve annak utolsó negyedével kapcsolatban van némi hiányérzetem, ott egy picivel több önbizalommal és szerencsével nyerhettünk volna.

– A sok-sok meccsből egyetlen negyed hiányérzet azért igen jó arány. Szakmailag kívülről nézve leginkább az az érett játék volt a leginkább meglepő, amelyet ez a fiatal csapat felállt védelem, vagy akár zóna ellen tudott nyújtani. Ez talán még önt is meglepte, mit gondol, ez minek volt köszönhető?

– Mindenki tudja, hol a helye, mi a feladata, szerepe a csapaton belül. Emellett az is nagyon fontos, hogy senki nem akarja elvenni a pontszerzés lehetőségét a másiktól, szóval ez egy igazi csapat. Ez abból is látszik, hogy általában hamar kiderül, hogy kinek van jobb, s kinek gyengébb napja. És értelemszerűen inkább azt a játékost „tömik" a társak labdákkal, akinek megy a játék, „sül" a keze. Éppen ezért nem is értékelnék szívesen egyénileg, mert mindenkinek voltak kimagasló, de akadtak gyengébb időszakai, azonban jóval több volt az extra teljesítmény, mint a gyengébb.

– A csapat az előző két évben is sikert sikerre halmozott. Most azonban – bár sokan féltették ezt a fiatal együttest – talán így még ütőképesebbnek tűnik a társaság, mint az előző két évben, amikor pedig több sztár is volt az MKB Euroleasingben...

– Az előző években azért voltak statikusabb stílusú játékosaink. Most ezzel a fiatal csapattal jóval előrébb, messzebb tolhatjuk a védekezésünket, gyakran egész pályára is. Ennek köszönhetően azért aránylag sok labdát tudunk szerezni, így jóval több a támadásunk, az akciónk a játékban, mint az előző években. Azt gondolom, ez a trend érvényesül a kosárlabdában, erre próbálunk mi is haladni, s úgy érzem, jó úton járunk.

Ami még különösen dicséretes ebben az őszi menetelésben, az az, hogy elég sok nehézséggel kellett megküzdeniük szinte az egész évad során. Itt Semsei sérülésére, Honti Kata betegségére, a Krivacsevics Tijana elhúzódó átigazolási ügyére, majd MacLeod betegségére gondolunk. Hogyan sikerült mindezeken úrrá lenni?

– Az tény, hogy az elemek, a körülmények nem mindig voltak velünk. Mindig megpróbáltunk az adott szituációhoz alkalmazkodni, abból a lehető legtöbbet kihozni, és ez úgy érzem, sikerült is. Talán azért, mert a problémák, a nehézségek mindig erősebbé és erősebbé tették a csapatot.
– A fiatalságnak lehet akár egy olyan következménye is, hogy a sikerektől „elszállnak" a játékosok. Nem tapasztalt ilyet?

– Nem, és remélem, nem is fogok. Azt azonban tudni kell, hogy a jó eredmények ellenére csak annyit értünk el, hogy a bajnokságban lépéselőnyben vagyunk, az Euroligában pedig megteremtettük a lehetőséget arra, hogy a rájátszást pályaelőnnyel kezdjük. Az évad második felében élni kell ezekkel a lehetőségekkel.

– Mennyi pihenőt kapnak a lányok?

– Az ünnepekre is kaptak egyéni edzéstervet. A magyar játékosokkal január 2-án délután találkozunk, Milovanovics 3-án érkezik, MacLeod és Holt pedig 4-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi győzelem Kairóban

Labdarúgás - Több mint negyven évvel ezelőtt csodálatos afrikai utazáson vett részt a Győri ETO… Tovább olvasom