Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Ménfőcsanakon 85 éves sportklubot ünnepelnek

Labdarúgás - A ménfőcsanaki helytörténetírás jeles személyiségének emlékezése a jubileum alkalmából.
Hogyan kezdődött? A futballt kedvelő fiatalok – többségében iparostanoncok – 1923-ban elhatározták, hogy egyesületet alakítanak. Labdarúgócsapatuk a Törekvés SC nevet vette fel. Színüknek a Győri DAC kék-fehér színét választották. A gerezdenként megszerzett futball-labda hatása felmérhetetlen volt. Az alakuló csapatot támogatta Marosi György kisbaráti szabómester, akit elnöküknek választottak.
Az indulás után másfél évtizeddel új korosztály látott futballcsapat-alakításhoz. Az úgynevezett „Pauzni”-csapat vitte tovább Ménfőcsanak sportéletét.

A labdarúgás fényesebb korszaka 1946–1951 között köszöntött Ménfőcsanakra. A MSE a területi bajnokságba is felkerült. A ’60-as évek elején női kézilabdacsapata is volt a településnek. Széles összefogással létesült salakos pálya. Később férfi kézilabdacsapat is alakult, de hosszú távon nem volt működőképes.

Az 1970-es évek első felében a megyei II. osztályban szerepelt a futballcsapat, ahol 1976-ban bajnokságot nyert és bekerült a megyei I. osztályba. Abban az időben a sportegyesület fő támogatója a helyi mgtsz volt, így biztosítva voltak a feltételek.

A megyei szereplés mellett a Szabad Föld-kupában, az MNK-ban elért eredmények magukért beszélnek: 1984. február 27-én a Rába ETO játszott MNK-mérkőzést Ménfőcsanakon, június 9-én pedig a székesfehérvári stadionban Szabad Föld-kupa-döntőn szerepelt a csapat. MNK-mérkőzésen megfordult a ménfőcsanaki pályán a Videoton,
1988-ban osztályozón kiesett a megyei I. osztályból a csapat, de egy év után visszakerült.

Tar István elnöksége alatt, 1994–1995-ben bajnokságot nyert és az NB III-ba került. Az ott töltött három évből kettőt a Bakony-csoportban, az 1997–1998. évi bajnokságon az NB III Duna-csoportjában játszik, majd a megyei I. osztályban szerepel a csapat.

Az elmúlt tíz évben a megyei II. osztályban, majd az utóbbi években az I. osztályban szerepel a futballcsapat. Öt ével ezelőtt, Reizer Imre elnöksége idején széles összefogással megépült az új öltözőépület. Süveges László után 2008 őszétől Turbék István az SE elnöke.

A 85. évre megújult a labdarúgópálya és az öltözőépület. Elektronikus eredményjelző, fedett játékoskijáró mutatja, hogy megvan a támogatói háttér, Győr vezetői is tesznek Ménfőcsanak sportjáért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magabiztosan jutott tovább a Győrhő-ETO

Kézilabda - Várpalotán győzött, így továbbjutott a Magyar Kupában a Győrhő ETO férfi… Tovább olvasom