Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Minden idők legjobb teljesítménye

A magyar válogatott nagy fölénnyel a legeredményesebb nemzetnek bizonyult a poznani kajak-kenu Európa-bajnokságon, ahol öt olimpiai számban nyert aranyérmet.
A magyar kajak-kenu válogatott Poznanban az EB éremtáblázatán 10 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérmével az első helyen végzett. A második Spanyolországnak 3 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzérem jutott. A harmadik helyen a németek (3, 3, 3), a ne gyediken az oroszok (2, 5, 4), az ötödiken a norvégok (2, 1, 1), a hatodikon pedig a románok (2, 1, 1) végeztek.

A minden idők egyik legjobb teljesítményét nyújtó magyar csapatból a szombati 1000 m-es döntőkben győzött és egyben megvédte címét Kovács Katalin (K–1) és a Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó (K–2). Szintén elsőként haladt át a célvonalon a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összeállítású kajak négyes és a Hüttner Csaba, Fürdök Gá bor, Pulai Imre és Novák Ferenc alkotta kenus kvartett. Előbbi egység ezzel készülhet az athéni játékokra, hiszen a válogatási elvek alapján a csapattagság kiharcolásához az első két hely va lamelyikén kellett végeznie az EB-n. A Dékány Kinga, Faldum Bereniké, Benedek Linda, Móni Katalin összeállítású női kajak négyes bronzérmes lett.

A kajak egyesek között induló Kökény Roland negyedikként zárt, ezzel újabb kvótát szerzett Magyarországnak az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpiára, egyben bekerült a magyar ötkarikás együttesbe. Vasárnap, 500 m-en a dobogó legmagasabb fokára állhatott K–1-ben Vereckei Ákos és Ja nics Natasa, K–2-ben a Paksy Tímea, Benedek Dalma duó, C–2-ben a Kozmann György, Kolonics György kettős, K–4-ben pedig a Benkő Zoltán, Beé István, Kucsera Gábor, Kö kény Roland összeállítású kvartett. A Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga világbajnok kajak né gyesnek ezúttal meg kellett elé gednie az ezüstéremmel, az egység meglepetésre kikapott az ukrán csapattól. Az ötkarikás játékokra készülő magyarok évek óta nem szenvedtek vereséget világversenyen.

A Sydneyben bajnok Kammerer Zoltán, Storcz Botond duó némi csalódást keltve csupán a hatodik helyet szerezte meg a kajak kettesek versenyében, de így is további két kvótát harcolt ki az országnak az augusztus 13-án kezdődő athéni játékokra. Ez azt jelenti, hogy az olimpián összesen – legfeljebb – nyolc férfi és hét női kajakos, valamint négy kenus lehet tagja a magyar válogatottnak. A legrövidebb távon, 200 m-en győzött a Kadler Viktor, Beé István, Babella Balázs, Boros Gergely kajakos kvartett.

Másodikként zárt a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga egység (K–4), a Bozsik Attila, Kovács Gergely kenus duó, a Paksy Tímea, Patyi Melinda kettős (K–2), míg Paksy (K–1), a Gyertyános Gergely, Babella Balázs kajak páros és a C–4-ben versenyző Malomsoki Sándor, Kovács Gergely, Belicza Béla, Vasali László négyes harmadik lett. Angyal Zoltán, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya mindezek után összességében sikeresnek értékelte a Poznanban lezajlott olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot. „Kvótaszerzés szempontjából ugyan nem teljesítettük maximálisan a célkitűzést, hiszen kenuban nem sikerült újabb helyeket szereznünk, de úgy gondolom, hogy a kialakult létszámmal megnyugtatóan tudjuk majd megoldani az összes számot."

Angyal azt is elárulta: az újabb kenuskvóták hiánya miatt most már biztos, hogy Kolonics György csak párosban indul majd az olimpián. A 10 arany- és 4–4 ezüst-, illetve bronzérem minden idők egyik legjobb EB-szereplését jelenti, de a szakvezető szerint „nem kell elájulni" ettől a sikertől. „Az EB csak egy felkészülési állomás volt az olimpiára, de megállapítható, hogy jó úton haladunk" – hangsúlyozta. A szövetségi kapitány még kiemelte, hogy a fiatal, világversenyen újonc versenyzők jó teljesítményt nyújtottak, hiszen szinte mindegyikük nyert érmet számában. A poznani Európa-bajnokságon az elrajtolt verseny számok döntő többségében a magyar hajók haladtak az élen, s jutottak át elsőként a célvonalon. A győri Kadler Viktor élete első felnőtt Európa-bajnoki címének örülhetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aarhusi ezüst, poznani arany

Poznanban az újabb olimpiai kiküldetésért is versenyző kajak-kenusaink arattak elsöprő sikereket,… Tovább olvasom