Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Mexikó rémálommá lett

Hannich Péter szerint nagyrészt a rossz felkészítés okozta a magyarok vesztét az 1986-os mexikói VB-n.

Hannich Péter szerint nagyrészt a rossz felkészítés okozta a magyar válogatott vesztét az 1986-os mexikói világbajnokságon. A mostani vb-től nem vár szakmai újdonságot, és szerinte a favoritok jól teljesítenek majd.

A Rába ETO kiváló középpályása több társához hasonlóan – remek produkciója ellenére – lemaradt az 1982-es vb-ről, az álma négy évvel később valósult meg, Mexikóban vehetett részt a vb-n. Igaz, a szovjetek elleni 0–6 és a franciák elleni 0–3 valóságos rémálom volt, még Kanada 2–0-ás legyőzése is kevésbé szép emlék.

– Húsz év távlatából hogyan látja, mi vezetett a mexikói (le)szerepléshez?

– Teljesen egyetértek egykori csapattársammal, Esterházy Marcival, aki a közelmúltban azt nyilatkozta: a szovjetek elleni null-hatot és egyáltalán a kiesést kizárólag a labdarúgók nyakába akarták varrni, és ma is sokan ezt akarják, pedig az a vb egy közös kudarc volt.

– Esterházy szakmai melléfogásokról is beszélt, önnek mi erről a véleménye?

– Az ausztriai linzi magaslati edzőtábor szerintem is sokat rontott a csapaton. Ezernyolcszáz méter magasan, havas tájon készültünk, reggel egy teniszpályán végeztünk átmozgató tréninget, aztán egy órát buszoztunk az ezerháromszáz méteren lévő futballpályához, majd az edzés után vissza ugyanennyit. Este futóedzést tartottunk a szállodánál. Innen utaztunk a mexikói hőségbe, ahol minden csapat este játszott edzőmeccset, mi pedig délben, a tűző napon edzettünk hosszú ujjú kék trikóban, hogy szokjuk a negyvenfokos meleget. Kiporciózták az ételadagjainkat, úgy bántak velünk, mintha nem lettünk volna felnőttek. Egy tény, minden játékos három-négy kilóval könnyebb volt a versenysúlyánál és ez is vezethetett az erőtlenséghez.

– A háromból csak egy meccsen, a franciák ellenin játszott...

– A vb előtt részleges bokaszalag-szakadást szenvedtem, így sérülten utaztam Mexikóba. A franciák ellen sanszunk sem volt egy jó eredmény elérésére.

– A magyar válogatott a vb előtti évben világranglista-vezető volt, sokan az aranyéremre is esélyesnek tartották. Ehhez képest is nagyon gyengén teljesített. Ön mire taksálja az akkori gárdát?

– A csapat nem volt rossz, de az orvosi stáb és a vezetés a felkészítésnél nem vette figyelembe a mexikói magaslatot, a hőséget, az egyéb körülményeket, és ez döntő hibának bizonyult. A játékosok az európai esti meccsekhez szoktak és nem készültünk fel megfelelően a kinti klímára, pedig előző évben a válogatott egy tapasztalatszerző túrán is járt Amerikában.

– Térjünk át a mostani vb-re. Várható-e valami szakmai újdonság?

– Szerintem nem. Minden csapat hozza majd a megszokott játékstílusát. Az első mérkőzéseken valószínű, óvatosabban játszanak a válogatottak, a harmadik kör előtt pedig megkezdődik a számolgatás. A csoportmérkőzések után döntő lesz, hogy egyes alkalmakkor ki lövi az első gólt, az meghatározza a meccsek további menetét. Gyors, kétérintős, agresszív, de nem durva játékot várok a világbajnokságon.

– Hogyan látja az esélyeket? Kinek szurkol?


– Régen az a mondás járta, Európában az európai, máshol az amerikai válogatottak a nyerők. Ez mára már nem igaz, hiszen a legjobb brazil és argentin labdarúgók többsége az öreg kontinensen focizik, így számukra sem lesz idegen az itteni környezet. A favoritokra teszek, mert az afrikai gárdák jók ugyan, de ők szerintem még nem szólnak bele az aranyérem sorsába.

Az olaszok, a kissé fényüket vesztett franciák is ott lehetnek a végelszámolásnál. Nem beszélve a németekről, akik ráadásul házigazdák, és őket soha semmilyen helyzetben nem szabad leírni. A jó játék és a sok gól híve vagyok, nem szurkolok egyik együttesnek sem.
Hannich Péter a magyar válogatott  tagjaként...
...és napjainkban a Gyirmót edzőjeként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Elsősként'' kilencedikek

A kilencedik helyen zárta az élvonalbeli női kosárlabda-bajnokságot a győri Rába Quelle Veritas Foton csapata. Magyar András menesztése után az utolsó három – győztes – mérkőzésen megbízott szakvezetőként a klub többségi tulajdonosa, Fűzy András irányította a csapatot, aki elmondta: „első éves” csapathoz mérten jó eredményt értek el. Tovább olvasom