Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Messi, Bolt, hangulat: Olimpikonok Pekingről

Olimpia 2008 Peking - A magyar küldöttség 3 aranyéremmel zárta az olimpiát. Sokan úgy gondolják ez a teljesítmény még nem elég sokkoló ahhoz, hogy gyökeres változásokat idézzen elő, de éppen elég gyenge, hogy csalódottak legyünk. A pekingi játékokról két győri olimpikont kérdeztünk.

A leggyorsabb magyar női maratonista Földingné Nagy Judit 1996-ban, Atlantában vehetett részt a világ legnagyobb soporteseményén. A győri olimpikon szerint lehetett volna nagyobb szerencsénk, és néhány éremmel többet is gyűjthettünk volna.

„Jó lett volna több aranyérmet ünnepelni, de ha az éremtáblázatra nézünk látjuk, hogy nem kell katasztrófának elkönyvelni a mostani szereplést. Erre halad a világ, az elsőségek jelentős része a sportnagyhatalmaké, a többin lehet osztozni. Egyre nehezebb az olimpiai részvételt kiharcolni, így ott lenni, elindulni is nagy eredmény. Persze most is bejöhetett volna néhány meglepetés, de ez elmaradt. Kis szerencsével többet hozhatott volna a női vízilabda csapat, a cselgáncsozók, vívók, birkózók. „

A Győri Dózsa egykori sportolója a magyar versenyzőket és az atlétika közvetítéseket követte figyelemmel. Volt ami még őt is meglepte.

„Láttam néhány olimpia előtti versenyen a jamaicai atlétákat. Azt sejteni lehetett, hogy remek formában vannak, de azért ennyi világcsúcsot nem jósoltam volna előre. A sportágak folyamatosan fejlődnek, egyre hihetetlenebb teljesítmények jönnek. Irigykedve néztem az atlétikai versenyeket, rengeteg néző előtt mutathatták meg a sportolók, hogy mit tudnak. Atlantában tapasztaltam már hasonót, de a mostani hangulat is csodálatos volt. Akkor a helyszínen láttam Michael Johnson világrekordját 200 méteren. Felejthetetlen volt az ünneplés, ezt most is átélhették a legjobbak. Iszinbajeva hihetelen jól időzítette a csúcsdöntést, mindenki rá figyelt, minden róla szólt. Bolt pedig egy kiemelkedő egyéniség. Nekem nem volt túl szimpatikus a fölényes viselkedése, de sokkal jobb a többieknél, megteheti. „ 

Bolt nem éppen szerény, de ő a világcsúcstartó.
Bolt nem éppen szerény, de ő a világcsúcstartó.

 

Sportolóink gyengébb eredményeinek számtalan oka lehet. Földingné úgy látja, a legtöbb sportoló nincs irigylésre méltó helyzetben Magyarországon. Úgy várnak el tőlük érmeket, hogy a lehetőségek nem adottak még az amatőr sporthoz sem.

„Néhány sportágnak megvan a stabil háttere, de ettől a kivételektől eltekintve nem túl rózsás a helyzet. Továbbra is fontos kérdés a létesítmény helyzet, a megfelelő szakmai háttér, és az utánpótlás bázis. Sajnos olyan sportágban is várjuk az érmeket, amelyekben a többi országhoz képest mostohák a körülmények.A sportolók helyzete sem egyszerű. Ma már nincs sportállás, a versenyzésből pedig nem lehet megélni. Aki pedig nem tud csak az élsportra koncentrálni, kevés esélye van a világ élvonalába kerülni. Jó lenne, ha a politika az olimpiák között is a sport mellé állna, és nem csak akkor, amikor az érmeket kell átadni."


Keglovich László a magyar labdarúgás egyik legszebb korszakában lett olimpiai bajnok. Ha már futballistáink nem voltak ott Pekingben, Messiékre figyelt. A mieinktől többre számított, de ennek ellenére nem csalódott.

„Folyamatosan figyeltem az olimpia eseményeit. Labdarúgás? Az argentín válogatt mindenkinél jobb volt, bár a döntőben megszorongatta őket Nigéria. A magyarok versenyeiből szinte mindet láttam, és bevallom én is több aranyra számítottam. Sajnos hozzá kell szoknunk, hogy érmes helyezésekben nem tudunk lépést tartani a legnagyobbakkal. Régebben már a játékok előtt tudtunk mondani 4-5 sportágat, amiben biztosak lehettünk a dobogós helyben, de még a legfényesebb medálban is. Ezt felejtsük el. Megtanultak kajakozni, kenuzni, vívni, öttusázni, vizilabdázni magas szinten olyan nemzetek is, amelyeknek kevés közük volt korábban mondjuk egy olimpiai éremhez." 

A labdarúgó tornán Messiék voltak a legjobbak.
A labdarúgó tornán Messiék voltak a legjobbak.

 

Az ETO olimpiai aranyérmese úgy véli, nem véletlen, hogy elment mellettünk a világ sportban. Gyors változásokra lenne szükség, ha ez nem következik be még a mostani éremtermésnek is örülnünk kell a jövőben.

„A probléma- de azt hiszem ezt már rengetegen elmondták- az alapoknál van. Több figyelmet kell fordítani az iskolai testnevelésre, arra, hogy megszerettessük a gyerekekkel a sportot. Lehetőséget kell adni arra, hogy mindenki megtalája azt, amiben tehetséges. Heti egy- két testnevelés órával esély sincs erre. Amióta ellehetetlenült a sportiskolai rendszer, fogynak a sportolók. Amikor a Bercsényiben tanítottam, szinte az egész tornász válogatottat az iskola adta, de innen került ki Borkai Zsolt, Czigány Kinga, Csollány Szilveszter, Pálinger Kati. Sajnos a névsort nem tudom folytatni, és ezt sok egykori elismert sport tagozatos intézmény is elmondhatja. Bízom benne, hogy akiknek az a feladatuk, hogy életben tartsák a sportot, észbe kapnak, mielőtt túl késő lesz."

A sportvezetők, politikusok ígérik, megvizsgálják a pekingi gyengébb szereplés okait, és remélhetőleg megoldást is sikerül találni. Az egymásra mutogatás elkezdődött, ám az biztos, hogy attól nem lesz újra olyan fényes az éremkollekciónk, mint Szöulban, Barcelonában vagy Atlantában volt.

Olvasóink írták

  • 1. vitán felül 2008. augusztus 26. 09:34
    „Milyen egymásra mutogatás? Elmondták a sportolók, és akik ezzel valóban foglalkoznak is, hogy nincs utánpótlás, nincs sportra nevelés, nincs kikből válogatni. A lehetőségek pedig 20 éve romlanak. Most már olyan szinten vannak, hogy fele érmet sem sikerült szerezni a mostani olimpián, mint korábban. Nincs fűtés a tornatermekben mert nincs pénz fűteni. Valóban egy-két területet kivéve lehetőség sincs a sportra még amatőr szinten sem, ha pedig van lehetőség az is messze elmarad az elvárható szinttől. Nincs itt vita, nem szóban kell támogatni a sportot, hanem pénzzel és a lehetőségek megteremtésével, hogy legyen utánpótlás, maradjanak a szakmájukban és az országban az edzők, legyen lehetőség a sportra és legyen megszerettetve azokkal, akik fogékonyak rá.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró hangulatot várnak

Labdarúgás - A Győri ETO FC csütörtökön este fél kilenc órakor fogadja a VfB Stuttgartot az… Tovább olvasom